Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Greaţa

GALERIE
alexandru calinescu200
  • alexandru calinescu200
- +

Ce campanie e aceasta cu pelerinaje la toate mânăstirile, cu pomeni electorale (câte puţin la fiecare: cântăreţi bisericeşti, absolvenţi de liceu fără bacalaureat, bugetari şi pensionari datornici, „prima maşină”, autobuze şcolare, distribuite în cadrul unor ceremonii „festive” copiate la indigo), cu o retorică amintind tulburător de vremuri sinistre (cei care critică politica guvernului sunt „sabotori” ce îi dispreţuiesc pe „oameni”)?

Nu, titlul nu face trimitere la celebrul roman al lui Jean-Paul Sartre. Acolo, personajul principal avea o senzaţie de greaţă la contactul cu materia şi cu obiectele cele mai banale; simţindu-se agresat, încolţit de lucrurile din jurul său, eroul trecea de la greaţa fiziologică la sentimentul de nelinişte şi de panică. Despre o altfel de greaţă vreau să vorbesc aici, una provocată de cuvintele şi de imaginile care ne împresoară în permanenţă şi de care e tot mai greu să te aperi.

Nici nu ştiu cu ce să încep, poate cu acea lipsită de decenţă şi de măsură manifestaţie de pe Arena Naţională, unde revărsarea de roşu ne irita retina. Pe România TV, evenimentul a fost anunţat, în cursul zilei, cu astfel de titluri: „Războiul antibăsist”,”Confruntarea deceniului”, „Atacul decisiv”, iar Ponta, despre care ştim că e un „creştin adevărat”, a fost asemuit cu Sfântul Gheorghe ce ucide balaurul. Elocvente titluri şi pregnante imagini care definesc un candidat ce îşi propune, nu-i aşa, să-i unească pe români… Mitingul arăta de asemenea mijloacele nelimitate, financiare şi umane, de care dispune premierul (steaguri, proiecţii video, forţe de ordine, galerii de fotbal etc.). Era un gigantic spectacol al cenaclului Flacăra regizat de Sergiu Nicolaescu, o risipă de kitsch cu motive folclorice, un triumf al prostului gust.

Ce campanie e aceasta cu pelerinaje la toate mânăstirile (oare ce zic colegii socialişti, alde François Hollande şi alţii, de acest elan mistic?), cu pomeni electorale (câte puţin la fiecare: cântăreţi bisericeşti, absolvenţi de liceu fără bacalaureat, bugetari şi pensionari datornici, „prima maşină”, autobuze şcolare, distribuite în cadrul unor ceremonii „festive” copiate la indigo), cu o retorică amintind tulburător de vremuri sinistre (cei care critică politica guvernului sunt „sabotori” ce îi dispreţuiesc pe „oameni”)? Adversarii politici sunt „duşmanii ţării”, ei „fac rău României”, o „denigrează” şi o compromit în faţa străinătăţii (în anii ’50 la toate acestea s-ar fi adăugat şi acuzaţia de a fi unelte ale imperialismului american). Ziariştii care susţin opoziţia au comportament de „slugi”, sunt plătiţi ca să mintă şi să înşele poporul. Adevărul e unul singur şi el e deţinut doar de către cei care îşi clamează mândria de a fi români. Un exemplu de român mândru de el e Mazăre, pe care sala îl aplaudă zgomotos când înjură ca un birjar organele de justiţie, alt român mândru e penalul Cozma de la Prahova, cel cu poezia despre omul „galactic” (şi acolo sala a aplaudat frenetic). Ce campanie e aceasta în care unul dintre candidaţi profită de calitatea sa de şef al executivului şi e omniprezent la televiziune - deschide bursa de valori, participă la aniversarea SMURD, obligă posturile TV să preia secvenţe din şedinţele de guvern, inducând astfel în mintea oamenilor ideea că numai el are putere de decizie şi legitimitate. Ce campanie e aceasta în care partidul de guvernământ ţine acelaşi discurs obsesional anti-Băsescu pe care l-a practicat, identic, în 2012, la referendum, la alegerile locale şi la cele legislative, precum şi în primăvară la europarlamentare. Cum să nu observi că această fixaţie patologică ascunde vidul de gândire şi lipsa unui program serios şi coerent.

Preşedintele care uneşte, care vrea să elimine dezbinarea? Să fim serioşi. Am văzut aroganţa şi dispreţul cu care premierul îşi tratează adversarii, glumiţele şmechere cu care ţinteşte în ziariştii incomozi. „Unire”? Da, în sensul că are - la fel ca mulţi alţii - nostalgia partidului unic (pentru că nu altul a fost rostul recentei ordonanţe de urgenţă), a partidului-stat, precum în China, ţara atât de apropiată sufletului său. Şi apoi să nu uităm că ziariştii săi preferaţi sunt Gâdea, Ciuvică, Badea, adică specialiştii în ură, calomnie, ticăloşie, minciună, manipulare. Ce campanie e aceasta, când cele două posturi - Antena 3 şi România TV - duc o ofensivă sinistră, urmărind să-i discrediteze pe ceilalţi candidaţi, şi în primul rând pe Iohannis? „Voi fi ţinta unei campanii murdare”, ne-a avertizat prim-ministrul, adăugând că va rezista eroic atacurilor infame. Campanie murdară, bine spus, numai că nuVictor Ponta este cel vizat. Am văzut şi am auzit - despre Klaus Iohannis, despre Monica Macovei - videoclipuri mincinoase, cântecele care se vor hazlii, dar sunt doar jalnice, ştiri false, informaţii eronate, tot arsenalul propagandistic pe care aparatul de partid îl consideră - probabil, cu temei - eficient.

Dar de ce să ne mirăm, când până şi noul imn al naţionalei de fotbal conţine aceste mobilizatoare cuvinte: Hai pe ei, pe mama lor”?

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri