Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Harta tăierilor şi toaletărilor de copaci din Iaşi. Sute de arbori vor fi puşi la pământ

GALERIE
copaci-taiati
  • copaci-taiati
- +

Se numără copacii uscaţi din municipiu. Societatea Servicii Publice a demarat recent o acţiune de inventariere a tuturor copacilor care sunt complet uscaţi şi ar trebui tăiaţi. Primul cartier vizat a fost Tătăraşi, unde s-au identificat deja în jur de 150 de arbori uscaţi atât pe aliniamentele stradale, cât şi între blocuri. Şi în cartierul Păcurari s-au inventariat copacii uscaţi şi s-au găsit până acum aproximativ 40 de arbori. Celelalte cartiere urmează să fie verificate în perioada imediat următoare.

Noua conducere de la societatea Servicii Publice s-a pus pe treabă. Insti­tuţia a început o centralizare a tuturor problemelor legate de arborii din municipiu, acţiune desfăşurată împreună cu Direcţia Tehnică de la Pri­mărie. Veri­ficările presupun identificarea ace­lor arbori complet uscaţi, fără frunze, care ar trebui tăiaţi, dar şi a aborilor care au nevoie de toaletare. Conform şe­filor de la Servicii Publice, identifi­ca­rea acestor copaci a plecat şi de la solicitările ieşenilor din zonele vizate, cele venite din partea Primăriei, dar şi după observaţiile de pe teren ale anga­ja­­ţilor. Prima acţiune de acest tip a avut loc în cartierul Tătăraşi, unde s-au iden­ti­­ficat deja în jur de 150 de copaci uscaţi şi mai mulţi arbori care trebuie to­a­letaţi. Aceştia se regăsesc atât pe aliniamentele stradale, cât şi între blocuri. Arborii care au nevoie de toa­le­tări se regăsesc la 32 de adrese din Tătăraşi, iar cei care urmează să fie tăiaţi, la 34 de adrese, însă o parte dintre acestea coincid. Atât lucrările de curăţare, cât şi cele de tăiere au fost avizate deja de Comisia de Ordonare a Vegetaţiei de la nivelul municipalităţii.

Acţiunea a început ieri

Primele lucrări au început chiar de ieri, în timp ce intervenţiile pentru tă­ie­re au luat cursul avizelor şi aşteaptă au­to­rizaţiile de la Ocolul Silvic. Astfel, lucrări de toaletare vor avea loc zilele acestea la adresele: strada Vasile Lupu, nr. 136, bloc B3, numărul 89, bloc V2, numărul 110B, 102, bloc C5, numărul 90, bloc Z, precum şi numerele 126, bloc D2, 102, bloc C5 şi 120, bloc D3. To­a­letări vor avea loc şi pe strada Ciurchi, numărul 103, bloc F6, nu­mărul 117A, bloc F8 sau numărul 125A, bloc R2, precum şi pe strada Ion Creangă, numerele 99, 77 şi 73, 51, bloc T4 şi numărul 59, bloc L3. Alte zone vizate pentru toaletări sunt strada Han Tătar şi esplanada Oancea, parcul cu­prins între blocurile Z1 şi E1 din strada Vasile Lupu, numărul 86, precum şi de pe străzile Eternitate şi Doctor Savini. Societatea Servicii Pu­bli­ce a mai primit comandă să toaleteze şi arborii din dreptul semnelor de circulaţie şi al semafoarelor din oraş. Conform noii conduceri, intervenţiile la tăierea crengilor vor urma o procedură mai strictă care să nu pună în pericol sănătatea copacilor. „Avem o procedură de toaletare, cea veche de altfel, şi încercăm să o aplicăm să nu mai fie probleme de îmbolnăvire, chiar dacă există şi acest risc. Intervenim la dezinfecţia utilajelor, şi după tăietură se aplică vopsea cu fungicide“, a detaliat Laurenţiu Ivan, directorul societăţii.

Echipele de la Spaţii Verzi vor trece la tăieri la 34 de adrese din Tătăraşi, lucrări condiţionate de avizele de la Oco­lul Silvic. Cei aproximativ 150 de copaci identificaţi în Tătăraşi sunt paltini, în număr majoritar, dar şi tei şi frasini.

Locaţiile vizate se regăsesc pe strada Ciurchi, numărul 101, bloc S3, nu­mă­rul 103, bloc F6, numărul 127, bloc E1, numărul 117A, bloc F8, numărul 117D, bloc C1, 115A, bloc B8, precum şi pe strada Ciurchi intersecţia cu Han Tătăr până la intersecţia cu Doi Băieţi. Co­paci uscaţi care vor fi tăiaţi au fost identificaţi şi pe strada Vasile Lupu, nu­mărul 136, bloc B3, numărul 89, bloc V2, numărul 83 şi numărul 126, bloc D2, dar şi pe Han Tătar şi esplanada Oancea, strada Stejar, numărul 33, bloc I5 sau Eternitate, numărul 84, bloc Z2-1. Pe lângă acestea, au mai fost avi­za­te tăieri pe Elena Doamna, şoseaua şi strada Nicolina, strada Brateş, precum şi cei doi copaci din Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou care erau în pericol de cădere şi împrejmuiţi. Conducerea so­cietăţii Servicii Publice a mai transmis că lucrările de toaletare vor fi ter­mi­nate în 3-4 zile, în timp ce tăierile încă aşteaptă avizele de la Ocolul Sil­vic. Copacii uscaţi au fost inventariaţi şi în cartierul Păcurari, acolo unde s-au iden­tificat deja în jur de 40-50 de arbori uscaţi, preponderent plopi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri