Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Hemoroizii: se pot trata fără operaţie?

GALERIE
cactus Foto proctoline.ro
  • cactus Foto proctoline.ro
- +

Pentru a alege varianta terapeutică eficientă, hemoroizii trebuie să fie corect încadraţi în gradul de evoluţie. De aceea este important consultul la un chirurg cu experienţă în domeniu. Acesta poate stabili un diagnostic corect şi poate alege opţiunea de tratament cea mai eficientă.

Prof. dr. Viorel Scripcariu, Institutul de Oncologie Iaşi: „În primul rând, ca să se poată recomanda un tratament eficient pentru hemoroizi, mai întâi trebuie pus corect diagnosticul. Aceasta presupune ca hemoroizii să fie încadraţi exact în gradul de evoluţie. Diagnosticul corect ţl poate pune un chirurg cu experienţă în domeniu. Hemoroizii au diferite grade de evoluţie şi putem vorbi de tratament eficient dacă se stabileşte corect gradul lor de evoluţie. Tratamentul diferă în funcţie de gradul hemoroizilor.

Gradul I

În cazul hemoroizilor de gradul I, vorbim de o simptomatologie redusă la început. Pot fi mici sângerări sau poate fi doar un disconfort, un uşor prurit (n.r - mâncărime). Boala este doar la început şi hemoroizii nu au coborât din canalul anal spre exterior. Extrem de rar, hemoroizii de gradul I necesită tratament. În astfel de situaţii se recomandă doar regim alimentar bogat în fibre care să combată constipaţia. Atenţie: nu e suficient să consumăm doar fructe şi legume. O alimentaţie bogată în fibre înseamnă să se mănânce zilnic fulgi de porumb, secară, ovăz etc; în supermarketuri se găsesc diverse sortimente de fulgi. Pentru a evita constipaţia e obligatoriu ca dimineaţa şi seara să se consume câte un bol cu fulgi alături de un pahar cu lapte. Acesta este regimul cu fibre care ajută la evitarea constipaţiei. De asemenea, trebuie evitat pe cât se poate şi sedentarismul. În acest se sens, zilnic se pot face câteva exerciţii fizice sau plimbări. Nu trebuie uitată nici obezitatea, fiind indicat pe cât posibil să se elimine surplusul de greutate.

Gradul II

În acest stadiu hemoroizii încep să devină mai „exprimaţi“; încă nu coboară din canalul anal, dar pot provoca sângerări mai frecvente, dureri, disconfort. Poate apărea şi un episod acut, o tromboză ( n.r. - un cheag de sânge pe vasul hemoroidal). Un hemoroid este o dilataţie venoasă; dacă se formează un cheag de sânge înăuntru - tromboza - se întrerupe comunicarea cu circulaţia şi apare procesul inflamator, disconfortul, durerea. În caz de tromboză, vindecarea este mai rapidă atunci când cheagul se extrage în primele 24 de ore de la formare. Dacă pacientul nu ajunge la medic în primele 24 de ore de la fomarea cheagului, trebuie urmat un tratament cu medicaţie şi pomezi, iar vindecarea este mai lentă. Pentru hemoroizii de gradul II se pot face şi intervenţii chirurgicale mici, în cabinete particulare, poiliclinici. Mă refer la ligaturile elastice care se aplică la baza hemoroidului. Datorită acestor ligaturi, nu mai există circulaţie şi, în timp, hemoroidul se necrozează, se ischemiază şi dispare. Procedeul nu este dureros.

În stadiile I şi II nu este nevoie de operaţie

Pentru stadiile mici - I şI II - este important să prevenim evoluţia hemoroizilor, să se ajungă cât mai târziu la stadiile III sau IV când este nevoie de intervenţie chirurgicală. Hemoroizii de gradul I şi II pot fi ţinuţi sub control toată viaţa, urmându-se un regim alimentar bogat în fibre, combătând constipaţia şi sedentarismul.

Când este necesar tratamentul cu medicamente şi pomezi

Referitor la medicaţie există mai multe opţiuni, iar tratamentele se utilizează atunci când apare un eveniment acut. Pot fi utilizate venotrofice, în patologia hemoroizilor existând o acumulare de sânge ca şi la varice. Pe lângă dieta bogată în fibre, se pot recomanda medicamente care să crească troficitatea peretelui venos.Sunt frecvent utilizate venotrofice cum ar fi „Detralexul“ sau aplicaţii locale cu diferite pomezi, supozitoare cu „Proctoloc“ etc. Unele studii arată că tratamentele cu venotrofice pot fi uneori benefice. Este însă un tratament paleativ care nu va rezolva problema. Cel mult va îmbunătăţi calitatea ţesuturilor, va întârzia evoluţia rapidă a hemoroizilor spre un grad mai mare. Astfel de tratamente se pot aplica şi pot avea efecte atunci când apare un accident acut: o tromboză hemoroidală, un prurit sau o inflamaţie accentuată. De exemplu, în cazul unei tromboze, dupa 24-48 de ore cheagul se organizează, devine aderent şi nu se mai poate extrage chirurgical. Şi atunci se aplică acest tratament medicamentos - „Detralex“, două tablete, de trei ori pe zi, pentru cel puţin zece zile. Apoi se continuă cu două tablete, de două ori pe zi, pentru încă două săptămâni. În plus, pe lângă medicamente se recomandă şi aplicaţii locale, băi de şezut. Dar, repet: tratamentul cu medicamente venotrofice şi pomezi se recomandă doar în cazul episoadelor acute.

Operaţia: opţiunea terapeutică cea mai indicată pentru vindecare în cazul hemoroizilor de gradele III şi IV

* La gradul III hemoroizii se exteriorizează din canalul anal, dar se reduc singuri. Sângerările sunt mai frecvente, disconfortul, pruritul sunt mai mari.

* La gradul IV hemorizii se exteriorizează în timpul scaunului, nu se reduc singuri, sângerările sunt frecvente, disconfortul e mare.

Tratamentele cu medicamente şi pomezi nu sunt eficiente pentru hemoroizi de gradele III şi IV

Pentru gradele III şi IV deja discutăm de intervenţie chirurgicală. Pentru gradul III se mai pot încerca uneori ligaturile elastice, dar nu au foarte mult succes. În general, chirurgii recomandă intervenţia chirurgicală încă de la hemoroizii de gradul III. Aceasta presupune rezecţia chirurgicală a peretelui heromoidal. În prezent, operaţia reprezintă opţiunea terapeutică cea mai indicată pentru vindecare în cazul hemoroizilor de gradele III şi IV. Dacă bolnavul sângerează şi s-a pus corect diagnosticul - hemoroizi de gradele III sau IV - este un non-sens să se recurgă la un tratament cu medicamente şi pomezi. Nu va rezolva situaţia. Mai mult, dacă în ciuda tratamentului medicamentos bolnavul sângerează lent, zi de zi poate ajunge la spital cu anemie mare. De aceea e important ca pacienţii cu astfel de simptome să fie trimişi la un chirurg pentru consult de specialitate. El poate pune corect diagnosticul. Boli mai grave - cum ar fi cancerul colorectal - au ca simptome astfel de sângerări zilnice. Există riscul ca pacientul să fie eronat diagnosticat şi tratat pentru hemoroizi. După o perioadă de timp, în care pacientul urmează tratamentul dar fără efect, sângerările continuând, se descoperă tardiv un cancer de rect inoperabil. Am avut un astfel de caz la un tânăr de 18 ani. Repet: e important pacienţii să fie trimişi la un cabinet de specialitate.

Recidivă

„În principiu, rata de recidivă a hemoroizilor după o intervenţie chirurgicală este 15-20%. Motiv pentru care şi după operaţie regimul de viaţă trebuie să fie ordonat. Şi după operaţie trebuie combătută constipaţia. Asta înseamnă că persoana în cauză va consuma fibre în fiecare zi şi după interveneţia chirurgicală. O alimentaţie bogată în fibre asigură un bol fecal care se poate elimina uşor. Existând zilnic scaun, se evită constipaţia. Binenânţeles şi celelalte indicaţii rămân valabile după operaţie: trebuie combătute sedentarismul şi obezitatea. Iar mişcarea şi efortul fizic zilnic au un rol foarte important pentru a putea scăpa de kilogramele în plus“, completează prof. dr. Viorel Scripcariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri