Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Hilary Clinton a cîștigat puncte importante după prima dezbatere electorală

GALERIE
dezbatere
  • dezbatere
- +

Ce se poate spune la finalul celei mai vizionate dezbateri prezidențiale americane (audiența a fost estimată la 100 de milioane de telespectatori dar această cifră nu o ia în calcul pe cea externă) din ultimii zeci de ani? Și care va fi impactul concret al acesteia în aritmetica electorală?

David Axelrod, principalul arhitect al celor două campanii ale lui Barack Obama, spunea la CNN, înaintea dezbaterii, că în final va conta cel mai mult impresia generală lăsată de cei doi candidați, cine va fi domina podiumul întîlnirii. Ei bine, oarecum suprinzător mai ales pentru cei care plecau de la premiza că Donald Trump este un showman înnăscut, Hilary Clinton a fost cea care a deținut, în cea mai mare parte a timpului, controlul discuției.

Sigur, sunt multe de spus dar există cel puțin trei elemente care merită menționate din perspectiva impactului și a primelor impresii asupra alegătorilor.

Primul, la sfîrșitul dezbaterii un focus grup organizat de CNN în Florida, compus din alegători nedeciși, dintre care o parte înclinau mai degrabă către Donald Trump, a decis cu un scor copleșitor, 18 la 2, că Hilary Clinton a ieșit cîșstigătoare. Acesta este un lucru extem de important pentru că vorbim de segmentul care va decide soarta alegerilor pentru că în interiorul nucleelor tradiționale ale candidaților nu se produc de regulă mari modificări în urma unor astfel de confruntări electorale. Mai mult, acest rezultat este oarecum surprinzător pentru că ne aflam într-un moment în care Trump era pe val, reușise aproape să anuleze avantajul în sondaje, uneori și de 10 procente, pe care Hilary Clinton îl deținuse la un moment dat.

Al doilea element important este că Trump nu a reușit să înlăture impresia destul de răspîndită că nu este potrivit să ocupe poziția de președinte. Acesta era principala sa miză și impresia generală este aceea că nu a fost în măsură să cîștige teren din acest punct de vedere. Ba, dacă ne uităm pe unele sondaje, s-a consolidat percepția contrară (în sondajul CNN 55 de procente dintre cei intervievați îl consideră nepotrivit pentru cea mai înaltă funcție în stat). Există și sondaje online care îl dau cîștigător pe Trump. De exemplu Drudge Report îl creditează cu un scor de 80 la 20 de procente în favoarea sa. Însă cum Drudge Report este un website extrem de partizan pro-republican o astfel de cifră  nu este deloc surprinzătoare avînd în vedere orientarea ideologică a audienței. De altfel alte măsurători online, mai relevante, spun altceva. De pildă cea efectuată de Zoomph, care ia în calcul datele analitice de pe rețelele sociale, care indică că în timp ce la mesajele pozitive și negative distrinuite pe Twitter în timpul dezbaterii au fost, în cazul lui Trump, echilibrate. în număr egal negative și pozitive, în cazul lui Hilary Clinton raportul i-a fost favorabil (la fiecare mențiune negativa au fost 1,5 mențiuni pozitive).

Pînă la urmă mult mai relevant este un lucru, și acesta este un al treilea element care merită spus. Wall Street Journal, în ediția de astăzi, menționează că bursele asiatice au recuperat pierderile din zilele anterioare. Motivul: sentimentul că Hilary Clinton a punctat net mai bine ca Trump, care în repetate rînduri, inclusiv astă noapte, a vorbit despre o posibilă dezangajare militară americană în Asia, cu trimitere directă la Coreea de Sud și Japonia, în timpul dezbaterii. Același lucru s-a întîmplat și în Mexic: pesosul a cîștigat teren în raport cu dolarul. E o indicație a impactului enorm pe care campania electorală americană îl are în exterior în condițiile în care Donald Trump contestă deschis consensul bipartizan din ultimii zeci de ani în materie de politică externă, în relație cu aliații tradiționali.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri