Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul devine jucător important pe piaţa logistică naţională. Iată proiectele care ne vor urca în top!

GALERIE
synergy2
  • synergy2
- +

Iaşul are toate şansele să devină în viitor unul dintre cei mai importanţi poli de dezvoltare pe piaţa logistică din ţară. Un nou proiect este în curs de avizare lângă Parcul Industrial I Miroslava, pe un teren de 27 hectare. În imediata vecinătate, Kaufland va construi, pe 40 ha, cel de-al treilea centru logistic al lanţului de retail din ţară, iar, la nord, basarabenii de la Zinan vor amenaja hale de depozitare şi producţie pe 22 ha. Aceste trei parcuri logistice înconjoară pe partea de vest zona Metro şi cea a parcului industrial. Dacă despre proiectele Kaufland şi Zinan sunt deja cunoscute detalii în spaţiul public, „Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi proiectul Synergy, în care este implicat şi fondatorul unei cunoscute case de pariuri.

 

O analiză recentă arăta că principalii poli de dezvoltare pe piaţa logistică sunt Oradea, Cluj şi Timişoara. În următorii ani, având în vedere proiectele aflate în pregătire, Iaşul va prinde cu siguranţă lista „scurtă”.

Cine sunt noii „jucători” pe piaţa logistică din Iaşi

Synergy Logistic SRL a fost înfiinţată în vara anului trecut, iar acţionarul principal este o altă societate: Synergy Land Development. Această companie este deţinută de către oamenii de afaceri Huseyin Karali şi Savas Gunata. Cei doi au fondat, în 2001, Synergy Construct SRL, societate care a devenit unul dintre principalii contractori generali pentru proiecte comerciale si industriale.

Synergy Construct SRL, societate care a devenit unul dintre principalii contractori generali pentru proiecte comerciale si industriale

Compania nou-înfiinţată are în proprietate un teren de 27 hectare, la sud de amplasamentul centrului logistic al Kaufland, iar în partea estică se învecinează cu parcul industrial. Din verificările ZDI rezultă că pe teren este o ipotecă în valoare de peste 2 milioane euro în favoarea firmei Element Logistic & Industrial Investments SRL. În această societate sunt asociate mai multe companii, care la rândul lor sunt deţinute de fonduri de investiţii, dar acţionaratul duce, în final, la Dragic Sacha şi Ionuţ Dumitrescu. Primul, un om de afaceri ceh, este fondatorul Superbet, iar al doilea este cunoscut pentru activitatea sa de antrepriză în consultanţă şi dezvoltări imobiliare. În toamna anului trecut, cei doi au anunţat că s-au asociat pentru dezvoltarea de parcuri logistice ELI Parks.

Recent, planul urbanistic a primit undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi, în curând, va intra în avizare la nivelul Primăriei Miroslava

Nu este exclus ca un astfel de parc să fie amenajat la Iaşi, dar, în acest moment, cert este că proprietarului terenului (Synergy Logistic SRL) are în avizare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru „construire parc logistic şi de producţie, servicii, birouri şi gospodărire de apă”. Recent, planul urbanistic a primit undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi, în curând, va intra în avizare la nivelul Primăriei Miroslava. Potrivit documentelor consultate de ZDI, 60% din suprafaţa totală a parcului va fi ocupată de construcţii, 20% de circulaţii (auto, alei, parcări şi platforme) şi 20% de spaţii verzi.

Înălţimea maximă a halelor va fi de 20 metri, în condiţiile unui regim cu parter şi un etaj. Funcţiunile propuse sunt de depozitare şi producţie. Principala companie a fondatorilor Synergy Logistic Miroslava SRL este Synergy Construct, înfiinţată în anul 2001. În portofoliul de proiecte al Synergy sunt investiţii în parcuri logistice din România, Georgia, Germania, Polonia şi Turcia. De cealaltă parte, Sacha şi Dumitrescu anunţau, toamna trecută, că, într-un termen de 4 ani, îşi propun să construiască în ţară 500.000 mp de spaţii industriale. Firma cu drept de ipotecă pe teren are investiţii într-un hub logistic din Buftea-Chitila, precum şi în alte zone din ţară: Ploieşti, Piteşti sau Brăila, toate proiectele fiind sub marca „ELI Parks”.

Stadiul celorlalte două parcuri logistice din zonă

În vecinătatea nordică a parcului Synergy va fi construit cel de-al treilea centru logistic din ţară al Kaulfand. Proiectul a fost aprobat de către Consiliul Local Miroslava la sfârşitul lunii iunie, iar unele estimări arată că lucrările ar putea începe până la finalul acestui an. Centrul va găzdui 10 hale în patru clădiri, iar suprafaţa construită va fi de aproape 300.000 mp. Potrivit planului urbanistic, Kaufland va amenaja 435 de locuri pentru vehicule mici şi 169 locuri pentru TIR-uri.

Centrul va găzdui 10 hale în patru clădiri, iar suprafaţa construită va fi de aproape 300.000 mp

Celălalt proiect de parc logistic aparţine unor oameni de afaceri din Republica Moldova, iar principala firmă este Zinan Investment, companie care derulează în municipiul Iaşi investiţii rezidenţiale. Conform documentelor aferente proiectului, intenţia beneficiarilor este de a investi circa 40 milioane euro. Halele care vor fi construite de Zinan vor avea funcţiuni precum: depozitare, producţie, comerţ, birouri şi dotări anexe. „Terenul studiat va avea în componenţă în principal construcţii cu funcţiuni economice specifice parcului industrial, parcări, dotări, anexe şi funcţiuni complementare”, se precizează în documentaţie.

O zonă industrială şi logistică de peste 160 ha

Fără îndoială, aceste investiţii în parcuri logistice, propuse de companii private care au achiziţionat terenuri de la persoane particulare, sunt facilitate de dezvoltarea industrială pe care Primăria Miroslava a demarat-o acum aproape 10 ani în zona Metro. În situaţia actuală, drumurile recent amenajate în Parcul Industrial I vor permite accesul rutier şi către noile parcuri logistice, nu doar la chiriaşii autorităţii locale. De asemenea, reţelele de utilităţi existente în zonă vor putea fi extinse (probabil pe cheltuiala investitorilor privaţi) astfel încât noile parcuri logistice să beneficieze de toate facilităţile necesare.

De asemenea, reţelele de utilităţi existente în zonă vor putea fi extinse (probabil pe cheltuiala investitorilor privaţi) astfel încât noile parcuri logistice să beneficieze de toate facilităţile necesar

Având în vedere suprafaţa cumulată a parcurilor industriale administrate de Miroslava (cel de lângă Metro are 46 ha, iar cel din spate de la Antibiotice 25 ha) şi proiectele propuse de firme private rezultă, în câţiva ani, o zonă industrială pe şes Bahlui de peste 160 hectare. Însă, pe terenurile aferente rutei Iaşi - Leţcani, vor apărea şi alte investiţii similare, iniţiate atât de autorităţi publice, cât şi de firme. În context, amintim că sunt în desfăşurare lucrările de amenajare a Parcului Industrial Leţcani, un proiect al Consiliului Judeţean. Un alt exemplu este că, peste drum de investiţia CJ, Oresa, grupul suedez care a achiziţionat parcul logistic Solo, are în plan extinderea facilităţilor de depozitare şi producţie. Între zona industrială Leţcani şi cea de la Metro este o distanţă de mai puţin de 2 km. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri