Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul este pe locul III în ţară la numărul de locuinţe livrate

GALERIE
brown blocuri valea lupului 4
  • brown blocuri valea lupului 4
- +

Anul trecut, în judeţ au fost terminate 3.033 de case. Cele mai multe dintre ele sunt ridicate în mediul rural şi au două sau trei camere. Investiţiile au fost realizate exclusiv din fonduri private.

 

Iaşul a fost unul din cele mai active judeţe pe sectorul construcţiilor de locuinţe în 2015. Peste 3.000 de locuinţe noi, construite doar din fonduri private, au fost date în folosinţă anul trecut în judeţul Iaşi, potrivit unui studiu privind fondul de locuinţe, dat ieri publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS). Peste 53% din locuinţele finalizate anul trecut în judeţul Iaşi sunt în mediul rural. „Cele mai multe locuinţe au fost construite anul trecut în judeţele Ilfov (6.634 locuinţe), Bucureşti (4.448), Iaşi (3.033), Cluj (3.022), Timiş (2.852), Constanţa (2.476) şi Sibiu (2.276)”, se arată în document. La polul opus, judeţele unde au fost construite cele mai puţine locuinţe în 2015 sunt: Tulcea (211), Mehedinţi (200), Caraş-Severin şi Covasna (174 fiecare), respectiv Teleorman (165).

 
Suprafaţa medie este de aproape 100 mp
 
Suprafaţa utilă a celor 3.033 de locuinţe finalizate în judeţul Iaşi pe parcursul anului 2015 este de 302.792 metri pătraţi, rezultând o medie de 99,8 metri pătraţi per locuinţă. Cele mai numeroase unităţi locative livrate sunt de două şi trei camere, 915, respectiv 859 de locuinţe. Potrivit centralizării INS, 520 de locuinţe terminate în judeţ în 2015 sunt cu patru camere, iar 245 figurează drept garsoniere sau apartamente cu o singură cameră. Sectorul construcţiilor de locuinţe în mediul rural a fost mai activ în comparaţie cu datele înregistrate la nivel urban: 1.632 de unităţi locative noi au fost date în folosinţă în comunele judeţului Iaşi, faţă de 1.401 în municipiul Iaşi şi celelalte oraşe de pe raza judeţului.
 
Statul şi-a redus drastic investiţiile
 
La nivelul întregii ţării, pe parcursul anului 2015, au fost date în folosinţă 46.984 locuinţe, în creştere cu 2.000 locuinţe faţă de anul 2014. „Analizând în profil regional numărul locuinţelor terminate în anul 2015, rezultă că cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (23,6%), Nord-Est (16,3%), Nord-Vest (13,1%), Centru (12,0%), Sud-Muntenia (10,6%) şi Sud-Est (10,5%)”, au specificat oficialii instituţiei. Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe construite în anul 2015 a fost de 67,6 metri pătraţi, mai mică faţă de anul 2014, când media era de 71,7 metri pătraţi. Anul trecut, suprafaţa medie locuibilă în mediul rural a fost de 76,8 metri pătraţi, faţă de 59,4 metri pătraţi în cel urban. Totuşi, şi în 2015 s-au consemnat discrepanţe mari pe medii de rezidenţă, îndeosebi la dotarea cu canalizare a locuinţelor nou livrate: 90,2% din locuinţele noi situate în mediul urban au canalizare, faţă de 62,4% în mediul rural. „În anul 2015, numărul locuinţelor terminate din fondurile private, care deţine ponderea cea mai mare din total (97,2%), a crescut cu 4.027 locuinţe faţă de anul precedent. Majoritatea locuinţelor terminate din fonduri private au fost construite în mediul urban (51,9%). Ponderea numărului de locuinţe terminate din fonduri publice a scăzut faţă de anul precedent, de la 7,4 % în anul 2014, la 2,8% în anul 2015. Cele mai multe locuinţe realizate din fonduri publice au fost date în folosinţă în judeţul Mureş (199 locuinţe), Bacău (150), Giurgiu (120) şi Hunedoara (116). Pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Buzău, Galaţi, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Gorj, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Covasna, Sibiu şi Bucureşti, nu au fost date în folosinţă locuinţe finanţate din fonduri publice”, se arată în studiul INS.
 
Suntem pe patru la numărul total de case
 

La 31 decembrie 2015, fondul total de locuinţe din judeţ, de 317.788 unităţi locative, situează Iaşul pe locul patru la nivel naţional, în spatele municipiului Bucureşti (854.879 locuinţe) şi a judeţelor Prahova (325.152) şi Cluj (324.221). Circa un procent din locuinţele totale din judeţ, 3.183 la număr, figurează drept proprietate majoritar de stat, iar 47,3% figurează în municipiul Iaşi şi celelalte oraşe ale judeţului. Numărul total de camere este de 829.430 la nivelul Iaşului, iar suprafaţa locuibilă a acestora de 14.2 milioane de metri pătraţi, potrivit INS. Cele mai multe locuinţe existente la sfârşitul anului 2015 se înregistrau în regiunile de dezvoltare Nord-Est (16,2%), Sud-Muntenia (15,2%) şi Nord-Vest. „Fondul de locuinţe şi-a păstrat trendul ascendent din ultimii ani, înregistrând 8.882.100 locuinţe la sfârşitul anului 2015, în creştere cu 41.500 locuinţe (^0,5%) faţă de sfârşitul anului 2014. Creşterea menţionată a avut loc ca urmare atât a «intrărilor» în fondul de locuinţe existent, respectiv construirea a 47.000 de locuinţe noi, cât şi prin transformarea unor spaţii cu altă destinaţie în locuinţe. Totodată, s-au înregistrat «ieşiri» din cadrul fondului de locuinţe de 5.800 locuinţe, ca urmare atât a demolărilor, cât şi prin schimbarea unor locuinţe în spaţii cu altă destinaţie”, se mai precizează în studiul dat publicităţii de INS. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri