Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Iașul este pregătit pentru o schimbare de profunzime". Andrei Postolache, Grupul "Pentru Iaşi", răspunde online la întrebările cititorilor ZDI

GALERIE
andrei postolache
  • andrei postolache
- +

Invitatul Ziarului de Iaşi, Andrei Postolache,  răspunde la întrebările adresate online de cititorii ZDI. Tema de discuţie a fost "Cum schimbăm Iaşul?", iar ora limită de adresat întrebări a fost 15:00.

Pentru o mai bună vizualizare a răspunsurilor, acestea sunt redate atât la secţiunea Comentarii de la sfârşitul textului "Cum schimbăm Iaşul? Dialog online cu Andrei Postolache, Grupul Pentru Iaşi" cât şi în rândurile de mai jos:

Veti gasi raspunsuri interesante legate de proiectele care pot să schimbe Iaşul, despre suflul nou adus de tineri cu inițiativă, implicați în societate și proactivi."Domnul Chirica l-a avut peste 10 ani ca mentor și învățător pe domnul Nichita, a cărui mână dreaptă a fost. Vârsta nu înseamnă neapărat și un nou mod de a gândi, contează și de la cine înveți și ce modele ai. Nu cred că dânsul, și partidul pe care-l reprezintă, pot fi un suflu nou la Primăria Iași. Legat de numărul de întrebări, nu e așa de mic. Este însă o prioritate pentru noi să ne facem mai cunoscuți, mai prezenți în spațiul publiv", a răspuns Andrei Postolache la una din întrebările care i s-au adresat.

Despre viitor, despre rolul tinerilor în societate, despre cele 20.000 de locuri de muncă noi care se doresc până în anul 2020 şi alte planuri menite să aducă Iaşul într-o altă lumină, citiţi în răspunsurile date:

Radu

1. Aveti vreo intentie sau solutie de a incuraja reciclarea in Iasi? Cred ca acel tip de aparate care se gasesc acum doar la Carrefour si Tudor ar trebui sa se gaseasca in fiecare cartier. La fel cum primaria gaseste fonduri si logistica pentru a promova evenimente ca Sarbatorile Iasiului, la fel s-ar putea face si pentru a "educa" locuitorii cu privirea la reciclare. O colaborare cu ONG-uri, scoli si gradinite ar putea fi benefica in acest sens. 2. Cum va pot contacta cei care au idei si considera ca pot contribui pentru a fi mai bine "Pentru Iasi"? Va multumesc.

Andrei POSTOLACHE

1. Intenția este clară, trebuie să reciclăm mult mai mult decât o facem acum. România ca și țară este pe ultimul loc la reciclare în Europa, cu 1% din gunoi reciclat și mare parte din restul dus la gropi de gunoi, nici măcar incinerat. La polul opus, Germania reciclează 65%, duce 0% la gropile de gunoi și incinerează 35%. Aș dori ca Iașul să fie lider național la reciclare. Ca soluții avem colectarea și reciclarea prin sistemul public (prin Salubris), parteneriate public-privat pentru a avea colectoare de genul celor pe care le menționați în fiecare cartier și da, educație.

2. Pe site-ul nostru, la http://pentruiasi2016.ro/vreau-sa-sustin/

 

Mircea

Cateva intrebari:

1. Ce formatii ati aduce sa cante de sarbatorile iasului? Concret, nume si prenume, eventual cele preferate de dvs sau cele care credeti ca s-ar plia pt tineretul autohton

2. Cum ati schimba modul de organizare a sarbatorilor?

3. Sunteti credincios? V-ati inchinat vreodata la sfanta paraschiva?

4. Ce parere aveti despre un festival de rock? Dar unul facut ca la carte, in aer liber, pe bani, nu prin baruri cu finantare de la primarie, ci cu sponsori si alte cele

5. ultima. ce parere aveti de actualul primar chirica? poate el sa fie un suflu nou, avand in vedere tineretea, fata de simirad sau nechita? de fapt, as mai avea inca una. de ce credeti ca sunt atat de putine intrebari care vi s-au adresat in cadrul sesiunii prezente? cum veti face sa fiti mai mult prezenti mediatic?

Andrei POSTOLACHE

1. Eu vreau să vad Metallica la Iași, dar asta e preferința mea personală. Ce cred eu că trebuie sa facem e sa avem un nume de suficientă anvergură încât să pună Iașul pe hartă, sa avem un “moment Untold” al nostru în care lumea din toată țara să se uite la Iași și să zic “wow, așa da”. Formația în sine contează mai puțin, sunt mai multe variante, dar trebuie să fie ceva “wow”.

2. Acum avem multe evenimente mici, fiecare ok relativ la ce își propune, dar nimic care să fie cu adevărat memorabil. Aș avea 1-2 evenimente care să reușească să atraga turiști în număr mare la Iași. De exemplu formația “wow” de care vorbeam mai sus, și aș începe și un maraton al Iașului, care să se desfășoare în fiecare an cu ocazia sărbătorilor orașului. Să sărbătorim și prin sport.

3. Nu sunt o persoană religioasă. Nu m-am închinat la Sfânta Parascheva. Aș vrea însă ca cei care o fac, și vin în acest pelerinaj, să aibă condiții civilizate, de siguranță și confort.

4. Aș avea o părere foarte bună despre un festival de rock, la fel cum aș avea o părere foarte bună despre unul de muzică electronică sau unul de hip hop, sau orice alt gen, atât timp cât sunt organizate în mod profesionist și civilizat. Avem nevoie de festivaluri mari în Iași, care să pună orașul pe harta acestor evenimente. Și da, cu majoritatea cheltuielilor suportate din fonduri proprii, prin sponsori, nu de la Primărie. Primăria ar trebui să ajute tinerii artiști locali și inițiativele fringe, care au nevoie cu adevărat de susținere. Marile festivaluri sunt un business însă și daca sunt organizate profesionist ar trebui să se descurce în mare parte prin resurse proprii.

5. Domnul Chirica l-a avut peste 10 ani ca mentor și învățător pe domnul Nichita, a cărui mână dreaptă a fost. Vârsta nu înseamnă neapărat și un nou mod de a gândi, contează și de la cine înveți și ce modele ai. Nu cred că dânsul, și partidul pe care-l reprezintă, pot fi un suflu nou la Primăria Iași. Legat de numărul de întrebări, nu e așa de mic. Este însă o prioritate pentru noi să ne facem mai cunoscuți, mai prezenți în spațiul public. Este prea mult de zis aici cum planificăm să facem asta, dar vă invit să ne urmariti pe pagina noastră de Facebook la https://www.facebook.com/pentruiasi2016

 

Mihai Roman

Care va fi procedura prin care va veti selecta candidatii la alegerile locale de anul viitor?

Andrei POSTOLACHE  

Încă nu am stabilit în detaliu cum ne vom alege listele la CL si CJ, însă ne gândim la un proces cât mai transparent, care să includă printre altele și concurs public, la care vom invita cetățeni ai Iașului să vină cu proiecte pentru oraș, pe care să le prezinte în fața unei comisii care va fi formată nu numai din membri ai Pentru Iași, ci va conține și alti membri marcanți și respectați ai comunității.

Alex

Postolache vrea sa faca el partid acum. Intrebati-l mai bine cum se comporta cu angajatii ENDAVA atunci cand era angajat acolo. Fugi de aici domnule Postolache!Rusine

Andrei POSTOLACHE

Sunt întotdeauna deschis la discuții clare despre oricare parte a trecutului meu, nu am nimic de ascuns. Afirmația dvs este însă prea generală și nu-mi permite să formulez un răspuns concret, ci doar să vă fac o invitație la întrebări mai specifice. În activitatea mea de la Endava, eu și toți colegii mei am pus accent pe onestitate, deschidere și transparență. IT-ul este o industrie în care toată puterea unei firme stă în oamenii care lucrează acolo, căci fără ei tot ce ai sunt niște mese și niște calculatoare, adică mai nimic. Nu există firmă de IT de succes care să nu aibă grijă, fiecare cu specificul ei, de oamenii care lucrează acolo.

 

Adi

Nu mi-a mai placut de voi de cand ati spus ceva de genu ca nu vreti persoane care au mai fost implicate politic.10-20% dintre aceste persoane sunt fie tineri care au capatat experienta si in momentul de fata au mai multa decat voi in acest domeniu, fie persoane in etate valoroase dar care nu au avut un culuar norocos. Daca puneti candidat la primarie ajutati Psd-ul si ar fi o mare mizerie. In rest succes

Andrei POSTOLACHE

Hai să lămurim un lucru de la început: ne plac tinerii cu inițiativă, implicați în societate și proactivi. Iar spre noi, la „Pentru Iași” au venit în primul rând astfel de oameni. Nu ne plac generalizările și nici procesele de intenție. Dar cu siguranță nu ne facem o prioritate din a racola tinerii care au căpătat experiență în partidele care ne-au oferit mereu și mereu aceeași poveste - promisiunea întineririi care maschează, din păcate, perpetuarea practicilor clientelare și corupte. Tinerii care au vrut să realizeze ceva implicându-se în politică, cei care și-au probat bunele intenții și bunele practici pot avea în noi un partener de dialog. Politrucii nu. 

Înțeleg că există o neliniște în rândul celor care vor schimbarea. Dar nu este cazul. Pentru că de fapt cei care propun cu adevărat o schimbare suntem noi. Avem o tristă experiență de peste 25 de ani din care sper că am învățat - nu te însănătoșești dacă vrei să scapi de un viciu înlocuindu-l cu altul. Sunteți, sunt convins, de acord cu mine că la un moment dat trebuie să tragem linie și să punem capăt acestui joc „de-a schimbarea”. Pleacă ei, vin tot ei, sub altă siglă. Mereu se cer oameni noi. Avem o veste bună. Iașul are în sfârșit posibilitatea de a alege oameni noi. Apariția „Pentru Iași” nu ar trebui să neliniștească pe cei care doresc schimbarea. Ci dimpotrivă, tocmai ei ar trebui să fie primii care să se bucure.

Luci

cred ca cel mai mare adversar al dvs. va fi inertia / apatia iesenilor. s-a vazut cati au catadicsit sa treaca pe la centrele de cartier pentru acel pseudoreferendum prelungit legat de replantarea teilor - abia 5-6 la suta din populatiaia cu drept de vot. or, tocmai pe inertia asta se bazeaza partidele postcomuniste, mai ales cel care detine administratia locala in acest moment. asadar, intrebarea este: cum pot fi "treziti" / mobilizati / implicati iesenii intr-o asemenea schimbare?

Andrei POSTOLACHE 

S-a demonstrat de numeroase ori că în România electoratul, în ciuda unei aparente apatii între momentele electorale, se poate mobiliza decisiv la momentul alegerilor. Pare într-adevăr că 14.000 reprezintă un număr mic de voturi. Dar acest rezultat înseamnă mai mult decât numărul opțiunilor înregistrate. E clar că putem citi aici o tendință, un semnal puternic - iată - vedem acum teii replantați tocmai de către cei care au susținut tăierea lor.

Mai există totuși un aspect care poate determina apatia pe care o semnalați: lipsa unei alternative autentice. A unei oferte oneste, a unui suflu nou venit din partea unor oameni noi. Eu sunt convins că acum, când vor avea de unde alege, oamenii o vor face. Iașul este pregătit pentru o schimbare de profunzime, poate mai mult decât a fost vreodată pregătit până acum.

Iesean

Buna ziua. Va promovati ca un grup cu "mainile curate" ce intentionati sa intrati intr-o "treaba murdara" si promiteti sa ramaneti curati si dupa. Atat dmneavoastra cat si cateva persoane din grup proveniti din mediul de afaceri Iesean. Firma pe care o manageriati pana de curand este una din firmele care a primit ajutoare de stat pentru a crea locuri de munca intr-un domeniu cu somaj 0. Altfel spus, a primit ajutoare de stat pentru a lua angajati de la alte firme. Nu tocmai o treaba curata. Nu va acuz de nimic, dar vreau sa subliniez ca, indirect, ati fost implicat exact in jocurile politice in care nu vreti sa va bagati. Cum comentati? De ce am crede ca veti lucra altfel?

Andrei POSTOLACHE

Părerea mea despre eficacitatea economică a măsurii este că guvernul ar fi trebuit să folosesească acesti bani, sau măcar o parte din ei, pentru încurajarea antreprenoriatului local. Astea fiind zise, guvernul a decis în ce constă acest program de ajutor, nu noi în industrie. Firma la care lucram a participat la acest program de ajutor, în mod complet transparent și corect, împreună cu mai mult de 10 alte firme din Romania. V-aș contrazice însă puțin pe tema somaj 0.

Numai în Iași universitățile produc aproape 1000 de absolvenți pe an în domeniul IT, diverse specializari, absolvenți care trebuie absorbiți de industrie, adică trebuie create noi locuri de muncă, că altfel ne pleacă din țară și în loc să contribuie la PIB-ul nostru contribuie la altele. Dintre banii primiți, o parte au fost folosiți pentru crearea acestor locuri noi de muncă pentru proaspeții absolvenți. Privit din acest punct de vedere, are și părți bune acest program, deși da, după cum am spus, eu l-aș fi făcut cu mai mult accent pe antreprenoriat și inovatie locală, căci acolo cred eu că trebuie apăsată puternic pedala acum.

 

dragosh

Nu ati amintit in interventiile de pana acum nimic despre sport. Ce planuri veti avea in acest sens? Ma refer atat la modul de finantare al echipelor profesioniste din bugetul local, precum si la incurajarea vietii active si a miscarii in randul cetatenilor. Va ganditi la crearea unor spatii destinate pentru astfel de activitati, cu acces liber pentru orice locuitor al Iasului?

Andrei POSTOLACHE

Sportul pentru fiecare este unul din punctele esentiale ale programului nostru. Locuri de făcut sport pentru copii, în parcuri, printre blocuri. Jucat fotbal, jucat baschet, alergat, dat cu rolele sau cu skateboard-ul. Piste de mers cu bicicleta, zone de alergat, de exemplu să luminăm drumul de la Ciric, de lângă lacul Venetia, un loc perfect pentru alergat, folosit de multi ieșeni, însă fără nici măcar un bec, este beznă totală imediat ce vine seara. Prin sport ne pastrăm mai bine sănătatea, ne diminuam cheltuielile medicale și ne facem viața mai plăcută și mai interesantă.

La nivel de finanțare a echipelor profesioniste din bugetul local, orice oras s-ar mandri cu o echipă de fotbal, și nu numai, care să aibă rezultate bune. Trebuie însă, încet încet, să trecem de la cheltuierea fără atenție a banului public pe echipele de fotbal, în scopuri electorale ieftine, către a avea echipe care se pot susține și pot face performanța cu fondurile proprii. 

 

Ghita

Avand in vedere dezastrul proiectului autostrăzii Tg. Mures - Iasi, a devenit evident faptul ca Iasiul nu este corespunzator reprezentat la nivel central. Cum veti rezolva aceasta problema, mai ales tinand cont ca sunteti o initiativa locala?

Andrei POSTOLACHE

Mai bine decât până acum. Avem în acest dezastru al proiectului autostrăzii Iași - Tg Mureș dovada clară a eșecului “influenței” la centru, așa cum este ea privită în mod tradițional. Cu un primar care era vice președinte național în PSD, partidul aflat la guvernare, nu am obținut nimic. Se poate mai rau? Credem că în măsura în care vom reuși revigorarea economică prin punctele propuse în programul nostru (încurajarea antreprenoriatului și a investițiilor, dezvoltarea industriei IT, sprijinirea turismului etc.), construirea unei autostrăzi care să lege Iașul de Centrul și/sau Vestul țării va deveni inevitabil o prioritate pentru administrația centrală. Noi vom avea dialog cu autoritățile centrale, ne vom susține informat cauza în fața guvernului. Și dacă nu va functiona, vom folosi singura monedă pe care o înțeleg toți politicienii: presiunea publică.

Vom explica clar cetățenilor Iașului, și ai întregii regiuni, ce suferim datorită absenței autostrăzii, câtă sărăcie îndurăm. Vom discuta despre câți dintre tinerii noștri trebuie să mai plece în străinătate ca să-și facă o viață, pentru că aici nu au cum, și apoi vom mai vedea câte voturi vor primi din Iași și Moldova acele guverne care nu prioritizeaza proiectele necesare, esentiale, și mult meritate, ale Iașului și ale regiunii.

E important, în același timp, să nu privim construirea (sau ne-construirea) acestei autostrăzi ca pe singurul element providențial care poate ajuta Iașul. Domeniile de activitate economică pe care le-am dat ca exemplu pot prospera și în lipsa unei autostrăzi. Există, de asemenea, alte proiecte de infrastructură fezabile și mai ușor de pus în practică decât o autostradă care ar putea îmbunătăți nu doar dezvoltarea economică în regiune, ci și calitatea vieții locuitorilor. Vom depinde mereu de decizii asupra cărora avem mai mult sau mai puțin control, important este să știm să ne descurcăm în ciuda constrângerilor.

Danutz

Cei care nu sunt antreprenori si / sau manageri pot adera la acest partid? Exista o platforma program a acestui partid? Unde se poate gasi aceasta platforma program? Care este orientarea partidului: stanga sau dreapta? Exista un electorat tinta pentru acest partid? Multumesc!

Andrei POSTOLACHE

Platforma noastră o găsiți la http://pentruiasi2016.ro/ce-ne-propunem/ Oricine poate adera la partid, daca este un membru onorabil al comunității, cu o bună reputație. Este un partid deschis tuturor categoriile profesionale, sociale și de orice alt fel, și încurajăm în mod activ ca oameni cât mai diverși să ni se alăture. Singuriii pe care-i excludem din principiu sunt corupții, compromișii, politrucii. Am evitat să ne legăm de o anume orientare doctrinară, pentru că la nivel local conteaza mai mult buna administrație decât ideologia. Avem unele poziții care ar putea fi numite de dreapta, altele care ar putea fi numite de stânga. Noi analizăm în fiecare situație ce e mai bine de făcut, concrect, nu ne luăm după ideologie. Electoratul nostru este tot Iasul! Am început cu industria IT, ONG-urile și industriile creative pentru că de acolo venim, însă nu ne oprim aici în nici un caz. Suntem un partid generalist, pentru toți.


ion

Ce resurse locale veti folosi (toate domeniile vizate) si in ce mod veti crea locuri de munca pentru Judetul Iasi.

Andrei POSTOLACHE

Vrem sa cream 20.000 de locuri de munca noi, bine plătite, până în 2020.
Luăm ca exemplu pozitiv, de urmat, industria IT, o industrie la care Iașul exceleaza. Avem undeva la 7000 de oamenii care lucreaza în IT în Iași, cu salarii bune, care la rândul lor întrețin familii și contribuie semnificativ la economia locală prin taxe și prin consum. Este o industrie unde lucrurile se fac bine, la un nivel de profesionalism egal cu cel din occident. Similar, mai la început, avem industriile de automotive și de farma. Vrem să le dezvoltăm. Mai țintim și ingineria medicală, tehnologia verde, imprimarea 3D, sistemele smart city și turismul regional ca industrii cheie de creștere în Iași. Toate acestea vor presupune colaborări cu mediul academic, unul dintre atuurile principale ale orașului nostru.
În toate, vom atrage și incuraja atât investițiile străine dar și, din ce în ce mai mult, antreprenorii locali.

 

G.I.

Cum va asigurati ca pastrati "virginitatea" politica a acestui partid ? Din punctul meu de vedere orice alianta pe care ati face-o cu alt partid, chiar si unul mic, ar compromite demersul vostru. "Pentru Iasi" va fi votat doar daca cei care candideaza si cei din conducere NU AU ABSOLUT NICI O LEGATURA CU CEI DIN CLASA POLITICA ACTUALA SAU DIN ULTIMII 50 DE ANI. Am vazut ca vreti sa va aliati cu cei din formatiunea "Pentru Bucuresti". Mare greseala, acolo sunt deja nume compromise.

Andrei POSTOLACHE

Noi am trecut și in statut că nu vom face alianțe electorale. Este probabil că suntem singura formațiune politică din Romania care are acest lucru în statut. Vom avea însă dialog cu alte formațiuni, dacă considerăm că acest dialog este de folos cetățeanului. Vor fi proiecte de interes local și regional la care vom avea aceeași opinie poate cu alte formațiuni, și vom încerca să colaboram cu acele ele, pe acele subiecte. Ne păstrăm independența însă, și nu ne alipim sau fuzionăm cu nimeni.

Una este o discuție, alta este o alianță. Cum ziceam într-un alt răspuns, noi am trecut în statut că alianțe electorale nu vom face, și nici nu vom fuziona. Pe de altă parte, nu refuzam din principiu dialogul și colaborarea. Este greu de găsit colaborare onestă, cu gândul la binele cetățeanului, în ziua de azi, dar nu refuzăm din principiu. Putem discuta, putem găsi proiecte strategice care ne unesc pe toti (de exemplu autostrada Iași - Tg Mures). Ne păstram însă independența și nu ne intereseaza nicio “ofertă”.

Ghita   
Nu cred ca intentioneaza sa se alieze cu cei de la "Pentru Bucuresti". Cred ca pur si simplu au schimbat niste idei, avand in vedere faptul ca cei din Bucuresti au experienta unor alegeri trecute.

Andrei POSTOLACHE

Este corectă analiza dumneavoastră. Din fericire, există în acest moment un val (sau un inceput de val, ca să nu fiu prea optimist) de mișcări politice locale în Romania. București sunt cei mai vechi, noi la Pentru Iași, Târgu Mureș, Argeș, Radauti, Timișoara, astea doar din ce știu eu. Toate aceste mișcari au anumite lucruri în comun: sunt izvorâte local, de multe ori de la oameni care nu vin din politică, care vor să facă ceva altfel, mai bine. Este logic și normal să discutăm cu ele din când în când, să ne impărtășim din experiență. Rămânem însă formațiuni independente, fiecare cu programul ei, cu problemele ei, fiecare în orașul ei. Nu este vorba de o alianță de niciun fel.

Lucia

Una din dimensiunile luate în calcul de Pentru Iași este respectul pentru mediu. În prezent, Iașul este cel mai poluat oraș din țară (cf. APM Iași). Numărul de mașini crește de la an la an, iar calitatea transportului în comun scade constant. Există exemple concrete în care investiții majore în transportul în comun au redus considerabil gradul de poluare (Bogota, Singapore). Ce abordare ați propune pentru reformarea transportului în comun? Actuala administrație se pregătește să mai cumpere niște autobuze second-hand. 2. Dacă ar fi să faceți un parc, cum ar arăta?


Andrei POSTOLACHE

1. Îmbunătățirea dramatică a transportului în comun este una din prioritățile Pentru Iași, în felul următor: autobuze, troleibuze și tramvaie noi, cu dotărui moderne, aer condiționat, abilitatea de a căra biciclete, ca să poți merge cu bicicleta până în stație, să te sui în autobuz, și să continui cu bicicleta după ce ajungi la destinație; program previzibil pe toate rutele ca să poți prevedea când vine mijlocul de transport în comun, să poți să ai încredere și să-l folosești, șă știi că ajungi la serviciu la timp; eficientizarea rutelor și a frecvențelor. De asemenea, mai multe piste de biciclete făcute cum trebuie, pe care ca să se poată circula în siguranță.

2. Văd revitalizat Parcul Copou, îl văd cel mai elegant parc din România. Îl văd cu muzică clasică cântând la difuzoare, îl văd ca un loc de poveste în care chiar simți poezia. La nivel de parcuri noi, văd și multe “micro parcuri” prin cartiere, de câteva sute de metri pătrați, printre blocuri, accesibile, la îndemână, îngrădite, ca să fie în siguranța pentru copii, să poate fi lasați liberi să alerge.

Iodo

Salut orice initiativa de a promova schimbarea mentalitatii, implicarea in problemele comunitatii, probleme de orice fel. Era vorba sa avem acces la o baza de date cu informatii despre principalele institutii, onguri care pot raspunde , rezolva problemele carele identificam ? De exemplu vedem niste copii cersind si parintii dupa colt fumanand tigari. Cui ne adresam? care este legea care ne permite sa sunam undeva, unde? Sau poate nu trebuie sa sunam pt ca asa macar asa putem darui direct unui copil sarac niste banane.... banii lui de alocatie fiind deja fumati.


Andrei POSTOLACHE

Unul din proiectele la care lucrăm noi acum este ceva ce numim “Ghidul Cetățeanului”, care va conține, printre altele, informații de acest fel. Sperăm sa-l terminăm în acest an și să-l punem la dispoziția cetățenilor pe site-ul nostru, la http://pentruiasi2016.ro/.
În vedera candidaturii și câștigării Primăriei Iași, desigur că din acea poziție vom putea face mult mai multe în acest sens. În viziunea noastră acest “ghid al cetățeanului” ar trebui să fie pe site-ul primăriei, promovat, făcut ușor accesibil.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri