Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iașul, promovat de trei fotografi într-o expoziție la Oradea

GALERIE
Iasi, noaptea FOTO Ernest Romila
  • Iasi, noaptea FOTO Ernest Romila
- +

Din septembrie, Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea găzduieşte expoziția de artă fotografică alcătuită din lucrările a trei artiști fotografi din Iași. 

Cele peste 100 de fotografii alb-negru și color au fost realizate de artiștii fotografi: Constantin Ciobanu, Dorin Nicolae Mocanu și Marius Ernest Romilă. Printre lucrările expuse publicul vizitator va putea admira zeci de fotografii valoroase din punct de vedere artistic, care reprezintă mai multe genuri ale artei fotografice: eseuri, portret, reportaj, peisaje, socio-fotografii, arhitecturale și abstracte.

Marius Ernest Romilă este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, a deschis până în prezent 10 expoziții personale și a participat la alte numeroase expoziții de grup la Iași și în țară. Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, doctorand al aceleiași facultăți, cu o temă de cercetare situată la graniţa dintre teoria culturii, antropologiei și al psihologiei aplicate în artă. O parte dintre fotografiile sale, intitulată „Iașul meu drag”, a fost expusă pe simezele Turnului ”Golia” din Iași. Vernisajul expoziției are loc joi, 1 septembrie 2016, la ora 18.  Lucrările expuse sunt prezentate de Dr. Ramona Novicov, critic de artă, iar expoziția este vernisată de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, Președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”.

Lucrările artistului fotograf Constantin Ciobanu, de profesie inginer si membru al Clubului Fotografilor din Iasi, sunt grupate sub genericul “Printre umbre și lighioane”. Autorul susține că ”Asocierea umbrei cu viața nu este nouă și este regãsitã în unele culturi antice (greacã, egipteanã). Există credinţa că odatã ce trupul dispare umbra transcede și devine independentă. După acest moment de transformare, umbra obține capacitatea de a însufleți un loc, de a face nemuritor sufletul alături de zei sau de a exista pe un tărâm al bucuriei eterne”. iasi3Alăturând fotografii ce experimentează “jocul umbrei” cu imagini ale lucrărilor sculptate (“lighioane”, pe bote ciobăneşti, măşti caricaturale din lemn), autorul crează o atmosferă aparte, uneori veselă, alteori contemplativă, ciudată câte odată sau misterioasă, care sã îndemne privitorul la meditație. La urma urmei “lighioanele” și umbrele sunt peste tot în viață.

Artistul fotograf Dorin Nicolae Mocanu s-a născut la Iaşi în decembrie 1967, este inginer (absolvent al Institutului Politehnic Iaşi), si in prezent masterand în Managementul Mediului. Plăcerea de a fotografia a început în anii 2000 ca un strigăt împotriva rutinei, o atitudine care s-a transformat încet şi sigur într-o pasiune “pe viaţă”.iasi4 Este membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România și Clubului Fotografilor din Iaşi. Fotografiile sale au fost publicate în reviste de specialitate, prezentate în diferite expoziţii personale şi de grup. Multe din lucrările sale au fost premiate la saloane nationale şi internaţionale de fotografie. A străbătut mii de kilometri, în 6 ţări, pentru a produce emoţii cu aparatul de fotografiat în mână. Privitorii au privilegiul descoperirii în fotografiile expuse a unor noi unghiuri de interpretare şi sensuri ale vieţii cotidiene.

Momentele muzicale sunt oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, care interpretează mai multe piese ale unor compozitori români.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, rămâne deschisă publicului, până în 27 septembrie 2016, scrie uzpbihor.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri