Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iaşul, un exemplu naţional în privinţa sistemului de termoficare

GALERIE
Doru Ciocan, presedintele ANRSCDan Cretu, director comercial Termoficare OradeaCorina Popescu, secretar de stat Ministerul EnergieiAna-Maria Icatoiu, director comercial si de comunicare Veolia Energie IasiAlexandru Teleru, director general Veolia Energie Iasi
  • Doru Ciocan, presedintele ANRSC
  • Dan Cretu, director comercial Termoficare Oradea
  • Corina Popescu, secretar de stat Ministerul Energiei
  • Ana-Maria Icatoiu, director comercial si de comunicare Veolia Energie Iasi
  • Alexandru Teleru, director general Veolia Energie Iasi
- +

Sistemul centralizat de termoficare de la Iaşi este dat ca un exemplu de bună practică la nivel naţional. În cadrul unei conferinţe care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, pe tema situaţiei termoficării din ţară, participanţii au dezbătut cum pot fi salvate sistemele centralizate din ţară.  

Potrivit reprezentanţilor Veolia Energie, situaţiile din Iaşi, Oradea şi Chişinău au fost prezentate ca modele de succes, „unde rezultatele arată că sistemul centralizat rămâne cea mai eficientă soluţie pentru asigurarea agentului termic”. Falimentul CET la Iaşi ne-a lăsat în braţe o problemă fierbinte. A fost punctul de pornire pe un drum care a salvat termoficarea la Iaşi. Am făcut licitaţie internaţională, iar în 2012 am semnat contractul de delegare a activităţii, iar imaginea termoficării s-a schimbat în bine. Populaţia a început să înţeleagă că termoficarea este soluţia firească în oraşele mari. Într-un viitor apropiat, vom scădea şi tariful la gigacalorie, pentru toate tipurile de clienţi”, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica, prezent la conferinţă.

Iaşul are semnat un contract pe 20 de ani cu Veolia Energie, iar operatorul acţionează în baza unui contract de performanţă, în timp ce Primăria este în continuare proprietarul sistemului de termoficare. În ultimii ani, au fost realizate mai multe investiţii cu fonduri europene ce au dus la creşterea gradului de eficienţă în operarea sistemului. Totodată, în prezent, sunt depuse proiecte cu finanţare europeană de aproape 50 milioane euro, prin care se urmăreşte înlocuirea a 150 km de conducte primare şi secundare. „Am acţionat pe trei direcţii principale, având ca ţintă clientul: eficientizarea producţiei, securizarea portofoliului de clienţi şi dezvoltarea - reconectarea şi conectarea de noi clienţi. În primii ani s-a investit major în cazanul de la Holboca, în turbine, în reţele, exact unde erau probleme. În paralel, s-au desfăşurat proiectele europene, iar rezultatul se vede în numărul foarte mic de avarii din prezent”, a declarat directorul general de la Veolia Energie, Alexandru Teleru.

La rândul ei, Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunciare al companiei, a arătat că, înainte de preluarea de către Veolia a sistemului centralizat, în fiecare an „fiecare buletin de ştiri anunţa probleme cu căldura sau sumele enorme care trebuiau plătite de ieşeni pe listele de la asociaţii”. „Tabloul era completat de blocajul complet în comunicarea cu clienţii, care a dus la pierderea încrederii în termoficare şi la debranşări în masă. Astăzi, în schimb, termoficarea centralizată s-a transformat la Iaşi şi a început să câştige încrederea autorităţilor locale şi a ieşenilor”, a explicat Icătoiu.

Reprezentanţii Veolia au amintit şi de campania privind repartizarea corectă a costurilor cu încălzirea, prin care mii de familii din Iaşi şi-au primit înapoi banii plătiţi în plus pe lista asociaţiei de proprietari sau locatari. De asemenea, un alt proiect pilot derulat la Iaşi a vizat contorizarea individuală cu distribuţia pe orizontală în blocurile de locuit. „Este o soluţie aplicată în mai multe oraşe, dar la Iaşi am încercat să mergem în toate cartierele, să se vadă economiile de costuri”, a mai spus Teleru. În plus, în ultimii trei ani, Veolia a racordat la Iaşi zeci de clădiri mari, echivalentul de consum a 100 de blocuri cu 4 etaje.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri