Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Identitate naţională şi identitate europeană

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

„Dacă popoarele europene nu se mai recunosc în Uniunea Europeană şi această Uniune persistă în a-i insulta, ele se pot revolta şi pot cere întoarcerea la suveranitatea lor pierdută.”

Cred că prima întrebare ce trebuie formulată, o întrebare care ar necesita - ea singură - o discuţie amplă, este următoarea: ce a mai rămas din proiectul european? Când s-a pus problema extinderii spre est a Uniunii Europene am considerat că se repară o nedreptate istorică şi că Europa va deveni mai unită şi mai puternică. Vedem acum că pentru noi, românii, decalajul se menţine şi că nici măcar nu putem aproxima când şi dacă vom atinge nivelul de trai al occidentalilor, pentru că în definitiv acesta este punctul cel mai nevralgic şi care priveşte existenţa noastră cotidiană. Alte ţări din fostul „lagăr” socialist au mers mai bine, ne-au luat-o simţitor înainte, noi am bătut multă vreme pasul pe loc şi ne-am lăsat subminaţi de o corupţie endemică. Să fie însă limpede: aici nu e vina Uniunii Europene, ci este exclusiv vina noastră.

De partea cealaltă, Europa occidentală se confruntă cu două probleme majore, care s-au acutizat progresiv: terorismul şi imigraţia. Trebuie oare să fim „corecţi-din-punct-de-vedere-politic” şi să spunem că între ele nu există nici o legătură? La ce ne-ar servi ipocrizia? Imigraţia musulmană masivă a dus, în mai multe ţări din vest, la constituirea unor enclave, a unor comunităţi care au ajuns să trăiască în cerc închis. Multiculturalismul s-a dovedit a fi un eşec. Asasinii fanatici se recrutează din interiorul acestor comunităţi şi e o eroare a invoca excluziunea socială drept cauză a radicalizării, pentru că cei mai mulţi dintre ei provin din familii cu o situaţie materială relativ bună. Îi uneşte şi îi animă ura faţă de valorile occidentale, faţă de valorile culturale şi morale europene. În Franţa, spre exemplu, statul face toate concesiile posibile pentru a menaja susceptibilităţile comunităţii musulmane. Cu ce rezultat? Am văzut pe 13 noiembrie.

Izolaţionismul comunitar nu se manifestă doar sub aceste forme. Reapar periodic fantasme secesioniste - Scoţia, Catalonia… O Europă fărâmiţată, regionalizată ar fi tot ce se poate mai departe de visul „Statelor Unite ale Europei”. Ca să nu mai spunem de puseurile naţionaliste - armă redutabilă folosită de demagogii populişti.

Începusem redactarea acestui text când am citit interviul pe care Alain Finkielkraut îl acordă lui Mircea Vasilescu în Dilema veche nr.617 (10-16 decembrie a.c.). Subscriu rând cu rând celor spuse acolo de Finkielkraut. Filosoful subliniază că trebuie să recunoaştem că ne aflăm astăzi în faţa unui teribil şoc al culturilor. Atâta vreme cât partidele tradiţionale vor nega realitatea în numele „corectitudinii politice” partidele populiste nu vor înceta să câştige teren. Ar trebui găsit un echilibru între afirmarea identităţii naţionale şi asumarea unei identităţi europene, aceasta din urmă construită pe o istorie şi pe valori comune. În caz contrar, conchide Finkielkraut (şi, repet, îi dau în întregime dreptate) trebuie să ne aşteptăm la ce e mai rău: „Dacă popoarele europene nu se mai recunosc în Uniunea Europeană şi această Uniune persistă în a-i insulta, ele se pot revolta şi pot cere întoarcerea la suveranitatea lor pierdută”. 

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri