Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ieşeanul Bogdan Simionescu, unul din cei patru aleşi vicepreşedinţi ai Academiei

GALERIE
Bogdan Simionescu
  • Bogdan Simionescu
- +

Istoricul Dinu C. Giurescu, filosoful Alexandru Surdu, inginerul agrochimist Cristian Hera şi inginerul chimist Bogdan Simionescu au fost aleşi, joi, vicepreşedinţi ai Academiei Române, pentru un mandat de patru ani, a declarat pentru MEDIAFAX Ion Păun Otiman.

De asemenea, potrivit sursei citate, Victor Voicu a fost ales în funcţia de secretar general al Academiei Române.Istoricul Dinu C. Giurescu, istoricul de artă Răzvan Theodorescu, filosoful Alexandru Surdu, inginerul agrochimist Cristian Hera, istoricul Alexandru Vulpe, inginerul chimist Bogdan Simionescu şi inginerul Dan Tufiş au candidat, joi, pentru cele patru funcţii de vicepreşedinte al forului cultural şi ştiinţific.

Totodată, pentru postul de secretar general al instituţiei s-au înscris fizicianul Emil Burzo, inginerul Dan Tufiş şi Victor Voicu. Medicul farmacolog Victor Voicu a candidat şi la funcţia de preşedinte al Academiei Române, la alegerile care au avut loc pe 8 aprilie.

Joi a avut loc o Adunare Generală la Academia Română pentru alegerea celor patru vicepreşedinţi şi a secretarului general - membrii Biroului de prezidiu al instituţiei -, după ce, pe 8 aprilie, a fost ales în funcţia de preşedinte al forului cultural şi ştiinţific inginerul electronist şi doctor inginer Ionel Valentin Vlad.

Anterior, vicepreşedinţii Academiei Române au fost Ionel Valentin Vlad, Dan Berindei, Cristian Hera şi Marius Sala, în timp ce Ion Păun Otiman a fost secretar general al forului.

Istoricul Dinu C. Giurescu s-a născut pe 15 februarie 1927. Dinu C. Giurescu este şi politician român, este membru titular, din 2001, al Academiei Române, deputat în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Partidului Conservator.

Academician Alexandru Surdu este filosof, doctor în filosofie şi preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române. De asemenea, acesta este director al Institutului de Filosofie şi Psihologie "Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române şi membru titular al Academiei Române din 1993.

Cristian Hera, care a deţinut şi anterior funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, este inginer agrochimist şi doctor în agronomie şi doctor docent în ştiinţe. Acesta este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române şi membru titular al Academiei Române din 2004.

Bogdan Simionescu este inginer chimist, membru titular, din 2009, al Academiei Romane şi preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (din 1 august 2012).

Victor A. Voicu este medic şi farmacolog, membru titular al Academiei Române din 2001. A fost secretar general al Academiei din 2002 în 2006. În prezent, el este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale din Academia Română.

Potrivit Statutului Academiei Române, preşedintele Academiei, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi de Adunarea Generală, pentru un mandat de patru ani, putând fi realeşi o singură dată. Alegerea se face în condiţiile cvorumului, cu obţinerea a cel puţin două treimi din numărul voturilor membrilor prezenţi. În al doilea tur de scrutin se decide, în condiţiile cvorumului, cu majoritate simplă. Procedura de alegere se stabileşte prin regulament. Alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după 4 aprilie, Ziua Naţională a Academiei Române.

Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Academiei Române. Ea constituie un corp unic şi este formată din membrii titulari, membrii corespondenţi şi membrii de onoare ai Academiei Române. Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii. Potrivit site-ului instituţiei, prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară. Numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei Române.

În prezent, Academia are 77 de membri titulari, 80 de membri corespondenţi (total 157), 86 de membri de onoare din străinătate şi 31 de membri de onoare din ţară (total 117), potrivit site-ului instituţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri