Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşenii au început din nou să se îndatoreze la bănci. Ce credite îşi iau

Cele mai mari creşteri sunt înregistrate la creditele în lei destinate achiziţiei de case.

GALERIE
banca-credite-zf
  • banca-credite-zf
- +

Ieşenii şi-au recăpătat apetitul pentru credite, îndeosebi pentru cele necesare cumpărării de locuinţe. Faţă de luna ianuarie a anului trecut, în prima lună din 2015, valoarea creditelor în lei accesate de ieşeni pentru achiziţionarea unui imobil a crescut cu aproape 400%.

Locuitorii judeţului sunt şi mai strânşi la pungă comparativ cu începutul anului trecut, cuantumul depozitelor din bănci ale ieşenilor fiind mai consistente cu 300 milioane de lei. Aşa reiese din ultimele date, provizorii, pe luna ianuarie 2015, centralizate de Banca Naţională a României (BNR). În prima lună din acest an totalul creditelor pentru locuinţă accesate de locuitorii judeţului Iaşi au ajuns la suma de 1,9 miliarde de lei faţă de 1,6 miliarde cât era în ianuarie 2014. Cea mai semnificativă creştere în decurs de un an s-a înregistrat în dreptul creditelor în lei contractate în scop locativ. Dacă în ianuarie 2014 cuantumul acestora era de 104,7 milioane de lei, în ultima zi a lunii ianuarie din acest an acestea totalizau 412 milioane de lei. În schimb a scăzut totalul creditelor în valută destinate achiziţionării de locuinţe, de la 1,571 miliarde de lei la 1,524 miliarde în prima lună a acestui an.

 
 
Ce spun cifrele
 
 
Valoarea totală a creditelor în moneda naţională contractate de locuitorii judeţului Iaşi este de aproximativ 2,6 miliarde de lei. Mai bine de 55% din acest cuantum îl reprezintă datoriile populaţiei către instituţii bancare. În prezent, potrivit statisticii BNR, primează ieşenii care au contractat credite de consum, suma totală pe care aceştia trebuie să o returneze fiind de 975,4 milioane de lei. Pe de altă parte, creditele în valută luate la un loc sunt aproape de două ori mai numeroase decât cele în lei. Din suma de 4,7 miliarde de lei contractată de ieşeni sub diferite monede străine, 2 miliarde au fost accesate de agenţii economici de pe raza judeţului. La nivel naţional, numărul clienţilor persoane fizice care aveau la finele lunii noiembrie 2014 credite contractate de la bănci era de 3,5 milioane de persoane, în scădere cu 600.000 de clienţi faţă de nivelul înregistrat în luna decembrie a anului 2008, la începutul crizei financiare, potrivit ultimelor date publicate pe aceast subiect de BNR, citate de cotidianul „Ziarul Financiar”. Conform aceleiaşi analize realizate de publicaţia citată, numărul celor care au credite la bancă reprezintă o treime din totalul salariaţilor plus cel al pensionarilor, de aproximativ 10 milioane de persoane. Din cei 3,5 milioane de debitori, aproximativ 75.000 aveau credite în monedă elveţiană în luna noiembrie a anului trecut. Înainte de instalarea crizei economice, numărul debitorilor în franci elveţieni era de aproape 111.000 de clienţi la nivelul întregii ţări.
 
 
Restanţe mai mici
 
 
Valorea creditelor restante a scăzut cu aproape 100 milioane de lei în decurs de un an. La 31 ianuarie 2015, 774,7 milioane de lei era cuantumul acestora în judeţul Iaşi, faţă de 878,4 milioane în ianuarie 2014. Între timp însă, băncile active în România au vândut anul trecut credite neperformante cu o valoare nominală de aproape două miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietăţi imobiliare, iar valoarea acestui tip de tranzacţii ar putea creşte în 2015, estimează compania de consultanţă imobiliară JLL. „Un nou trend apărut în piaţă a fost vânzarea creditelor neperformante ale băncilor active din România. În total, împrumuturi cu o valoare nominală de aproape 2 miliarde de euro, din care o parte garantate cu proprietăţi imobiliare, au fost tranzacţionate, iar valoarea acestui tip de tranzacţii ar putea creşte în 2015. Este probabil ca multe din aceste proprietăţi să fie puse către vânzare în viitorul apropiat, crescând astfel oferta de produse secundare“, se arată în cel mai recent raport publicat de JLL. În schimb, ieşenii au depozite totalizând aproximativ 3,3 miliarde de lei, cu aproximativ 300 milioane de lei în plus faţă de situaţia înregistrată în ianuarie 2014. Când vine vorba să pună deoparte bani în bănci ieşenii sunt fideli monedei naţionale. Cifrele centralizate la BNR sunt elocvente: 2,1 miliarde de lei reprezintă valoarea depozitelor pe termen şi depozite rambursabile după notificare, în lei.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri