Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşenii cu vehicule amfibii pot circula prin pasaj: Şantierul părăsit din Fundaţie e plin de apă

GALERIE
Pasaj Fundatie inundat
  • Pasaj Fundatie inundat
- +

Constructorul a rămas fără bani de motorină. Ar vrea să primească ultima tranşă de la Primărie. Municipalitatea susţine că mai are timp să plătească, pentru că decontarea se face în termen de 90 de zile pentru lucrările executate.

Lucrările la pasajul din Fundaţie s-au blocat din nou. La câteva luni de la ultimul impas, şantierul a fost tras iar pe linie moartă. Constructorul invocă lipsa lichidităţilor cu care ar trebui să plătească furnizorii de agregate şi combustibili, situaţie care s-ar remedia dacă Primăria ar achita înainte de termenul impus prin contract lucrările executate până acum. În schimb, oficialii se spală pe mâini şi ameninţă cu rezilierea contractului, chiar dacă a mai rămas doar 7% din contract de realizat şi doar patru luni până la termenul de finalizare.

Scenariu trist în cazul celui mai important proiect european al Primăriei. Lucrările la pasajul din Fundaţie s-au blocat din nou din cauza problemelor financiare ale constructorului, situaţii similare fiind şi anul trecut. Şantierul este părăsit, iar lucrările sunt sistate în momentul de faţă. În cursul zilei de ieri, doar doi muncitori se aflau pe şantier şi păzeau utilajele şi barăcile firmei de construcţii. Mai mult, pasajul de 53 de milioane de lei din bani europeni se prezintă ca o groapă săpată în centrul oraşului, plină de băltoace scurse în forajele făcute de constructori. Acum două săptămâni, constructorul dădea asigurări că muncitorii vor termina o mare parte din lucrări până pe 15 mai, ceea ce le-ar fi permis şoferilor să poată traversa rondul din Fundaţie prin subteran.

Reprezentanţii firmei SCCF Iaşi spun acum că nu pot continua lucrările pentru că au rămas din nou fără agregate şi motorină. Conform acestora, firma nu dispune de lichidităţi pentru a-i plăti pe furnizori, astfel că lucrările au fost reduse la minim până când primesc fondurile de la Primărie. Lucrările executate la pasaj în lunile noiembrie, decembrie anul trecut şi cele de anul acesta încă nu au fost decontate de Primărie, municipalitatea fiind încă în termenul de 90 de zile, impus prin contract. Constructorul ar fi depus factura în februaie cu ultima situaţie de lucrări şi ar trebui să primească de la Primărie în jur de 1,5 milioane de lei. „La ora actuală, neavând încasări pe cheltuielile făcute de noi în decembrie, ianuarie, februarie, neexistând
în momentul de faţă fonduri, furnizorii nu ne mai dau materiale. Suntem într-o situaţie complicată, într-un blocaj, din care ieşim atunci când primim fonduri“, a precizat Gheorghe Rusanovschi, managerul de proiect din Fundaţie, din partea SCCF Iaşi.

Deşi blocaje similare au fost şi anul trecut pe şantierul din Fundaţie, Primăria încă deliberează. Viceprimarul Mihai Chirica a declarat ieri că Primăria va lua o decizie în perioada următoare asupra şantierului din Fundaţie. „Există două variante, în care constructorul îşi asumă finalizarea sau nu-şi asumă. În cea de-a doua, probabil vom apela la garanţiile de bună execuţie pe care să le executăm şi probabil va trebui să aducem un alt constructor. Din păcate, mai este foarte puţin de făcut. Riscul este la dumnealor. Va trebui să vedem cum se mobilizează şi cu ce gând“, a precizat Chirica. Aceeaşi poziţie a fost adoptată şi toamna trecută, când data de finalizare a contractului era programată pentru 16 decembrie şi nu exista niciun indiciu din partea constructorilor că se aproapie de final cu lucrările. În cele din urmă, Primăria a semnat un nou act adiţional la contract cu un nou termen de finalizare, respectiv 15 august 2014. „Pe noi nu ne interesează ce au şi ce nu au ei, e treaba lor. Sunt o companie, o societate comercială. Pe noi ne interesează să-şi facă treaba, să-şi termine treaba. Pot să-şi aducă muncitori de unde consideră că e necesar, nu este treaba noastră. Nu e problema Primăriei dacă are bani pentru motorină sau salarii, avem alte lucruri de făcut. Noi nu am ieşit din litera contractului şi nu avem nicio întârziere de plată, de la data depunerii situaţiei, de la data emiterii facturii, a plăţii, suntem în litera contractului, prin urmare, noi ne îndeplinim obligaţiile“, a mai spus Chirica.

Un şir de amânări

Lucrările din Fundaţie s-au blocat în nenumărate rânduri până acum, iar noul blocaj ar putea dura peste o săptămână. Lucrările au început prin 2012 cu devierea reţelelor de utilităţi care intersectau traseul viitorului pasaj. Primul blocaj a apărut în toamna aceluiaşi an, atunci când schimbarea acţionariatului de la Grup Colas a lăsat şantierul în aer. Atunci au fost înregistrate primele întârzieri, de două săptămâni, însă lucrurile au revenit ulterior la normal. Următoarele probleme au fost semnalate la începutul 2013, când însuşi primarul Gheorghe Nichita a recunoscut că firma avea intenţia să se retragă din Fundaţie şi să renunţe la lucrare. Blocajul a fost continuat şi în vară, atunci când muncitorii au intrat în grevă deoarece nu-şi primiseră salariile. Oficialii din Primărie au declarat atunci că managerii firmei de la Bucureşti folosesc banii Primăriei pe alte lucrări restante din ţară şi nu au un ritm susţinut la Iaşi. Ulterior, constructorul a înregistrat alte blocaje, de scurtă durată, tot din cauza lipsei de fonduri cu care să plătească materialele de construcţii sau motorina pentru utilaje. Lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană şi au o valoare de 53,11 milioane de lei. Primăria pregăteşte să scoată la licitaţii alte lucrări la pasaj, pentru amenajarea arhitecturală, care vor costa suplimentar 4,7 milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri