Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

IMAGINE ca în anii ‘90 la cel mai mare spital din Moldova: doi pacienți într-un pat 

GALERIE
spital_spiridon
  • spital_spiridon
- +

Situaţie gravă şi inacceptabilă la cel mai mare spital din Moldova: „Sfântul Spiridon“. În ultima vreme, tot mai mulţi pacienţi s-au plâns că au fost internaţi câte doi în pat, uneori chiar şi în cazuri în care erau în stare gravă, cu măşti de oxigen sau tuburi de dren. Imaginea de mai sus este realizată acolo chiar în aceste zile. Directorul medical de aici recunoaşte că apar astfel de situaţii, dar spune că nu se pot refuza urgenţele care apar chiar şi atunci când unele secţii sunt deja pline. „Vorbim de o zi sau o noapte, până la eliberarea unui alt pat“, spune acesta. Imaginile amintesc însă mai degrabă de lumea a III-a, sau de un spital de campanie, decât de o unitate medicală de elită dintr-o ţară membră UE. Care ar fi cauzele pentru care au apărut astfel de cazuri specifice anilor '90? Ce se poate face?

Situaţie nedemnă de secolul XXI la cea mai mare unitate me­dicală din Moldova: Spitalul „Sfân­tul Spridon“. În timp ce autorităţile amână stabilirea unui amplasament pentru viitorul spital regional, bolnavii care ajung aici sunt „cazaţi“ câte doi pe un pat. Şi asta nu numai în cazuri uşoare, ci chiar pacienţi în stare mai gravă.

În timp ce, în 2011, Guvernul a făcut o politică de stat din desfiinţarea a zeci de spitale, la Iaşi, Spitalul „Sfântul Spiri­don“ a fost nevoit să „înghită“ mai multe clinici pe care să le asimileze fără să-şi mărească numărul de paturi. În aceste con­diţii, cu peste 1.100 de paturi care deservesc peste 20 de secţii clini­ce, unitatea medicală este nevoită să facă internări şi câte doi bolnavi pe un singur pat.

Unul la picioarele celuilalt

Ieri, un ieşean a semnalat si­tuaţia scandaloasă pe grupul de Facebook „Eşti din Iaşi dacă...“, postând o fotografie care arată condiţiile de cazare din spital. Potrivit imaginii surprinse în Clinica I Chirurgie, doi bărbaţi, dintre care unul ce respiră cu ajutorul unei măşti de oxigen, şi care are ataşat ceea ce pare a fi un tub de dren, stau în acelaşi pat, aşezaţi unul la picioarele celuilalt.

Con­ducerea Spitalului „Sfântul Spiridon“ a precizat că internarea a doi pacienţi pe un singur pat este o situaţie nedorită şi ne­firească, însă medicii nu pot refuza pacienţii care ajung în stare gravă, şi atunci apar şi astfel de cazuri.

„Din punctul nostru de vedere, vorbim de o situaţie nefericită, pentru care încercăm să găsim soluţii. Cert este că în unele clinici, după nişte gărzi foarte aglomerate, în care ajung în UPU chiar şi 200 de pacienţi, avem cazuri precum acesta, în care punem câte doi pacienţi în pat. Niciodată însă nu este pentru o perioadă lungă de timp. Cel mai des vorbim de o zi sau o noap­te, până la eliberarea unui alt pat“, ne-a declarat ieri profesorul Ştefan Georgescu, directorul medical al Spitalului „Sfân­tul Spiridon“.

Potrivit medicului, spitalul se confruntă uneori şi cu cazuri total opuse, atunci când în unele saloane sunt internaţi mult mai puţini pacienţi decât numărul de paturi prevăzut.

„Sunt situaţii şi situaţii. În cazul nostru, de pil­dă, la chirurgie, nu se întâmplă aşa ceva. Adică nici nu avem paturi libere, dar nici nu punem un pacient operat în pat cu altul. Nu, asta nu se întâmplă“, a adăugat chirurgul, neştiind că, de fapt, imaginea pe care v-o pre­zentăm aici este chiar de la secţia de Chirurgie.

Una dintre cauze: lipsa programărilor

Directorul medical al Spita­lului „Sfântul Spiridon“ a mai apreciat că situaţii în care sunt internaţi câte doi pacienţi pe un pat apar mai ales atunci când bolnavii cronici nu se programează pentru diferite servicii medicale şi ajung cu crize, în urgenţe.

„Atunci nu mai poţi temporiza şi trebuie să-i internezi, chiar dacă numărul de bolnavi de pe clinica în care ar trebui internat este deja egal cu numărul de paturi alocat acesteia. Totuşi, nu putem refuza bolnavii, şi nici nu le putem spune să se programeze că nu avem locuri“, a conchis medicul.

Iarna trecută, cazuri similare în care pacienţii erau internaţi şi câte doi în pat au fost semnalate şi în Clinica de Orto­pedie a spitalului, cea mai solicitată clinică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din punctul de vedere al numărului de internări, în sezonul rece.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri