Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IMAGINI: Container uriaş de reciclare în Tudor în care puteţi arunca de la hârtii la frigidere

GALERIE
container reciclare uti tudor (1)container reciclare uti tudor (2)container reciclare uti tudor (3)container reciclare uti tudor (4)container reciclare uti tudor (5)
  • container reciclare uti tudor (1)
  • container reciclare uti tudor (2)
  • container reciclare uti tudor (3)
  • container reciclare uti tudor (4)
  • container reciclare uti tudor (5)
- +

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au observat că în spatele Căminului T17 a fost instalată în perioada de după Paşti o maşinărie lungă cât remorca unui TIR pentru reciclat PET-uri, doze, sticlă, hârtie, dar şi electrocasnice, cum ar fi frigidere, telefoane, tablete sau maşini de spălat.

Conform informaţiilor prezente pe pagina de Internet a firmei care distribuie astfel de dispozitive, costurile realizării depăşesc 50.000 - 60.000 de euro, iar procesul este automatizat integral. Prin nişte fante special realizate, studenţii vor putea depune sticlă, hârtie, carton, dar şi electrocasnicele, în schimbul acestora urmând a primi bani sub forma unor bonuri valorice. Conform informaţiilor de pe dispozitiv, pentru un kilogram de hârtie sau carton, cei care îl depun urmează să primească 0.15 lei, pentru un recipient de sticlă 0.01 lei, pentru unul de plastic 0.05 lei, iar pentru o doză de aluminiu 0.03 de lei.

„Din punctul meu de vedere, şi cred că vorbesc în numele colegilor mei reprezentanţi ai studenţilor, maşinăria este extrem de utilă pentru că stimulează ideea de reciclare, dat fiind faptul că ea funcţionează pe principiul că primeşti un bon va­loric, indiferent de valoarea acestuia, promovân­du-se reciclarea selectivă“, a declarat Andrei Gazea, reprezentantul studenţilor în Consiliul de Admini­s­traţie al UTI. Acesta a mai precizat că există deja colegi de-ai săi care s-au pregătit să îşi lase la reciclat frigiderele sau zecile de kilograme de maculatură din timpul anului atunci când se vor hotărî să plece acasă, în vară.

„Ei au frigidere care sunt vechi şi mulţi dintre ei îşi pun problema nu doar că nu au ce face cu ele, ci că nici nu au unde să le arunce, şi transportul costă foarte mult. Aşa că există deja idei de reciclare, iar studenţii sunt foarte încântaţi. În primă fază, eu am să reciclez materiale plastice şi maculatura care îmi rămâne la finalul anului“, a adăugat studentul.

Se pot recicla veioze şi laptopuri

Conform informaţiilor prezentate despre dispozitiv, acesta nu doar că preia selectiv materialele, ci le şi descompune şi le tasează, pregătindu-le pentru colectare. Pe site-ul companiei se precizează că din materialele reciclate se pot obţine materiale feroase, neferoase, fibre sintetice sau bandă izoler.

Contactaţi de către „Ziarul de Iaşi“, reprezentanţii Direcţiei Servicii Studenţeşti de la UTI au confirmat că există o înţelegere pentru colectarea deşeurilor din campusul „Tudor Vladimirescu“, considerat a fi una dintre zonele din Iaşi cu cea mai mare densitate de locuitori şi cu cel mai mult gunoi menajer. Aparatul nu este încă pus în funcţiune, fiindcă o serie de aspecte juridice nu sunt încă definitivate.

„Deocamdată, aparatul nu este funcţional întrucât mai sunt de pus la punct mai multe aspecte juridice. Când acestea vor fi lămurite, sperăm ca în cel mai scurt timp aparatul să fie funcţional pentru studenţi. Le poate oferi acestora o educaţie a reciclării după modelele din ţările occidentale. Din păcate, să fim realişti, în România şi în Iaşi reciclarea este o glumă, se face doar cu oamenii fără adăpost, iar populaţia nu are cultul acesta «eco»“, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul DSS.

În ceea ce priveşte electrocasnicele, studenţii care doresc să recicleze pot primi 0,8 lei pe kilogram dacă duc un frigider, o maşină de spălat, un aragaz sau aparate de aer condiţionat, 10 lei pe kilogram pentru telefoane, 0,5 lei pentru televizioare cu tub CRT sau echipamente de iluminat cum ar fi veiozele. Însă se mai pot recicla şi cântare, pentru care se pot primi 0,6 lei pe kilogram, imprimante, 0,7 lei, laptouri, 1,5 lei, sau calculatoare întregi, pentru 1,2 lei pe kilogram. Pentru primele luni, va exista un angajat care va sta în faţa ghişeului şi le va explica doritorilor cum anume se foloseşte aparatul, la el putând apela toţi ieşenii, nu doar tinerii din campus.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri