Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IMAGINI! Curtea unui ieşean, inundată la fiecare ploaie. Rondul ERA - coşmarul

GALERIE
dumitru mocanu, teren si casa inundatedumitru mocanu, teren si casa inundate (1)dumitru mocanu, teren si casa inundate (2)dumitru mocanu, teren si casa inundate (3)dumitru mocanu, teren si casa inundate (4)dumitru mocanu, teren si casa inundate (5)dumitru mocanu, teren si casa inundate (6)dumitru mocanu, teren si casa inundate (7)dumitru mocanu, teren si casa inundate (8)dumitru mocanu, teren si casa inundate (9)dumitru mocanu, teren si casa inundate (10)dumitru mocanu, teren si casa inundate (11)dumitru mocanu, teren si casa inundate (12)primar valea lupului, dumitru mihailuc
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (1)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (2)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (3)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (4)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (5)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (6)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (7)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (8)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (9)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (10)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (11)
  • dumitru mocanu, teren si casa inundate (12)
  • primar valea lupului, dumitru mihailuc
- +

Supraînălţarea şoselei spre Leţcani şi ridicarea rondului Era l-a adus la disperare pe un ieşean ce are casă chiar în zonă. La fiecare ploaie apa îi creşte în curte până la genunchi. Asta din cauză că toată apa de pe versant nu poate trece prin subtraversarea prea strâmtă. De ani de zile omul se luptă cu mai multe instituţii, care joacă practic ping-pong cu el. Primăria Valea Lupului îl trimite la Iaşi, că al ei e rondul. Iaşul îl trimite la Valea Lupului, că acolo are buletinul.

Un ieşean urmăreşte zi de zi prognoza meteo cu pasiunea unui parior înrăit. Nu-şi planifică vreun concediu, nici nu are vreo afacere care să depindă de starea vremii. Nu cultivă orez, dar ar putea să o facă. La fiece ploaie, curtea i se umple de apă, aceasta băltind până se evaporă de la sine. „De ani de zile umblu de la o instituţie la alta şi nu ştiu ce să mai fac. Nu mai sunt tânăr, şi chiar nu mai pot să trăiesc cu frica-n sân în fiecare zi, că-mi intră apa în casă. Dintr-o parte, mă trimite în alta. De acolo, înapoi“, îşi rezumă Constantin Mocanu problema.

Era Park, somată

Până acum 15 ani, Mocanu era un om ca oricare altul. Avea o casă într-o zonă invidiată, chiar la marginea drumului naţional, exact în dreptul actualului rond care dirijează circulaţia spre supermarket-ul Carrefour ERA. Între timp, drumul a fost transformat. Din două benzi, a căpătat patru, apoi cinci. Mocanu a pierdut o parte din curte, necesară lăţirii şoselei. Aceasta a fost înălţată faţă de terenul din jur, iar Mocanu a fost prins între dealul din spate şi drumul supraînălţat din faţă. Ca şi vecinii săi. Pentru ca ploaia să nu-i umple curtea cu apă, a fost amenajată o subtraversare. O conductă cu diametru de un metru pleacă din poarta lui Mocanu, trece pe sub şosea, pe sub calea ferată, deversând apele de pe tot versantul din spate în Bahlui. Construirea rondului ERA a reprezentat începutul coşmarului.

„Subtraversarea a fost înfundată. E un dop aici, încă unul spre calea ferată. Peste drum, conducta de 1.000 mm a fost înlocuită parţial cu una de 400 mm, deci oricum se preia mai puţină apă. De atunci, am apă în curte la fiecare ploaie, că apa nu are unde să se scurgă“, spune Mocanu.

S-a plâns primăriei Valea Lupului, care l-a trimis la Iaşi, pentru că rondul, deşi situat teoretic în Valea Lupului, se află în administrarea municipiului. Primăria ieşeană l-a trimis la cea din Valea Lupului, pentru că nu e ieşean, ci are buletin de comună. A scris Administraţiei Bazinale a Apelor Prut, pentru că subtraversarea le aparţine. A primit răspuns că societatea care administrează supermarket-ul a fost somată să desfunde conducta, dar nimic nu s-a schimbat. De ani de zile, Mocanu îşi petrece zilele trimiţând adrese, iar serile analizând răspunsurile.

Toată mobila din casă are picioare lungi

Cum diferenţa de nivel între solul curţii şi carosabil este de aproximativ 60 cm, Mocanu şi-a umplut garajul cu balast. Dacă nu eşti atent, intrând în garaj te loveşti cu capul de tavan. Iniţial, înălţimea garajului era de 2,5 m. Acum, e de mai puţin de 1,9 m, restul fiind un pat gros de balast. Nici aşa nu ajunge, pentru că urmele apei se văd în continuare, la 10 cm deasupra podelei supraînălţate. Ridicarea unui parapet în faţa curţii nu a reprezentat o soluţie, pentru că apa s-ar fi scurs la vecini, de unde ar fi intrat tot la el în curte. Ca urmare, la fiecare uşă a casei, omul a bătut în cuie o scândură lată, pentru a ţine apa afară.

Sufrageria e podită cu gresie, nu cu parchet. Ar fi distrus la o ploaie mai puternică. Mobila are picioare înalte, ca televizorul sau canapeaua să nu fie distruse de apă. Deşi abia a dat colţul ierbii, gazonul din micuţa curte e deja mare, cu o frunză de un verde incredibil, grasă şi înaltă. E şi firesc. Apă are destulă. Chiar după o săptămână însorită, pământul musteşte. „Probabil e prea complicat să fie desfundată o conductă. Unul nu poate, pe altul nu-l interesează, altul zice că nu e treaba lui“, conchide Mocanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri