Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IMAGINI de la manifestările ocazionate de comemorarea Pogromului de la Iaşi

GALERIE
foto DAN LUCA - pogrom - 0048
  • foto DAN LUCA - pogrom - 0048
- +

Sute de ieşeni, cei mai mulţi de confesiune mozaică, dar şi numeroşi înalţi oficiali din administraţia locală şi centrală au participat astăzi  la manifestările de comemorare ale Pogromului de la Iaşi din iunie 1941, în urma căruia au fost asasinaţi cu bestialitate peste 13.000 de evrei din ordinul mareşalului Ion Antonescu, la acea dată şef al statului român. 

 „28 iunie 1941 este ziua când la Iaşi şi în România a murit democraţia şi umanitatea”, a rezumat episodul masacrului antisemit din urmă cu 75 de ani Paul Shapiro, director în cadrul Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Imagini găsiţi în GALERIE FOTO

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 28 iunie a.c., un mesaj cu prilejul comemorării a 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către domnul Andrei Muraru, Consilier Prezidențial, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iași.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Zilele acestea au o încărcătură tragică. Comemorăm 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, care a provocat moartea a mii de evrei români. În numele statului român, aduc astăzi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom și acțiunilor xenofobe, rasiste și antisemite din acel timp şi îi onorez pe puţinii supravieţuitori. Această mare tragedie a evreilor a fost însă și tragedia României. De aceea, încercăm astăzi, la atâtea decenii distanță, să cunoaștem și să înțelegem împreună de ce, de către cine și mai ales cum a fost posibilă o crimă de asemenea proporții în mijlocul lumii civilizate, în capitala Moldovei.

Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Din zilele pogromului de la Iași s-au păstrat sute de fotografii cu oameni ale căror vieți au fost curmate, cu destine distruse, dovezi incontestabile ale masacrului. Privindu-le, avem în fața ochilor dimensiunea înfiorătoare a acestui masacru: mii de oameni, printre care copii și bătrâni, care au fost arestați, terorizați sau nimiciţi în propriile case, pe străzile Iașului, sufocați în vagoanele „trenurilor morții”. Unii dintre cei uciși fuseseră decorați în Primul Război Mondial pentru eroismul lor în slujba României. La asasinarea acestor oameni au participat autoritățile statului român, împreună cu unități germane, dar au existat părtași și dintre oamenii simpli, vecini, cunoștințe de ani de zile care au devenit complici la crimă ori chiar făptași.

Aceste pagini negre din trecut nu pot fi şterse pentru că o memorie selectivă nu defineşte decât parţial identitatea unui popor. Dacă am privi istoria noastră recentă doar ca o sumă de acte curajoase și onorabile, am avea o imagine transfigurată despre noi înșine. Acesta este motivul pentru care generaţiilor prezente le revine datoria morală de a nu uita ce s-a întâmplat și de a comemora victimele din timpul masacrului din vara lui 1941. Tinerii de astăzi au avut șansa să nu trăiască asemenea clipe dezonorante pentru națiunea română. Pentru ei, dar și pentru generațiile următoare, depunem toate eforturile pentru a conștientiza şi asuma acest trecut sumbru și, mai presus de orice, pentru a trage învățămintele necesare astfel încât valorile universale şi ideea de toleranţă să fie respectate fără șovăire.
 
Avem însă și motive de mândrie astăzi. Faptul că anul acesta România a preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului este o confirmare la cel mai înalt nivel a rezultatelor pozitive pe care le-am înregistrat în ultimul deceniu şi reprezintă, în aceeaşi măsură, un imbold pentru continuarea demersurilor noastre în sensul asumării istoriei recente şi al prezervării memoriei Holocaustului.
 
Am spus deja cu multe ocazii că susțin crearea în România a unui Muzeu al Holocaustului, iniţiativă pe care o consider necesară şi urgentă. În același sens, încurajez autorităţile locale să continue eforturile de identificare şi conservarea spaţiilor memoriale privitoare la istoria pogromului din Iași. Păstrarea memoriei Holocaustului şi a patrimoniului cultural evreiesc este nu doar un act necesar, ci și un act patriotic pentru că aceasta contribuie la cultivarea memoriei naționale.
 
Unul dintre pilonii de susținere a unei societăți sănătoase este educația prin consolidarea procesului de formare a tinerilor, în spiritul adevărului istoric și al unei evaluări critice asupra trecutului. Cunoaştem cu toții grila eminamente ideologică în care a fost interpretată istoria Holocaustului în perioada comunistă și regretăm totodată distorsionarea adevărului din primii ani de după 1989.
 
Schimbarea mentalităţilor privind Holocaustul nu se poate face fără o educație trainică și fără o solidă platformă de dezbateri cu privire la tragicele evenimente ale secolului XX. Dacă vom reuși însă să ne definim în următorii ani, așa cum ne-am propus, într-un model regional de cercetare şi păstrare a memoriei Holocaustului, vom arăta nu doar că ne-am însușit lecțiile trecutului, dar că am făcut din această asumare un exemplu de bună practică, pe care alții, în aceste timpuri complicate, îl vor putea folosi.
 
Fie ca amintirea victimelor să rămână în inimile noastre!”
 
Cu ocazia comemorării a 75 de ani de la Pogromul de la Iași, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decorat trei supraviețuitori ai Holocaustului.
 
FOTO: Dan LUCA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri