Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

IMAGINI TULBURĂTOARE! Peste 2.500 morţi după cutremurul din Nepal de 7,8 grade

GALERIE
cutremur nepal (1)cutremur nepal (2)cutremur nepal (3)cutremur nepal (4)cutremur nepal (5)cutremur nepal (6)cutremur nepal (7)cutremur nepal (8)cutremur nepal (9)cutremur nepal (10)cutremur nepal (11)cutremur nepal (12)cutremur nepal (13)cutremur nepal (14)cutremur nepal (15)cutremur nepal (16)cutremur nepal (17)cutremur nepal (18)cutremur nepal (19)cutremur nepal (20)
  • cutremur nepal (1)
  • cutremur nepal (2)
  • cutremur nepal (3)
  • cutremur nepal (4)
  • cutremur nepal (5)
  • cutremur nepal (6)
  • cutremur nepal (7)
  • cutremur nepal (8)
  • cutremur nepal (9)
  • cutremur nepal (10)
  • cutremur nepal (11)
  • cutremur nepal (12)
  • cutremur nepal (13)
  • cutremur nepal (14)
  • cutremur nepal (15)
  • cutremur nepal (16)
  • cutremur nepal (17)
  • cutremur nepal (18)
  • cutremur nepal (19)
  • cutremur nepal (20)
- +

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului. Până acum, bilanţul a ajuns la 2.500 de morţi. Seismul a provocat şi pagube materiale importante, fiind cel mai puternic din ultimii 81 de ani.

Potrivit ultimului bilanţ oficial, peste 2.500 de persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 5.000 oameni au fost răniţi. Seismul, care a avut 16 replici, a provocat avalanşe pe Everest. Potrivit dailymail.co.uk, 17 alpinişti şi-au pierdut viaţa.

UPDATE 19:15 Ultimele informaţii despre bilanţul cutremurului: BBC, citând poliţia locală, spune că cel puţin 1.000 de oameni au murit. CNN, care citează Centrul Naţional de Urgenţă din Nepal, informează că este vorba despre cel puţin 1.457 de morţi.

UPDATE 17:45 Bilanţul tragediei a ajuns la peste 870 de persoane şi pagube importante, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei.

UPDATE 16:25 Bilanţul oficial depăşeşte în acest moment 750 de morţi, conform Reuters, care citează un oficial din Ministerul nepalez de Interne.


UPDATE 15:50 Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare informează că doi dintre cei cinci alpinişti aflaţi în expediţie pe Everest în momentul producerii cutremurelor şi avalanşelor sunt în siguranţă şi nevătămaţi. Cei doi sunt Alex Găvan şi Daniel Mazur. „Nu avem informaţii sigure despre ceilalţi trei români aflaţi în expediţii pe muntele Everest: Teofil Vlad – pe faţa Nordică, Zsolt Torok şi Justin Ionescu – pe faţa Sudică.

Din ultimele informaţii primite de la ei, putem PRESUPUNE următoarele: Zsolt Torok şi Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informaţie neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe faţa Nordică a Everestului (informaţie neconfirmată), unde condiţiile de producere a avalanşelor sunt reduse”, a informat asociaţia.

UPDATE 15:30 Bilanţul tragediei creşte de la o oră la alta. Astfel, CNN informează că sunt cel puţin 688 de morţi, în vreme ce BBC spune că sunt aproape 700, iar Associated Press dă numărul victimelor confirmate la cel puţin 718.

UPDATE 15:00 Avalanşa declanşată de cutremurul puternic înregistrat sâmbătă în Nepal a îngropat o parte din tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe Muntele Everest, provocând moartea a cel puţin opt persoane, a anunţat Ministerul nepalez al Turismului.

"Bilanţul ar putea creşte şi ar putea include atât străini, cât şi ghizi şerpa", a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului.

UPDATE 14:53 Misiunea diplomatică a României în India nu are, în acest moment ”vreo confirmare oficială” a existenţei vreunui cetăţean român printre victimele cutremurului din Nepal şi urmăreşte cu prioritate ”contactarea unui grup de alpinişti aflaţi într-o expediţie în regiune”, a comunicat, sâmbătă, MAE.

De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic ”doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată.

Până la acest moment, ”misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi in zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime”.

MAE precizează că ”atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizeaza evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate”.

UPDATE 14:29 Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, bilanţul provizoriu a ajuns la 597 de morţi. Potrivit estimărilor iniţiale, majoritatea victimelorsunt în valea Kathmandu. Deocamdată nu sunt disponibile multe informaţii din alte zone ale ţării, iar elicopterele survolau zonele afectate pentru a evalua situaţia.

"Sute de persoane ar putea fi moarte şi sunt informaţii despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată ţara a fost lovită", a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul şefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

"Suntem total izolaţi de majoritatea zonelor ţării", a afirmat Ram Narayan Pandey, din cadrul Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, care coordonează eforturile de salvare din Kathmandu.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise în urma seismului în nordul Indiei, dintre care şase în Uttar Pradesh, unde s-a prăbuşit o casă, şi alte şase în Bihar, potrivit autorităţilor guvernamentale.

UPDATE 13:34 Nicolae Henţ, un profesor român în New Delhi, a vorbit la Digi24 despre efectele cutremurului produs în Nepal. „Cutremurul s-a simţit în zona de nord şi nord-est a Indiei, în intensitate între 5,5 şi 6,2 pe Richter. Cutremurul s-a produs la 11.45, epicentrul a fost în Nepal, şi s-a simţit puternic în toată partea de nord şi nord-est a Indiei. Replica s-a produs la 30 minute după, la 12:15, şi a avut 6,6 pe Richter”, a spus profesorul Nicolae Henţ.

„În zona de nord-est există o plajă de 10 km unde cutremurul s-a simţit în magnitudine de 7, clădirile în zonele astea nu sunt foarte bine consolidate, oamenii sunt foarte panicaţi, premierul a instituit un comitet de urgenţă pentru a evalua pagubele materiale precum şi posibilele pierderi de viaţă. Cel puţin un copil a murit”, a adăugat Nicolae Henţ, menţionând că aeroportul din Nepal a fost închis, iar zonele curentul electric a fost întrerupt.

UPDATE 13:23 Tabăra de bază de pe Muntele Everest a fost grav avariată de avalanşa "uriaşă"provocată de cutremur, mai mulţi alpinişti fiind blocaţi.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost "grav avariată" şi echipa sa este blocată. "Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea", a scris el pe Twitter.

Publicaţia Times of India a scris de asemenea pe Twitter că bazele 1 şi 2 de pe Everest au fost avariate de avalanşe, numeroşi alpinişti fiind daţi dispăruţi.

UPDATE 13.21 Ministerul de Interne din Nepal a anunţat sâmbătă că peste 150 de persoane au murit în capitala ţării, Kathmandu, în urma seismului cu magnitudinea 7,9 produs în cursul dimineţii, relatează CNN

Ministrul Informaţiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), seismul s-a produs la o adâncime de 11 kilometri.

Ministrul a declarat pentru postul NDTV că există informaţii privind pagube în capitală şi în împrejurimi, dar deocamdată nu se ştie dacă s-au înregistrat victime. El a adăugat că echipele de intervenţie au fost mobilizate în zonele afectate.

Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit magnitudinea seismului la 7,9 grade, faţă de 7,5 cât a fost estimată iniţial. În urma seismului, au fost raportate avalanşe pe Muntele Everest, numeroşi alpinişti fugind la adăpost.

Alpinistul român Alex Găvan, surprins de una dintre avalanşele care s-au declanşat în urma seismului, a anunţat pe contul său de Twitter că nu a fost rănit.

gandul.info şi dailymail.co.uk

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri