Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

duminica, 28.08.2016

AVOCATUL POPORULUI

În ce condiţii poate fi notat în cartea funciară un antecontract de vânzare-cumpărare

GALERIE
contract
  • contract
- +

„Am încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren cu achitarea în proporţie de 70% a sumei, dar ulterior vânzătorul refuză să perfecteze actele invocând că este plecat din ţară, că există un creditor căruia trebuie să-i achite o sumă de bani şi să mai amânăm, iar eu doresc să intabulez cât mai repede acest teren. Vă rog să-mi precizaţi în baza dreptului constituţional la informaţie care sunt prevederile legale pentru a putea face o înscriere a dreptului meu asupra acestui teren în cartea funciară?“ - T.R. Bârlad, jud. Vaslui

În conformitate cu prevederile art.876 alin. (1) şi (2) Cod Civil, în cartea funciară se înscriu drepturile reale asupra imobilelor, precum şi alte drepturi, fapte sau raporturi juridice, dacă acestea din urmă au legătură cu imobilul din cartea funciară. Este evident că dreptul de creanţă, născut în patrimoniul promitentului cumpărător în urma încheierii unui antecontract sau a unei promisiuni de vânzare-cumpărare, care are ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, constând în dreptul de a cere în viitor încheierea contractului de vânzare-cumpărare, poate fi înscris în cartea funciară. Având în vedere clasificarea înscrierilor în cartea funciară, reglementată în art. 881 Cod Civil, operaţiune menţionată mai sus este notarea, iar scopul acesteia constă în opozabilitatea faţă de terţi a dreptului supus notării.  

Subliniem că, potrivit art. 906 alin. (1) Codul Civil, promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titular al dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancţiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de 6 luni de la expirarea lui.

Observăm că legiuitorul reglementează două condiţii pentru ca promisiunea sau antecontractul de vânzare-cumpărare având ca obiect un drept real imobiliar să poată fi notată în cartea funciară, respectiv: a) promitentul-vânzător să fie înscris în cartea funciară, ca titular al dreptului promis; b) antecontractul sau promisiunea de vânzare-cumpărare să prevadă în cuprinsul său, sub sancţiunea respingerii cererii de notare, termenul în care urmează a fi încheiat contractul autentic.

Antecontractul de vânzare-cumpărare, care are ca obiect un imobil înscris pe rolul fiscal şi în cartea funciară, trebuie să respecte condiţiile esenţiale pentru validitatea unui contract, stipulate în art. 1.179 şi, respectiv,art. 1.279 Cod Civil.

Totodată, facem precizarea că în situaţia în care promitentul vânzător se răzgândeşte şi nu mai doreşte încheiarea unui contract definitiv, încălcându-şi astfel obligaţia asumată prin antecontractul sau promisiunea de vânzare-cumpărare, promitentul cumpărător poate, în temeiul art. 1669 Cod Civil, coroborat cu art. 896 Cod Civil, să exercite o acţiune în prestaţie tabulară, solicitând instanţei de judecată să pronunţe o hotărâre, care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare şi care să dispună înscrierea în cartea funciară.

Astfel, art. 896 şi art. 897 din Codul Civil reglementează acţiunea în prescripţie tabulară în formă generală şi în formă specială.

Acţiunea se întemeiază pe principiul potrivit căruia orice înscriere de drepturi în cartea funciară se efectuează pe baza unor documente doveditoare. Pornind de la acest aspect, alin.1 al art. 896 Cod Civil precizează că împotriva aceluia care era obligat să transmită, să constituie ori să modifice în folosul altuia un drept real asupra unui imobil, dar nu îşi îndeplineşte obligaţiile necesare pentru înscrierea în carte funciară, se poate introduce o acţiune în instanţă, prin care să se ceară acesteia să dispună înscrierea. Dreptul de acţiune se prescrie în condiţiile legii. Dacă acţiunea în prestaţie tabulară a fost notată în cartea funciară, hotărârea judecătorească se va înscrie din oficiu şi împotriva acelora care au dobândit vreun drept tabular după notare.

Dispoziţia cu privire la faptul că dreptul la acţiune se prescrie în condiţiile legii se consideră în doctrină că trebuie apreciată în raport cu obiectul acţiunii care priveşte o obligaţie de a face (de a preda documentele pentru efectuarea înscrierii în cartea funciară) care se prescrie în termenul general de prescripţie de 3 ani, conform prevederilor art. 2517 C. Civil.

De asemenea, acţiunea în prestaţie tabulară în forma sa specială prevăzută de art. 897 Cod Civil se poate îndrepta şi împotriva terţului dobânditor înscris anterior în cartea funciară, dacă actul juridic invocat de reclamant este anterior celui în temeiul căruia a fost înscris dreptul terţului dobânditor, iar acesta a fost de rea credinţă la data încheierii actului. Dreptul la acţiune împotriva terţului dobânditor se prescrie în termen de 3 ani de la data înscrierii de către acesta a dreptului în folosul său.

În ce priveşte reaua-credinţă a terţului dobânditor, aceasta se apreciază în raport cu precizările făcute în art. 892 Cod Civil.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Pe-un picior de plai cecen

Nicolae GRECU

Pe-un picior de plai cecen

Dacă nu se vor iniţia investiţii mari în dezvoltarea sportului, începând cu baza de talente şi infrastructura, vom ajunge să ne salvăm contabilitatea olimpică doar prin naturalizări.

Filmuletul zilei

opinii

Ieşim şi noi din 92?

Pavel LUCESCU

Ieşim şi noi din 92?

Alegerile din toamnă-iarnă vor fi decise de electoratul anti-sistem, care e în esenţă un electorat anti-stat-prost-şi-corupt. Dacă electoratul ăsta iese la vot, aşa cum stau lucrurile acum, pierde PNL. Dacă nu iese, câştigă PSD.

Singurul comerţ pe care pot să-l fac cu Dumnezeu: eu Îi dau păcatele mele, El îmi oferă viaţa Lui

pr. Constantin STURZU

Singurul comerţ pe care pot să-l fac cu Dumnezeu: eu Îi dau păcatele mele, El îmi oferă viaţa Lui

Există, cu referire la Botezul Domnului, în Evanghelia după Luca, un verset care ne spune că, "după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul" (Luca 3, 21). 

De ce îl iubesc pe Descartes

Sorin CUCERAI

De ce îl iubesc pe Descartes

Fiindcă un bun prieten m-a stârnit cu câteva observaţii despre Descartes - legate de visele lui profetice privind o ştiinţă universală, adică de un lucru destul de cunoscut oricui a frunzărit scrisorile filosofului, sau o biografie de-a lui - m-am gândit să prezint aici câteva lucruri mai puţin cunoscute despre întâiul cartezian al lumii, fiindcă tot suntem (încă) în vacanţă.

pulspulspuls

Se întoarce Bot Ia la manşă au ba? Azi s-ar putea să aflăm

Se întoarce Bot Ia la manşă au ba? Azi s-ar putea să aflăm

Ziua cea mare a sosit la leberalii ieşeni, stimaţi telespectatori, iar omul negru încă n-a venit. 

Caricatura zilei

Glumă care nu-i place lui Ponta

 

Editia PDF

Bancul zilei

 Un indian se duce la un notar din vestul indepartat si ii spune suparat: – Domnul notar, am auzit ca poti sa schimbi (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.