Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

În ce condiţii se vor ţine concursurile pentru clasa a V-a

GALERIE
admitere gimnaziu Foto stiri.ph
  • admitere gimnaziu Foto stiri.ph
- +

Majoritatea colegiilor de elită din oraş vor organiza concursuri, în urma cărora elevii care vor obţine note mari vor putea opta să se înscrie la unităţile respective, în luna martie.

Copiii care doresc să-şi asigure un loc la unul dintre liceele de elită din municipiu sunt aşteptaţi la concursurile pe baza cărora şcolile îşi selectează o parte dintre elevii de clasa a V-a pentru noul an şcolar, 2015-2016. Astfel, se completează şi câte trei clase, restul locurilor rămânând pentru perioada oficială de înscrieri, care are loc în primăvară.

Majoritatea concursurilor vor fi organizate în luna martie, iar pe lângă matematică şi română, elevii vor mai da, în funcţie de şcoală, şi la engleză, geografie ori istorie. În total, la cele cinci colegii şi licee de elită din Iaşi, sunt în jur de 620 de locuri pentru elevii de clasa a V-a, majoritatea putând fi ocupate în urma concursurilor considerate şi un fel de „examen de admitere“.

Se stabilesc ultimele detalii

La Colegiul „Mihai Eminescu“ din Iaşi va avea loc concursul Emi­nent, un concurs cu tradiţie în urma căruia se vor alege cei mai buni candidaţi. „Vom merge cu un număr de patru clase, ca şi în anii trecuţi, cu un număr de 30 de elevi pe clasă. Concursul Eminent va avea loc în ultima parte a lunii martie, mai exact în ultimul week-end, data se va stabili în consiliul de administraţie şi cred că într-o săptămână, două, vom şti exact. Concursul se dă la matematică, română şi un test grilă de cultură generală din istorie şi geografie. Cred că se pot ocupa toate locurile în urma concursului, însă va mai fi un concurs stabilit de inspectorat şi trebuie să lăsam un număr de locuri şi pentru acesta“, a precizat Gabriela Săndulescu, di­rec­torul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“, din Iaşi.

Prin urmare, la această şcoală vor fi 120 de locuri pentru clasa a V-a. La Colegiul „Emil Racoviţă“ anul acesta vor fi mai puţine clase de-a V, doar trei, în condiţiile în care anul trecut s-au format patru clase. „La noi urmează să se întrunească consiliul de administraţie şi să stabilească data la care va avea loc concursul. Din ce am mai discutat, dorim să-l organizăm în luna martie, dar nu putem da o informaţie precisă încă. Se va sus­ţine o lucrare la limba română, apoi un test la matematică. Noi prin a­ceste concursuri încercăm să des­co­perim copii cu potenţial“, a declarat Paula Gavrilescu, directo­rul Colegiului Naţional „Emil Raco­viţă“, din Iaşi. La această şcoală vor fi 90 de locuri pentru calsa a V-a şi 150 de locuri pentru clasa a IX-a, repartizate în cinci clase.

„Sunt mai multe solicitări decât locuri“

La Liceul de Informatică „Gri­gore Moisil“ vor fi în anul şcolar viitor trei clase de-a V-a, la fel ca şi anul trecut, cu câte 29-30 de elevi în clasă. Concursul „Urmaşii lui Moi­sil“ alege în fiecare an pe cei mai buni şi le asigură un loc la această şcoală, încă dinainte de perioada de înscrieri. „Vrem ca două clase să fie selectate în urma acestui concurs, se va da o probă la matematică şi una la informatică, la cea din urmă fiind vorba de noţiuni de utilizare a calculatorului şi probleme de lo­gică. Joi avem consiliu de administraţie şi vom stabili exact data la care se va da concursul, ne-am gândit să fie undeva la sfârşitul lunii aprilie, în ultima săptămână. Va mai fi o testare în primăvară pentru restul de locuri, în perioada de înscrieri, însă această dată va fi stabilită de Inspectoratul Şcolar Judeţean“, a declarat Carmen Lo­sonczy, directorul Liceului de Informatică.

În concluzie, la „Moi­sil“ vor fi în jur de 90 de locuri pentru elevii de clasa a V-a, care doresc să urmeze un profil real pe mai departe. „Vom avea cinci clase ca şi anul trecut. Cei care obţin premii la concursul Teodoreanu şi Lalescu vor putea opta pentru şcoala noastră. Un număr de locuri se va ocupa şi în urma testării organizate în luna mai sub coordonarea inspectoratului“, a declarat Elvira Ro­tundu, directorul Colegiului „Cos­tache Negruzzi“, din Iaşi. 

Cele două probe ale concursului din martie-aprilie fac parte din concursurile „Ionel Teodoreanu“, la limba română, şi „Traian Lalescu“, la matematică. La această şcoală sunt 140 de locuri pentru clasa a V-a. Toţi candidaţii care doresc un loc la „Negruzzi“ vor trebui asadar sa promoveze una din cele doua etape ale admiterii: cea din martie-aprilie sau cea din mai.

Unde vor fi cele mai multe locuri

La Colegiul Naţional sunt cele mai multe locuri, s-au solicitat crearea a şase efective pentru anul şcolar 2015-2016; prin urmare, la această şcoală vor fi în jur de 180 de locuri. „Încă nu am stabilit perioada de desfăşurare a celor două concursuri, vom da aceste informaţii după ce se va întruni consiliul de administraţie, iar din experienţa anului trecut pot să vă spun că toate clasele s-au ocupat în urma acestor concursuri“, au menţionat persoanele de la secretariatul şcolii în cursul zilei de ieri.

La Colegiul Na­ţional, elevii care doresc să prindă un loc trebuie să dea probele scrise la concursul de matematică „Alexandru Myller“ şi la cel de română „Nicolae Labiş”. Părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la aceste concursuri organizate de şcoli, trebuie să aibă la dosar cererea tip de înscriere, pe care o găsesc la secretariatele şcolilor, co­pie după  actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naştere al copilului şi adeverinţă de elev de la şcoala la care învaţă co­pilul în prezent.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri