Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IN MEMORIAM: Valeriu D. Cotea a plecat în eternitate

GALERIE
Valeriu Cotea Foto Cuzanet
  • Valeriu Cotea Foto Cuzanet
- +

Referindu-mă la calităţile umane ale lui Valeriu D. Cotea, trebuie să mărturisesc faptul că în ultimii zece ani, în care m-a învrednicit cu prietenia sa şi în care la rându-mi, cu tot respectul datorat diferenţei de vârstă, i-am răspuns cu gratitudine cu aceeaşi prietenie, am avut bucuria să cunosc mai bine OMUL. 

Ca fiu al unei familii dintr-un vechi sat răzeşesc din Vrancea, Valeriu D. Cotea a fost înzestrat cu numeroase însuşiri remarcabile, tipice pentru oamenii locului originar. A fost un om riguros, uneori aprig (după cum l-a caracterizat şi propria sa mamă), cu temperament şi fermitate de luptător. Dar totodată a fost prietenos şi sentimental, sensibil şi de o mare gingăşie sufletească faţă de problemele semenilor. A fost un orator inconfundabil, cu un umor nativ echilibrat, punctat cu ironii - fără a jigni pe nimeni - şi cu autoironii care i-au definit modestia şi sinceritatea. A fost înconjurat întotdeauna de o atmosferă de bună dispoziţie - calitate destul de rară în lumea de azi, pe care a întreţinut-o cu grijă.

Autor a peste 600 de lucrări de specialitate, profesorul şi omul de ştiinţă Valeriu D. Cotea a fost supranumit, pe buna dreptate, regele vinurilor. Cred, şi sper să nu mă înşel prea tare, că acest titlu de nobleţe oenologică, dar şi de măsură a popularităţii sale i-a fost unul dintre cele mai dragi. Cum a început această spectaculoasă evoluţie? Iată ce a spus el însuşi într-un interviu recent [v. Alina Florina Ioniţă, 9 ianuarie 2015, www.cuzanet.ro/interviu]: „Nu am fost îndrăgostit de vin. (…) Pe parcursul vieţii mi-am dat seama că au fost câteva momente care m-au făcut să mă decid asupra acestei străzi. (…) La ţară nu se ştiau profesiile aşa de bine. Învăţător, preot, profesor, inginer silvic, inginer agronom, medic. Eu atunci socoteam să mă fac învăţător. Asta deoarece prin sat erau toţi domni: domnul avocat, domnul doctor… Mai puţin unul. Aceluia lumea indiferent de vârstă îi spunea «sărut mâna, domnule». El era învăţătorul. Asta până a venit la noi un inginer agronom (…). Când l-am văzut în trăsura care îl plimba prin sat, am zis: domnule, inginer agronom mă fac!

Apoi, ceea ce m-a împins să aprofundez studiile în oenologie a fost o altă întâmplare. Mergeam o dată cu trenul spre casă, iar pe la Focşani cineva m-a întrebat: «Eşti student la agronomie?». I-am răspuns cu da şi mă întreabă: «Mă, ia zi-mi şi mie cum se face un vin aromat?». Eu eram bâtă, nu ştiam nimic. Atunci mi-am propus că dacă termin Universitatea de Agronomie să învăţ cât mai multe despre vinuri.”

Valeriu D. Cotea s-a născut la 11 mai 1926, în comuna Vidra, judeţul Vrancea. După ce a absolvit şcoala primară în comuna natală, a urmat între 1937 şi 1946 Şcoala Normală la Focşani, Târgu-Jiu şi Bacău, apoi Liceul Sfinţii Petru şi Pavel din Ploieşti. În continuare, între 1947 şi 1951, a urmat cursurile Facultăţii de Agronomie din Iaşi.

Laboratorul profesorului Marţian Cotrăude la Facultatea de Medicină din Iaşi a fost locul în care Valeriu D. Cotea, timp de 12 ani, s-a specializat în oenologie, îndeplinindu-şi astfel proiectul pe care şi-l propusese, în tren, cândva pe când era încă student. În 1950, după înfiinţarea Facultăţii de Horticultură, cercetările dedicate viei şi vinului au intrat în sfera de activitate a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1965 la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, specialitatea viticultură şi oenologie. A parcurs toate treptele ierarhice universitare, devenind în 1971 profesor, fiind apoi mulţi ani şef de catedră, decan şi conducător de doctorat.

Încă din 1970 Valeriu D. Cotea a fost ales membru corespondent şi apoi, din 1990, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. După cum a declarat într-un alt interviu [Cristinel C. Popa, 21 martie 2011, http//:Jurnalul.ro], Valeriu D. Cotea a fost ales în 1986, 1987 şi 1988, în mod succesiv, membru corespondent al Accademia Italiana della Vite et del Vino, al Academie Suisse du Vin, şi al Académie Internationale du Vin. A fost desemnat membru şi a fost ales în funcţii de conducere ale unor organizaţii internaţionale de înalt prestigiu. A fost ales pentru mandatul 1977-1979 vicepreşedinte al O.I.V., aceasta fiind a doua funcţie mondială în domeniu. A fost ales apoi preşedinte al Grupului de Experţi în Tehnologia Vinului din cadrul O.I.V. (1989-1991) şi preşedinte al Comisiei de Oenologie din cadrul O.I.V. (1991-1994). A mai fost ales membru expert al American Society for Oenology and Viticulture şi membru în câteva alte organizaţii din domeniu. Este Doctor honoris causa al unor universităţi româneşti şi a primit numeroase premii şi distincţii, printre care trebuie amintite următoarele: premiul O.I.V. în 1982, 1989 şi 2000, Medalia oraşului Arbois (Franţa), Chevalier del’Ordre du Mérite Agricole (primit din mâna preşedintelui Franţei, François Mitterrand), Confrade de Merito (primit din mâna regelui Spaniei, Juan Carlos) şi Pioeniro de la Viticultura Mundial (Argentina).

În 1990 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru titular în 1993. A fost primul oenolog, om de ştiinţă român, onorat cu titlul de academician. A avut iniţiativa înfiinţării în 1992 a Centrului de Cercetări pentru Oenologie al Academiei Române - Filiala Iaşi pe care l-a condus ca director (în final ca director onorific). A făcut cercetări şi a elaborat studii asupra delimitării geografice şi ecologice a podgoriilor şi zonelor viticole din Romania şi privitor la stabilirea zonelor propice cultivării viţei-de-vie în vederea obţineri unor producţii de vinuri de calitate superioară. Prin studiile, contribuţiile şi stăruinţele sale şi ale grupului de cercetători de la Centrul de Cercetări pentru Oenologie a obţinut înscrierea unor vinuri, cum sunt vinul de Cotnari şi Busuioaca de Bohotin, în catalogul internaţional al vinurilor. Întrebat însă care este vinul său preferat, Valeriu D. Cotea, cu umorul său inconfundabil, a răspuns [Op.cit.]: „Vinul pe care îl apreciez eu este vinul prieteniei… da, care ar putea fi Feteasca neagră de Uricani.” Totodată a dezvoltat şi extins colaborarea pe plan extern incluzând numeroase şcoli cu profil oenologic dintre care amintim: Bordeaux, Montpellier, Dijon, Narbonne, Berlin, Geissenheim, Neustadt, Piacenza, Asti, Porto, Lisabona etc.

Lucrarea care îi încununează cei aproape 90 de ani de viată, pe care i-ar fi împlinit pe 11 mai 2016, şi cei aproape 70 de ani de activitate ştiinţifică este Tratatul de oenologie, acesta fiind considerat „biblia” viei şi vinului la nivel mondial.

La ceasul trecerii în eternitate, academicianul Valeriu D. Cotea ne-a demonstrat cu vigoare că omul, ca şi vinul, devine tot mai valoros pe măsură ce se învecheşte. Va rămâne pentru noi toţi un exemplu viu, de urmat, atât în cercetarea ştiinţifică, în activitatea didactică, cât şi în viaţa de zi cu zi. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea. Adresez totodată familiei îndurerate sincere condoleanţe, în numele membrilor Academiei Române din Filiala Iaşi, al personalului administrativ din Filiala Iaşi, al cercetătorilor şi personalului tehnic din institutele de cercetare şi centrele de cercetare şi din comisiile din Filiala Iaşi.

Prof. emerit dr. ing. Mihail Voicu este membru corespondent al Academiei Române şi Preşedintele Academiei Române - Filiala Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri