Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Încă un cartier de case prinde contur lângă Iaşi

GALERIE
Cartierul-Lt.-Col.-Gh.-Valeriu-Constantinescu-Casa-pentru-noi-
  • Cartierul-Lt.-Col.-Gh.-Valeriu-Constantinescu-Casa-pentru-noi-
- +

Proiectul imobiliar va cuprinde în final 140 de case şi este situat în satul Valea Adâncă din Miroslava. Suprafaţa totală a terenului este de 22 de hectare.

După şapte ani de aşteptare, familia decanului Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Norina Forna, a intrat în linie dreaptă cu înfiinţarea celui mai mare cartier rezidenţial de case din Iaşi. Potrivit proiectului, în satul Valea Adâncă din Miroslava vor fi ridicate 140 de locuinţe pe un teren de 22 de hectare, în calcul fiind luate şapte modele. „Situat la câteva minute de Podu Roş, Cartierul rezidenţial Lt. Col. Gh. Valeriu Constantinescu din Iaşi este gândit special pentru cuplurile sau familiile care vor să se retragă în oraş din agitaţia urbană. Străzile au limitare de viteză şi accesul este controlat, astfel încât tu să-ţi trăieşti viaţa liniştit, iar copiii să poată zburda nestingheriţi. Ai şapte modele de case trainice şi spaţioase din care să alegi, cu plan de proiect structurat cu precizie şi costuri transparente”, potrivit prezentării de pe site-ul cartierului. Cartierul Lt. Col. Ghe. Valeriu Constantinescu, nume dat după unchiul Norinei Forna, a început să fie construit în luna aprilie a acestui an, iar o lună mai târziu a fost sfinţită şi zona în care vor fi ridicate o biserică, o grădiniţă şi un spaţiu de joacă pentru copii.

 
 
Cât costă casele
 
 
În acelaşi timp, după cum anunţau proprietarii pe pagina de Facebook a cartierului, a patra casă din cartier „primea pălărie”, iar celei de-a cincea deja „i se dăduseră pantofi”. Potrivit site-ului de prezentare a proiectului, locuitorii din cartier vor dispune de şcoală şi grădiniţă, clinică medicală, restaurant, spaţii comerciale, birouri, locuri de joacă pentru copii, minimarket sau o bază sportivă. Cele şapte tipuri de case, care pot fi consultate pe site-ul casapentrunoi.ro, se caracterizează prin nişte detalii comune: dispun de utilităţi complete, au învelitoare din tablă ondulată tip ţiglă, treptele de acces, terasele sau jardiniera sunt placate cu granit, au confort termic asigurat prin termosistem de 100 mm, aplicat peste zidăria de 250 mm, iar structura de rezistenţă este realizată din zidărie de cărămidă. Preţurile pentru locuinţe încep de la 58.000 euro cu TVA inclus şi ajung până la 128.000 euro, dezvoltatorii imobiliari anunţând că sunt dispuşi să permită plata prin intermediul oricărui tip de credit. Terenul este situat la aproximativ 100 metri de DJ 248A şi a fost primit de unchiul Norinei Forna ca recompensă pentru că a luptat în primul război mondial, el fiind decorat cu ordinul Mihai Viteazul.
 
 
De unde vine concurenţa
 
 
Un alt cartier rezidenţial de case ar urma să fie ridicat în viitor în cartierul Bucium, pe strada Trei Fântâni, beneficiar fiind omul de afaceri ieşean Constantin Rădeanu, patron E-Gros şi al restaurantului „La Castel”. Proiectul lui Rădeanu este de zece ori mai mic decât al familiei Forna, dacă luăm în calcul suprafaţa terenul unde va fi dezvoltat cartierul rezidenţial, respectiv 2,2 hectare. Potrivit planului urbanistic zonal depus de Rădeanu la primărie, pe terenul din Bucium vor „răsări” 55 de căsuţe, care vor fi construite în mai multe etape, în funcţie de cerere şi succesul primelor astfel de imobile construite. Planul este de a construi două tipuri de case, de 55 şi 74 mp. Modelul cel mai mic de casă va costa aproximativ 55.000 euro, după cum declara recent pentru “Ziarul de Iaşi” Constantin Rădeanu.
 
 
Primii întreprinzători
 
 
După anul 2000, în Iaşi a mai ridicat un mini-cartier de vile, în zona Bucium, fostul consilier local Radu Botez, patron al firmei SC Construct Design. Au fost construite 40 de locuinţe pe un teren de 3 hectare, suprafaţa locuinţelor fiind cuprinsă între 180 şi 350 mp, iar suprafaţa terenului aferent între 400 – 1000 mp. Potrivit informaţiilor apărute în presă la acea vreme, costurile pentru o locuinţă din cartierul lui Radu Botez oscilau între 60.000 şi 110.000 euro cu TVA inclus. La mică distanţă de ansamblul rezidenţial al lui Radu Botez, şi-a ridicat, câţiva ani mai târizu, un cartier de vile politicianul ieşean Relu Fenechiu. Cartierul cuprinde 60 de vile ridicate şi contractate, toate racordate la utilităţi. Proiectul a fost dezvoltat de firma Fene Grup, denumire schimbată acum în Engeko Grup, deţinută de fraţii Relu şi Lucian Fenechiu, şi a avut o valoare de circa 40 milioane euro. Valoarea unei locuinţe începea de la 125.000 de euro, la care se adăuga preţul terenului aferent.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri