Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VOT EXTREM DE STRÂNS!

Încă un tur pentru funcţia de rector la „Cuza“: Toader - 259 vs Cuţitaru - 249 voturi

GALERIE
universitatea cuza
  • universitatea cuza
- +

Prof. Tudorel Toader şi prof. Codrin-Liviu Cuţitaru vor concura pentru funcţia de rector peste o săptămână, într-un nou tur de scrutin. Prof. Nicu Gavriluţă şi conf. Adrian Muraru, ambii de la Facultatea de Filosofie, au obţinut 150, respectiv 37 voturi. Cum se vor distribui cele 187 de voturi? Cei doi candidaţi vor lupta să aducă în turul doi şi persoane care nu au votat, în condiţiile în care au fost 144 absenţi ieri.

Prof.dr. Tudorel Toader, decanul Fa­cul­tăţii de Drept, şi prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere, au intrat în turul al II-lea al ale­gerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“. În urma votului exprimat aseară, rezultatul dintre cei doi a fost foarte strâns, decanul de la Drept adunând 259 de voturi, în timp prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru a adunat 249. Ceilalţi doi candidaţi, prof. dr. Nicu Gavriluţă, decanul de la Fa­cultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, şi conf.dr. Adrian Muraru, de la aceeaşi facultate, au obţinut 150, respectiv 37 de voturi.

Turul al doilea va avea loc la o săptămână de la prima rundă de votare, pe 11 februarie, cei doi candidaţi având la dispoziţie încă o săptămână pentru a organiza întâlniri în facultăţi sau dezbateri publice pentru a-şi prezenta planurile manageriale.

„Rezultatul este foarte strâns, având în vedere participarea foarte ridicată, mă aşteptam ca un candidat, indiferent care, să iasă din primul tur“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader. Acesta a precizat că până luni îşi va stabili şi strategia pentru turul al II-lea de alegeri.

De cealaltă parte, prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru a declarat că se aştepta ca să fie un rezultat strâns care să împingă lucrurile într-un tur secund. „Cam aşa se prefigurau lucrurile, cu un tur doi între domnul Toader şi mine. De luni este posibil să merg prin facultăţi, să am o serie de întâlniri cu colegii“, a declarat prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru.

Acesta nu a respins nici ideea organizării unei dezbateri, însă a precizat că, dat fiind faptul că în metodologia alegerilor aceasta nu este specifică, şi că ultima propusă s-a anulat din cauza invocării acestui motiv de către unul dintre candidaţi, nu va fi el cel care va provoca o nouă discuţie.

„Dacă Senatul va stabili, dacă ea va fi propusă, eu mă voi prezenta. Încă de la început mi-am dat acordul pentru o dezbatere, dar nu cred că în momentul acesta se va accepta să fie organizată în doi“, a completat decanul.

Nici prof.dr. Nicu Gavriluţă nu se aştepta ca rezultatele alegerilor să fie atât de strânse, precizând că le mulţumeşte colegilor din universitate care s-au pre­zentat într-un număr ridicat la urne, mai ales că alegerile au fost organizate într-o perioadă de vacanţă şi de reexaminări.

„Observ că universitatea s-a îm­părţit şi că sunt scoruri apropiate ale colegilor mei, doi oameni de cultură ab­solut respectabili, din generaţii diferite, cu stiluri manageriale diferite, dar care au rezultate frumoase amândoi. Fereas­că Dumnezeu, nu voi contesta rezulta­tele!“, a declarat prof.dr. Nicu Gavri­luţă.

El a precizat că, în calitate de profesor, dacă ceilalţi doi candidaţi vor avea nevoie de orice fel de ajutor, îl va oferi, dar că nu îi va îndemna pe cei care l-au votat în primul tur să îşi îndrepte preferinţele într-o parte sau alta. „Las oamenii să decidă ce vor să facă, mi se pare de bun-simţ să fac lucrul acesta“, a spus profesorul.

Prezenţa la vot de 83,09%

Urnele au fost deschise de la ora 8.00 până la ora 20.00. În final, din cele 852 persoane cu drept de vot, s-au prezentat 708, un procent de 83,09%. Alegerile s-au desfăşurat fără probleme, urmând ca într-o săptămână să se organizeze turul al II-lea, pe 11 februarie. La scrutinul de ieri, candidaţii au avut dreptul de a-şi trimite câte un observator, însă doar prof.dr. Nicu Gavriluţă a ales să facă asta.

„Au existat 13 buletine de vot anulate şi 695 de voturi exprimate valid, din cele 708 persoane prezente la urne. Se va merge în turul al doilea fiindcă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor exprimate de cei prezenţi, adică 355 de voturi. Nu au existat probleme, urnele au fost deschise de faţă cu observatorul prezent. Candidaţilor li s-a comunicat că, dacă doresc, pot să trimită un observator, însă doar prof.dr. Nicu Gavriluţă a desemnat unul, ceilalţi au spus că nu este cazul, au încredere în comisie“, a declarat prof.dr. Vasile Cocriş, preşedintele Biroului Electoral Central al universităţii.

DATE DESPRE CANDIDAŢII DIN TURUL II:

Tudorel Toader şi Codrin Liviu Cuţitaru în turul II pentru funcţia de rector la „Cuza“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri