Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Începând de astăzi se depun cereri pentru ajutoare de încălzire. Ce sume se dau și cine le poate primi

GALERIE
ajutoare_incalzire1
  • ajutoare_incalzire1
- +

Persoanele interesate să primească ajutoare pentru încălzire în perioada sezonului rece pot depune cereri în acest sens începând de luni, 3 octombrie. Ajutoarele se acordă într-un anumit cuantum din factura lunară în funcţie de veniturile solicitantului. În plus, va fi acordată o sumă fixă sub forma unui supliment de energie.

Ajutoarele se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Cuantumul ajutoarelor pentru energia termica

Pentru a putea beneficia de ajutoare, beneficiarii trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure).

Care sunt valorile maxime ale ajutorului

Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Cuantumul ajutoarelor pentru gazele naturale

De valorile maxime ale ajutorului beneficiază acei solicitanţi care au venituri de sub 200 lei, iar, în celelalte cazuri, ajutorul scade cu 10 puncte procentuale în funcţie de venituri: de exemplu, familiile care se încălzesc cu gaze naturale şi au un venit între 200,1 şi 320 lei/membru vor beneficia de 225 lei, iar cele cu un venit între 320,1 şi 440 lei de 200 lei.Ultima categorie de beneficiari, dintre cele 10 stabilite în funcţie de venituri, este 1.280,1 – 1386 lei, iar ajutorul maxim ajunge la 25 lei.

Cuantumul ajutoarelor pentru energia electrica

Analog, se pot calcula celelalte valori ale ajutoarelor ţinându-se cont de plafonul menţionat în cazul fiecărui tip de sprijin financiar. În ceea ce priveşte suplimentul lunar de energie, acesta este cuprins între 10 şi 70 lei, în funcţie de sursa de încălzire. În cazul energiei termice, o persoană care are venituri de sub 200 lei, cuantumul integral al facturii reprezintă valoarea compensată. În situaţia beneficiarului care are venitul cuprins în ultima treaptă de sprijin, compensarea procentuală va fi de 10% din cuantumul facturii.

Ce tip de venituri nu se iau în calcul

„Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată (ex: energie termică, gaz metan, energie electrică, combustibili solizi sau gazoşi), iar suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie”, se arată într-o informare a Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), instituţie prin intermediul căreia Primăria oferă ajutoarele de încălzire.

Solicitanţii trebuie să depună la DAS documente precum: acte doveditoare privind identitatea, veniturile, starea imobilului (proprietate, închiriere, folosinţă) şi facturi privind utilităţile avute. Important de ştiut este că, în stabilirea venitului total al familiei nu se iau în considerare sume provenite din: alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, prestaţii sociale şi buget personal complementar (prevăzute de Legea 448/2006), burse şcolare şi alte drepturi pentru copii, elevi şi tineri (inclusiv stimulentul educaţional, programul „Bani de liceu” etc.), venituri obţinute de zilieri, ajutoare de stat acordate în situaţii excepţionale (despăgubiri, sprijin financiar etc.) şi ajutoare sociale pentru participarea la programe de formare profesionale.

Cuantumul ajutoarelor pentru lemne si combustibili solizi

„În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere a unor bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei nu se acordă. Dacă însă bunul existent este dat în folosinţă unei alte persoane, în cerere se vor trece veniturile obţinute ca urmare a valorificării acestor bunuri şi se va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire şi stimulentele pentru energie”, a mai arătat DAS.

În cazul persoanelor care nu au venituri, acestea trebuie să depună o adeverinţă de venituri eliberată de către Administraţia Finanţelor Publice Locale. Potrivit DAS, solicitările primite până la data de 20 noiembrie 2022 vor fi aprobate începând cu luna noiembrie 2022. După această dată, aprobarea ajutorului se va face cu luna decembrie 2022.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri