Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE Subiectele date la simularea probei de limba română de la bac

GALERIE
bacalaureat, simulare
  • bacalaureat, simulare
- +

ORA 12:36

CLASA A XII-A, PROFIL UMAN

SUBIECTUL I  - Un text la prima vedere din opera „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, pe baza căruia să se răspundă la nouă cerinţe.

SUBIECTUL II- Un text argumentativ despre importanţa studierii disciplinelor umaniste.

SUBIECTUL III  - Un eseu în care să prezinte relaţia dintre două persoanaje dintr-un text studiat de Liviu Rebreanu.

CLASA A XII-A, PROFIL REAL

Analiza unui fragment din piesa de teatru "Somnoroasa aventură" de Teodor Mazilu, scrierea unui text despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor şi redactarea unui eseu dintr-un text de Liviu Rebreanu au fost subiectele de la română, la simularea bacalaureatului la a XII-a.

Elevii din clasa a XII-a, profilul real, care au susţinut, luni, simularea examenului de bacalaureat la proba de limba şi literatura română au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, candidaţii au avut de rezolvat nouă cerinţe, vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, dintr-un fragment din piesa de teatrul "Somnoroasa aventură" a lui Teodor Mazilu. Printre cerinţele vizate au fost: numirea unor sinonime, explicarea rolului unei virgule, folosirea unei locuţiuni sau expresii într-un enunţ care să conţină un substantiv, prezentarea unor motive literare din textul dat şi comentarea unei secvenţe din text.

La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor.

La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu.

ORA 12:10

CLASA A XI-A, PROFIL UMAN

SUBIECTUL I - Un text din opera „Tinereţe fără tinereţe”, de Mircea Eliade, pe baza căruia să se răspundă la nouă cerinţe

SUBIECTUL II- Un text argumentativ despre rolul artei în educaţia tinerilor.

SUBIECTUL III - Un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

CLASA A XI-A, PROFIL REAL

Analiza unui fragment din nuvela Margărita" a lui Vasile Alecsandri, scrierea unui text argumentativ despre impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor şi redactarea unui dintr-o comedie studiată au fost subiectele la limba română de la simularea examenului de bacalaureat la clasa a XI-a.

Elevii din clasa a XI-a, profilul real, care au susţinut, luni, simularea examenului de bacalaureat la proba de limba şi literatura română au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, candidaţii au avut de rezolvat nouă cerinţe, vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică, dintr-un fragment din nuvela "Margărita" a lui Vasile Alecsandri.

Cerinţele au fost: numirea sinonimelor potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "mister" şi "necontenit"; explicarea rolului virgulei în secvenţa: "Acel buchet l-am compus eu însămi pentru d-voastră, adăogi ea roşindu-se pe obraji"; construirea unui enunţ în care să se folosească o locuţiune sau expresie care să conţină verbul "a duce"; menţionarea tipului de perspectivă narativă din textul dat; prezentarea a două motive literare din text; selectarea a două secvenţe din text care conturează dimensiunea spaţială; prezentarea rolului verbelor la timpul perfect simplu din textul dat; ilustrarea, cu câte un exemplu din textul dat, a două trăsături ale genului epic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a următoarei secvenţe din text: "Câteva persoane se apropiară de Margărita, iar Alexis se retrase încet, strângând la peptu-i un mic buchet de flori de trandafir, de violete şi de rezada. Din cea mai adâncă desperare, el trecuse pe loc în cea mai vie bucurie".

La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor.

La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.

ORA 02:50

Astăzi încep simulările la clasele terminale de liceu. Prima probă scrisă este la Limba şi  literatura română, urmând ca mâine, 4 martie, să se suţină proba scrisă la Limba şi literatura maternă, pe 5 martie, proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului, iar pe data de 7 martie se încheie perioada de simulări cu proba scrisă la disciplina aleasă de elev, în funcţie de specializare. Această ultimă probă se dă doar la clasa a XII-a. Elevii de clasa a XI vor susţine probe doar la Limba română, Limba maternă, matematică şi istorie şi vor fi evaluaţi din materia parcursă până în momentul susţinerii examenului. „Modelul de examen va fi pilotat cu subiecte parcurse în primul semestru din clasa a XI-a. Este important ca elevii să se familiarizeze cu atmosfera de examen şi modelul de subiecte. La anul, când aceşti elevi vor fi în clasa a XII-a, vor a avea a doua simulare, de data aceasta cu subiecte din programa de bacalaureat. Din punct de vedere didactic, considerăm că este importantă această analiză, pentru că vedem nivelul de pregătire pentru două discipline. Este un avantaj pentru elev, chiar dacă materia respectivă nu face parte din programa de bacalaureat“, a declarat public Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

Pentru simularea de astăzi, elevii de clasa a XI-a trebuiau să repete următoarele conţinuturi: reguli ale monologului, reguli şi tehnici de construire a dialogului, stiluri funcţionale adecvate situaţiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală, textul dramatic postbelic, limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii şi limbajul muzicii. Urmează simbolismul, prelungiri ale romantismului şi clasicismului, perioada interbelică, perioada postbelică, curente culturale/literare româneşti în context european, interpretări şi judecăţi de valoare exprimate în critica şi în istoria literară. Autorii cuprinşi în programa de examen sunt: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. Elevii de clasa a XII pot alege la ultima probă una dintre disciplinele: matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, economie, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, sociologie şi filosofie. Acestora li se dau subiecte la simularea de astăzi din următoarele conţinuturi: reguli ale monologului, reguli şi tehnici de construire a dialogului, stiluri funcţionale adecvate situaţiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală, textul dramatic postbelic, limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii, perioada postbelică, iar dintre autorii studiaţi vor fi cuprinse doar opere ale lui Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. Rezultatele vor fi afişate pe data de 14 martie, iar notele nu se trec în catalog deoarece scopul acestor simulări este familiarizarea elevilor cu examenele la nivel naţional. Examenele finale se dau în sesiunea iunie - iulie, începând de pe data de 10 iunie şi până pe 11 iulie, când se afişează rezultatele finale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri