Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sănătatea femeii:

Incontineţa urinară şi prolapsul genital pot fi rezolvate chirurgical!

GALERIE
incontinenta
  • incontinenta
- +

La Iaşi există aparatură specială necesară diagnosticului diferenţial care poate stabili dacă incontinenţa urinară trebuie rezolvată chirurgical sau se poate trata medicamentos. De asemenea, medicii ieşeni arată că există soluţii şi pentru prolapsul genital. Din cauza jenei sau pentru că nu ştiu că există rezolvare la aceste probleme, femeile evită să se adreseze medicilor. Se estimează că aproximativ 15% dintre femei suferă de incontinenţă urinară. Mai multe paciente din Iaşi au beneficiat de astfel de intervenţii în cadrul unui curs de supraspecializare organizat la începutul lunii aprilie la Maternitatea Cuza Vodă Iaşi.

Paciente care sufereau de incontinenţă urinară de efort sau prolaps genital au beneficiat de intervenţii chirurgicale realizate la Iaşi în cadrul unui curs postuniversitar de supraspecializare în uroginecologie organizat la Maternitatea ”Cuza Vodă”.

„Incontinenţa urinară şi prolapsul genital reprezintă o patologie care afectează foarte multe femei aflate la menopauză, dar nu numai. Multe dintre acestea evită să se adreseze medicilor din cauza jenei, dar şi a faptului că nu cunosc că există soluţii medicale pentru rezolvarea acestor probleme. Unele cazuri pot fi rezolvate cu tratament medicamentos, dar altele necesită tehnici chirurgicale speciale, intervenţiile având rezultate foarte bune. Există cursuri care oferă medicilor ginecologi şi urologi posibilitatea de a se specializa în tratarea patologiei urogenitale. Acesta a fost de altfel şi scopul cursului desfăşurat săptămâna trecută la Iaşi, curs la care au participat medici ginecologi şi urologi din Iaşi, dar şi medici ginecologi din alte spitale din Moldova. În cadrul manifestării s-au desfăşurat demonstraţii practice ale unor tehnici chirurgicale de rezolvare a incontinenţei urinare de efort şi prolapsului urogenital. Pacientele care au beneficiat de respectivele operaţii au fost  investigate şi diagnosticate anterior. De precizat că acest curs a beneficiat de prezenţa domnului Profesor Gheorghe Bumbu, de la Facultatea de Medicină Oradea, iniţiatorul şi principalul promotor al supraspecializării uroginecologie în România”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, primvicepreşedinte al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

Cauzele incontinenţei urinare

„Incontinenţa urinară – orice pierdere involuntară de urină - reprezintă o afecţiune destul de frecventă  în rândul femeilor, însă ele vorbesc foarte rar despre aceasta  din proprie iniţiativă, considerând-o jenantă. Există trei tipuri de incontinenta urinară: incontinenţa de stress (de efort), incontinenţa imperioasă şi incontinenţa  mixtă. Incontinenţa de stress apare în timpul unor eforturi fizice (exerciţii fizice, strănut, tuse, râs). În stadiu incipient, se poate trata prin simpla îmbunătăţire a tonusului musculaturii planşeului pelvin. Incontinenţa imperioasă (vezica hiperactivă) este cauzată de disfuncţii ale vezicii urinare. Este rezultatul unei vezici pline care se contractă fără ştiinţa pacientei. Pacienta are senzaţia că nu mai poate ajunge în timp util la toaletă. Ea poate pierde urina fără nici un avertisment. Vezica urinară poate deveni super-activă  şi datorită unei infecţii care irită mucoasa vezicii. Nervii care în mod normal controlează continenţa vezicii urinare pot fi, de asemenea, afectaţi în boli neurologice. Incontinenţa mixtă este combinaţia ambelor situaţii de mai sus (incontinenta de stress şi imperioasă). Incontinenţa urinară este prezentă la circa 10-15% din populaţia feminină. Naşterea poate fi una dintre cauze. Naşterile multiple, mai ales cu copii cu greutete crescută la naştere pot slăbi muşchii pelvini cauzând pierderea suportului vezical şi uretral. Histerectomia creşte riscul de a dezvolta incontoinenţă urinară după vârsta de 60 de ani, fiin un risc la distanţă şi nu unul imediat. Altă cauză poate fi menopauza: lipsa estrogenilor la femei în stare de post menopauză  determină  atrofia urogenitală. La acestea se adăuga şi obezitatea, factor independent de risc pentru toate tipurile de incontinenţă urinară. Persoanele supraponderale au o presiune exagerată pe vezica urinară şi pe muşchii planşeului pelvin”, a mai dăugat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Aparatură specială pentru diagnosticul incontinenţei urinare la  Maternitatea Cuza Vodă

De precizat că în Iaşi, la Maternitatea „Cuza Vodă” există aparatură specială  pentru investigaţii urodinamice. Explorările urodinamice permit diferenţierea cu precizie a tipului de incontinenţă urinară. Nu este o investigaţie dureroasă, nu necesită anestezie sau internare continuuă.

”Pentru diagnostic pacienta va avea doar de o internare de zi. Este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie, pacienta vine dimineaţa, se face investigaţia  şi în câteva ore pleacă acasă. Aparatura de care dispune maternitatea pentru astfel de investigaţii ne ajută să diagnosticăm corect incontinenţa urinară şi să putem stabili dacă este necesară intervenţia chirurgicală sau problema se poate rezolva cu tratament medicamentos (hiperactivitatea detrusorului).  Multe dintre femei evită  însă să se prezinte la medic cu afectarea vieţii sociale şi familiale, în detrimentul stării de bine psihologic şi fizic. Pacientele  trebuie să înţeleagă  că există variante de rezolvare chirurgicală şi că rezultatele ulterioare sunt foarte bune imediat şi la distanţă, mai ales dacă se apelează la tehnica ce utilizează bandelete suburetrale. Este vorba de intervenţii chirurgicale minim invazive cu bandelete  care se aplică pe cale vaginală transobturator. Acestea s-au dovedit a fi cele mai eficiente tehnici chirurgicale de corecţie a incontinenţei urinare. Fără aplicarea bandeletelor, creşte foarte mult  riscul de reapariţie a incontinenţei urinare în următorii cinci ani după operaţie”, a subliniat şef de lucrări univ. Mihaela Tîrnovanu, medic ginecolog în cadrul Maternităţii Cuza Vodă.

Prolapsul genital: pacientele acuză o senzaţie de disconfort, de „fugă de organe", jenantă şi dezagreabilă

Aceeaşi problemă există şi în cazul prolapsului uterin, multe dintre paciente prezentându-se la medic când deja uterul este în întregime exteriorizat în afara vaginului. Prolapsul genital constă în coborârea progresivă, în micul bazin, a  unei porţiuni din vagin (colpocel) şi/sau a uterului ca urmare a relaxării muşchilor şi a ţesutului fibros al perineului (muşchii care formează baza bazinului), ca şi a diferitelor mijloace de suspensie a organelor din micul bazin. Pacientele acuză o senzaţie de disconfort, de „fugă de organe", jenantă şi dezagreabilă. Senzaţia dispare în clinostatism – pacienta stă întinsă la orizontală – şi  este mai puţin supărătoare dimineaţa, dar se accentuează în timpul zilei, în special dacă pacienta stă în picioare timp îndelungat. Leucoreea (scurgere vaginală) este frecventă  şi uneori sanghinolentă  din cauza leziunilor la nivelul colului uterin sau peretelui vaginal prolabat.  De asemenea, sunt frecvente tulburările funcţionale urinare - disurie – dificultăţi la urinat, pacienta putând să urineze numai după ce îşi reduce prolapsul, incontinenţă de urină de această dată prin prea plin. Reziduul vezical determinat de prolaps este cauza infecţiilor urinare recurente.

Pacientele trebuie să renunţe la jenă şi să se prezinte la medic pentru că tratamentul chirurgical le poate îmbunătăţi mult calitatea vieţii!

Naşterile multiple, naşterile dificile,  intervenţiile chirurgicale sau afecţiuni care cresc cronic presiunea intraabdominală: boli pulmonare cronice, ascită, tumori abdominale, cresc riscul de prolaps genital. De asemenea, menopauza este un factor de risc: prin dispariţia producţiei de estrogeni determină scăderea tonicităţii musculare şi slăbirea ligamentelor de susţinere.

”Multe femei se confruntă cu prolaps genital după instalarea menopauzei, prolaps vaginal sau uterin. Şi în aceste cazuri există soluţii chirurgicale bazate pe repararea cu ţesuturi native, pe utilizarea de meşe vaginale atunci când este cazul sau bazate pe plasă chirurgicală cu fixare abdominală la sacrum. Şi în Iaşi facem astfel de operaţii de mai mulţi ani. Pacientele trebuie să renunţe la jenă şi să se prezinte la medic pentru că tratamentul chirurgical le poate îmbunătăţi mult calitatea vieţii”, a mai punctat şef de lucrări univ. dr. Mihaela Tîrnovanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri