Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Încotro, Alex Creţu?

GALERIE
bucurie-gol-cretu-csms-berceni20141663
  • bucurie-gol-cretu-csms-berceni20141663
- +

 Dintr-un jucător pentru care se băteau granzii campionatului, fotbalistul ieşean a ajuns să nu mai fie folosit nici din postura de rezervă!

 
 
În această iarnă, numele lui Alexandru Creţu a fost pe buzele multor oameni importanţi din fotbalul românesc. Dinamo, Astra şi, mai ales, Steaua, s-au bătut pentru a-l transfera pe fotbalistul care a împlinit în aprilie 23 de ani. Într-un peisaj cenuşiu în ceea ce priveşte producţia internă de fotbalişti tineri, fizicul, polivalenţa şi CV-ul ieşeanului, care a fost titularizat de mai toţi antrenorii care au lucrat la Iaşi, indiferent că s-au numit Ionuţ Popa, Adrian Falub, Liviu Ciobotariu, Marius Lăcătuş ori Ionuţ Chirilă, precum şi de cei de la naţionala de tineret,  atrăgea. Iaşul a refuzat însă toate ofertele, deşi cea pusă pe masă de stelişti, 270 000 de euro plus TVA, plus 25% din suma care ar fi apărut în urma unui transfer ulterior era mai mult decât tentantă.
Pentru Creţu a urmat un retur slab şi un tur şi mai slab. Drept urmare, sub comanda lui Nicolo Napoli, tehnician care pune mare preţ şi pe atitudinea jucătorului, marea speranţă a fotbalului ieşean a devenit din fotbalistul cu care se începea echipa într-unul care prinde primul “11” doar în conjuncturi fericite, o rezervă care nu rupe gura târgului sau chiar rezervă neutilizată, aşa cum a fost în ultimul meci oficial disputat de CSMS, cu Steaua! Căderea lui Creţu are mai multe explicaţii, două fiind esenţiale.
În primul rând, nu trebuie ascuns faptul că ascensiunea fotbalistului a fost forţată. Indiferent de evoluţiile avute, Creţu a fost titular aproape meci de meci la echipa de club, chiar dacă preţul plătit a fost ridicat, o mare parte a decontului ultimei retrogradări a Iaşului revenindu-i celui care, prea crud pentru a fi un om de bază, a gafat decisiv în multe meciuri. Şi la naţionala de tineret lucrurile au fost asemănătoare, lobby-ul preşedintelui Florin Prunea fiind, de multe ori, mai important decât forma jucătorului.
În al doilea rând, atitudinea jucătorului a fost şi este departe de cea firească. Să-l exasperezi pe Emil Săndoi, despre care se spune că este un monument de calm, să spui că “sunt dezamăgit de cei din conducerea Iaşului”, trimietera fiind făcută spre persoane care efectiv l-au răsfăţat, să ai lipsă de respect faţă de jucători mult mai experimentaţi şi mai valoroşi, să nu înţelegi diferenţa dintre critică şi atacuri, să ţi se pară mai mereu că nu eşti apreciat ori înţeles, sunt doar câteva din aspcetele care trădează comportamentul nefiresc al unui jucător care, deocamdată, a primit mult mai mult decât a oferit.
Probabil că nu conştientizează, dar Creţu a ajuns la o cumpănă a carierei. La 23 de ani, jucătorii talentaţi sunt piese de bază la echipe importante dintr-un campionat în care nivelul valoric, în scădere permanentă, înseamnă uşi larg deschise pentru tinerii de valoare, care iubesc şi respectă fotbalul şi pe oamenii din acest fenomen. În vreme ce, de exemplu, Marc, un fotbalist din regiune cu stil asemănător, a ajuns piesă de bază la Dinamo iar la Viitorul sunt o mulţime de puşti care au devenit oameni de bază şi ţinte pentru cluburi din străinătate, Alex Creţu a pierdut duelurile cu jucători ca Enescu ori Vasile Gheorghe.

Creţu are acum două variante. Dacă se va trezi, îşi va corecta comportamentul şi va înţelege că este doar un jucător cu calităţi peste medie, care are însă nevoie de multă muncă şi disciplină, tactică şi nu numai, îşi va putea reveni şi ajunge cel puţin un jucător important în fotbalul ieşean. Dacă nu, va fi un nou nume pe liste de genul celei pe care s-a înscris relativ recent Ionuţ Bîlbă, golgeterul care s-a pierdut brusc după ce Iaşul a refuzat 550 000 de euro pentru a-l ceda. Pe ce drum mergi, Alex? 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri