Eurotrip agentie de turism
mesterescu

miercuri, 01.10.2014

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Jonglerii cu milioane. De români

Radu MEȘNIȚĂ

Jonglerii cu milioane. De români

Cât va mai ţine jocul piramidal patronat de clasa politică?

Filmuletul zilei

opinii

Harry

Florin CÎNTIC

Harry

Luni, 6 octombrie 2014, la ora 19.00, Casa Studenţilor din Iaşi găzduieşte concertul care marchează 45 de ani de viaţă trăită pe scenă a marelui pianist şi compozitor de jazz, Harry Tavitian. Lui îi este adresat acest encomion în filigran.

Neamul adormit. Poveste turcească

Tiberiu BRĂILEAN

Neamul adormit. Poveste turcească

Deşi e deja hipermediatizat, ”cazul Turcescu” merită în continuare, cred, tratat cu toată seriozitatea. Am şi eu, în acest sens, trei opinii.

Învăţămintele şi mulţumirile unui proces

Radu PĂRPĂUȚĂ

Învăţămintele şi mulţumirile unui proces

Am câştigat, eu şi disidentul Alexandru Tacu, procesul şi recursul la procesul prin care domnul C. M. Spiridon, scriitor şi preşedinte al filialei Iaşi a USR, ne-a acuzat că-l defăimăm. Ifosele domniei sale sunt uriaşe pe măsura Revoluţiei de anvergură universală, care ar fi eclozat la Iaşi şi răsărit din apa mâloasă a Bahluiului ca un nufăr buddhasakyamunic.

Propunerea redactorului sef

O nouă cultură urbană

Toni HRITAC

O nouă cultură urbană

Lucruri nemaiîntâlnite se petrec în Iaşi. Pe un vârf de deal, la Rediu, a apărut un bloc de şase etaje.

Caricatura zilei

Inca un acoperit

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Cine este candidatul la prezidentiale ofiter sub acoperire?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.