Eurotrip
Moo
epimedica
mesterescu

miercuri, 27.05.2015

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Liniştea dinaintea scăderii TVA

Radu MEȘNIȚĂ

Liniştea dinaintea scăderii TVA

Dacă Guvernul dă cu o mână, cu câte va lua înapoi?

Filmuletul zilei

opinii

Duda, Preşedinte!

Florin CÎNTIC

Duda, Preşedinte!

Campania electorală la prezidenţiale, atât cât m-am priceput eu să o decriptez, era, pentru mine, desprinsă din altă lume: un fel de scrimă între nobili, cu reguli, cu decenţă şi cu bună cuviinţă.

Cearta

Radu PĂRPĂUȚĂ

Cearta

„Da' ce mâncarea de post nu-i bună?, face Măndiţa. Când îmi aduc aminte ce mâncări de post se făceau înainte, pfii!, te lingeai pe degete nu altăceva.” 

La mila istoriei

Ghenadie NICU

La mila istoriei

Cine ştie, totuşi, mă întreb în surdină, dacă asta nu e cumva marea noastră şansă: imobilitatea, înţepenirea într-o expectativă decerebrată, până istoria, te pomeneşti, se mai milostiveşte o dată...

Propunerea redactorului sef

Tanda şi Manda

Toni HRITAC

Tanda şi Manda

Avem de a face cu o schimbare a clasei politice, determinată de şarjele DNA? Înclin să cred că nu.

Caricatura zilei

Schelet

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Strângeţi bonuri pentru a participa la loteria fiscală?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.