Eurotrip
mesterescu

sambata, 01.11.2014

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Clopotul lui Gino şi şandramaua lui Burleanu

Nicolae GRECU

Clopotul lui Gino şi şandramaua lui Burleanu

Este imposibil ca schimbările de sistem competiţional dorite de sfincşii de la cluburi să nu se propage în toată structura fotbalistică.

Filmuletul zilei

opinii

Neamţu’, aia bună sau Chinezu’?

Briscan ZARA

Neamţu’, aia bună sau Chinezu’?

Cu cât încerci să cuprinzi o sferă cât mai largă de înţelegere, cu atât claritatea şi mesajul se diluează, dispar, îşi pierd din tărie şi penetrare. Rişti astfel să devii atât de general şi ambiguu, încât ajungi, fie să transmiţi mai multe mesaje într-unul singur care să creeze confuzie, fie să nu transmiţi nimic şi să nu fii înţeles de nimeni.

România în UE (II)

Sorin CUCERAI

România în UE (II)

Continui prezentarea de săptămâna trecută. Doar cifre. Ca să înţelegem unde suntem.

Un show ne-a afrimizat. Şi Halloween

Dana ȚABREA

Un show ne-a afrimizat. Şi Halloween

Nostalgia comunismului la români este o variantă a nostalgiei originilor. Implicaţiile simbolice ale scenariului mai au în vedere mitul lui Dracula, cu suprapunerea figurii lui Vlad ţepeş, ca şi a lui Nicolae Ceauşescu peste imaginea vampirului.

Propunerea redactorului sef

Robert Turcescu nu trebuie să iasă aşa din scenă

Toni HRITAC

Robert Turcescu nu trebuie să iasă aşa din scenă

Ar trebui să calculeze ravagiile făcute în breaslă şi să încerce o cât de câtă “acoperire” a acestora. Trebuie să meargă cu mărturisirile până la capăt.

Caricatura zilei

Cocoş la DNA

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Mergeţi la alegerile prezidenţiale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.