Eurotrip
Moo
Moo
mesterescu

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Trei fete, un student şi un studiu

Cosmin PAȘCA

Trei fete, un student şi un studiu

De ce tocmai un tânăr s-a găsit să le atragă atenţia? De ce copilele s-au conformat? A contat că le-a rugat frumos? Că le-a zâmbit?

Filmuletul zilei

opinii

 Adio, Lenin

George ŢURCĂNAŞU

Adio, Lenin

Este jenant pentru constituenţii unei societăţi, care se vrea a fi democratică, să continue să voteze personaje negative, după ce s-au fript de multe ori până acum!

Capitalismul de familie

Ioan MILICĂ

Capitalismul de familie

Prin pieţele târgului circulă un banc prizat cu poftă de ascultătorii de ocazie. Cică se întâlnesc doi meseriaşi într-ale politicii şi, după ce îşi dau bineţe şi câte o şpagă, încep a vorbi despre familii.

Câte ceva despre legea porcăriei universale...

Nicolae TURTUREANU

Câte ceva despre legea porcăriei universale...

Înfiorătoare sunt grija cu care bolnavul şi-a tăinuit suferinţele (fizice, psihice), premeditarea omorului în masă. Înfiorător este, de asemenea, tot acel lanţ al slăbiciunilor, prin care un ins cu tendinţe suicidare - aşa cum se constatase cu doar şase ani mai devreme - devine copilot  şi, ca atare, răspunzător de viaţa a sute de oameni. 

Propunerea redactorului sef

Maestrul şi Beatrice Rancea

Toni HRITAC

Maestrul şi Beatrice Rancea

Meciul e pierdut, calificarea ratată, iar suporterii strigă cu năduf: “Lasă-ne, lasă-ne!”.

Caricatura zilei

Pilot depresiv

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Ce masuri ar trebui luate in spitale pentru a nu se repeta cazul Brailean

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.