Eurotrip
mesterescu

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Cum vom vota la parlamentarele din 2016

Cosmin PAȘCA

Cum vom vota la parlamentarele din 2016

Practic, dacă se doreşte o reformă electorală de substanţă, actualii parlamentari vor fi chemaţi să voteze împotriva propriului scaun.

Filmuletul zilei

opinii

Avioane & Autostrăzi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Avioane & Autostrăzi (II)

Târgu Frumos-Săbăoani - veriga lipsă a sistemului de şosele rapide din Regiunea de Nord-Est.

Aniversare editorială

Ioan MILICĂ

Aniversare editorială

Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” sărbătoreşte, în aceste zile, 25 de ani de la înfiinţare. Este un lăudabil moment de bilanţ care, înainte de toate, a însemnat depăşirea furtunilor kapitalismului românesc în care, de altfel, au pierit multe întreprinderi, editoriale şi nu numai.

Suntem ceea ce alegem

Emil STRATAN

Suntem ceea ce alegem

"Politicienii noştri simt o adevărată voluptate de a nimici opera antecesorilor lor; crezând că fac opere durabile, ei alcătuiesc legi în care nu ştii ce să admiri mai întâi: necunoaşterea completă a problemelor pe care caută să le soluţioneze legea sau inconştienţa cu care caută să lovească în nefericitul edificiu al statului nostru, distrugând orice idee de stabilitate.” (Paul Negulescu)

Propunerea redactorului sef

Fazele autostrăzii fazate

Toni HRITAC

Fazele autostrăzii fazate

Greşeala USL şi a actualului Guvern este că au transformat tema autostrăzilor dintr-o chestiune tehnică şi financiară într-o destrăbălare electorală.

Caricatura zilei

Toni Greblă în concediu

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Cum sunteţi trataţi în spitalele ieşene?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.