Eurotrip
mesterescu

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Sârbu a câştigat din nou

Cosmin PAȘCA

Sârbu a câştigat din nou

Dacă vom căuta sursele informaţiilor rostogolite pe reţelele sociale, inclusiv în străinătate, vom descoperi, mai mult sau mai puţin surprinşi, o conexiune directă cu trustul lui Sârbu.

Filmuletul zilei

opinii

Moldova la răspântie (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova la răspântie (I)

Interesele globale pot activa maşinării uriaşe de manipulare, mai ales că există un echilibru între opţiunile (divergente!) la nivel supra-naţional ale cetăţenilor moldoveni: pro-UE şi pro-Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan).

Mică şi inutilă apologie a scrisului de mână

Ioan MILICĂ

Mică şi inutilă apologie a scrisului de mână

Există şi litere care parcă ar vrea să-şi ia zborul din pagină. Iar literele nu sunt litere, ci metafore cognitive: A e o căsuţă, E e un pieptene, F „de la flamingo” e un pieptene fără un dinte, S e un şarpe, B şi P au burtici, R are şorţuleţ, iar N e mai mereu pe dos.

Tinerii basarabeni trebuie să aleagă Europa!

Gelu IUTIŞ

Tinerii basarabeni trebuie să aleagă Europa!

Este evident că Republica Moldova se află la o răscruce importantă: aceste alegeri vor stabili orientarea externă a ţării, modelul de integrare - Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică - şi, implicit, dacă democratizarea ţării va continua.

Propunerea redactorului sef

Un decalog al alegerilor prezidenţiale din Iaşi

Un decalog al alegerilor prezidenţiale din Iaşi

Votul de duminică are câteva lucruri specifice Iaşului. Am ales zece dintre acestea.

Caricatura zilei

Bomba la Parlament

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Ce părere aveţi despre transportul RATP în Iaşi?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.