Eurotrip agentie de turism
mesterescu

duminica, 31.08.2014

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Nebuloasa din Andromeda

Nicolae GRECU

Nebuloasa din Andromeda

Cei care speră calificarea unei echipe româneşti direct în grupele Ligii Campionilor viseză cai verzi pe pereţi.

Filmuletul zilei

opinii

Cârpaci

Briscan ZARA

Cârpaci

Bicicleta mea este un exemplu excelent. Fiecare componentă a fost recondiţionată şi reparată de mine personal de mai mult de 10 ori. Frânele sunt desperecheate, firul de la schimbător este înnădit, farul este legat cu o sârmă din gard, stopul este lipit cu scoci.

Cu Descartes în vacanţă

Sorin CUCERAI

Cu Descartes în vacanţă

Nu putem accede la adevăr decât prin intermediul intelectului. Dar adevărul pe care intelectul ni-l face accesibil este unul manifest, aşadar unul care, o dată descoperit, nu mai poate fi ignorat şi, în consecinţă, cei care continuă să îl ignore dau dovadă de rea credinţă şi trebuie trataţi ca atare - ei trebuie fie reeducaţi, fie excluşi din grupul social.

Aeroportul lui Dumnezeu

pr. Constantin STURZU

Aeroportul lui Dumnezeu

Recenta inaugurare a noii piste a Aeroportului din Iaşi, moment (prea) îndelung aşteptat de locuitorii celui mai mare oraş de la graniţa estică a Uniunii Europene, a fost nu doar prilej de bucurie, ci şi de inevitabile cârteli.

Propunerea redactorului sef

O nouă cultură urbană

Toni HRITAC

O nouă cultură urbană

Lucruri nemaiîntâlnite se petrec în Iaşi. Pe un vârf de deal, la Rediu, a apărut un bloc de şase etaje.

Caricatura zilei

Ordonanta care da liber la traseism

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Cine va deveni preşedintele României?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.