Eurotrip agentie de turism
mesterescu

Infarctul sau AVC, tratate cu sos de roşii cu ulei de măsline

GALERIE
sos de rosii
  • sos de rosii
- +

Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.

"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.

Ultima ora

editorial

Planul B

Radu MEȘNIȚĂ

Planul B

Folosesc vechii aliați ai lui Băsescu cartea adversarilor "băsismului"?

Filmuletul zilei

opinii

Despre barbă şi barbologie

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre barbă şi barbologie

Lăsându-şi barbă de Hemingway poate va scrie „Închisorile mele” ca Slavici sau un jurnal de puşcărie, cum anunţă presa. Oricum, nu a furat chiar aşa de mult!

Fragilitatea vanităţii

Tiberiu BRĂILEAN

Fragilitatea vanităţii

Nu poţi lupta eficient împotriva dezordinii, a arbitrariului şi incertitudinii, a umilinţei chiar, decât nemaifiind fragil, câştigând în putere prin ridicarea spiritului şi ancorarea sau reancorarea la o forţă superioară, la Sursă dacă se poate.

Poezie şi administraţie

Florin CÎNTIC

Poezie şi administraţie

Sinecurile pe bani publici nu rezolvă absenţa mecenatului real (istoric vorbind, marii artişti au avut de cele mai multe ori în sprijinul lor comenzile şi stipendiile prinţilor sau aristocraţilor avuţi), ci, din nefericire, prelun­girea toxică a gândirii comuniste potrivit căreia artiştii sunt instrumente de propagandă.

Propunerea redactorului sef

Diferenţele dintre Bucureşti şi provincie cresc în ritm galopant

Toni HRITAC

Diferenţele dintre Bucureşti şi provincie cresc în ritm galopant

De ce n-ar lucra Hrebenciuc şi în interesul Iaşului?

Caricatura zilei

Rectificare bugetara

 

Editia PDF

Intrebarea zilei

Unde mergeti in concediu?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.