Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Infecţia E.coli. Îmi pot păzi copilul de Sindromul Hemolitic Uremic?

GALERIE
copil bolnav
  • copil bolnav
- +

Cazurile de infecţie cu E.coli patogen vinovat de Sindromul Hemolitic Uremic la copiii care provin din diferite zone ale ţării au creat o adevărată panică în rândul părinţilor. Alături de zvonurile legate de o posibilă contaminare a vaccinurilor cărora mulţi preferă să le dea crezare în condiţiile în care ancheta nu a descoperit încă un „vinovat“, părinţii îşi pun întrebări legate şi de siguranţa produselor lactate: cum pot fi sigur că brânza de vaci sau laptele pasteurizat nu sunt contaminate? 

Prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, şefa disciplinei Micro­biologie, Facultatea de Medicină, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, doctor în Ştiinţe Medicale, specialitatea Microbiologie:

„Bacteria Escherichia coli se găseşte în cantităţi foarte mari în colonul tuturor persoanelor, ca şi în alte zone - de exemplu colonizeză în mod normal uretra distală. Prin transfer genetic, însă, bacteria împrumută gene de virulenţă, devenind agent etiologic (nota redacţiei - agent cauzal) pentru boala diareică. Astfel, prin transfer genetic, tulpini nevirulente (nepericuloase) devin virulente pentru că primesc gene (material genetic) care dictează sinteza de factori de virulenţă. Există tulpini cu variate formule antigenice inclusiv cele care aparţin patotipului enterohemoragic (O157H7, 026 - patotipuri reponsabile Sindromul Hemolitic Uremic - SHU); dar există şi tulpini de E. Coli cu formule antigenice implicate în producerea de infecţii urinare (pe primul loc ca frecvenţă), septicemii sau meningite. 

De ce s-a vehiculat că ar putea fi cauza vaccinurile? 

Pentru vaccinuri, metoda recombinării genetice foloseşte într-adevăr ca suport o tulpină NEPATOGEN| de E. coli. Subliniez: nepatogenă. Tehnica este complicată, dar purificarea ar trebui să elimine complet fragmentele antigenice care aparţin E. coli. După purificare, se elimină resturile antigenice. În cazul în care persistă fragmente antigenice apar reacţii adverse cumr fi de exemplu febra. Subliniez însă că lanţul tehnologic propriu producţiei fiecărui virus este riguros controlat, vaccinurile fiind eliberate pe piaţă după nenumărate testări.

Cum fac bebeluşii aceste infecţii dacă nu consumă lapte sau brânză de vaci? 

Răspunsul e simplu: prin contaminare fecală, mâini murdare. Adulţii, purtători ai tulpinilor virulente, elimină bacteria prin materii fecale. Nu se spală pe mâini sau nu se spală corect şi aşa ajungem la contaminare. Din acest motiv este esenţială spălarea riguroasă a mâinilor după utilizarea toaletei. 

De ce adulţii nu sunt afectaţi? 

Sistemul imun joacă rolul cel mai important. Copiii al căror sistem imun este în curs de maturizare sunt susceptibili la infecţie, pe când adulţii se imunizează, prin trecerea prin infecţii. Nu sunt însă excluse cazurile de diaree gravă, chiar şi la adulţi, aşa acum s-a întâmplat în Germania şi alte 15 ţări când a fost izolată varianta de E. coli enterohemoragic 026.

Cum ne putem păzi? 

Spălarea corectă, riguroasă a mâinilor este foarte importantă. Prepararea alimentelor în condiţii de igienă strictă. La fel de important este ca alimentele să fie suficient preparate termic. De asemenea, orice persoană care manipulează carnea de la animale (în principal bovine, ovine, curcan) trebuie să se spele pe mâini. 

Mai putem consuma produse lactate fără a ne teme de o infectie E.coli? 

Da, cu condiţia ca laptele, chiar pasteurizat să fie fiert 10 minute. 

Mai pot da copilului brânză de vaci?

Da, dacă provine din sursă sigură. De precizat că industria laptelui prelucrează doar lapte pasteurizat, iar personalul implicat în lanţul tehnologic este periodic testat, tocmai pentru a diagnostica acei purători de tulpini virulente.

Cum pot şti sigur că produsele nu sunt contaminate? 

Nu putem avea această certitudine, de aceea, ori de câte ori putem, ar fi bine să fierbem alimentele (chiar brânza de vaci, poate fi supusă unor temperaturi înalte, desigur cu pierderea calităţii proteinelor din lapte). Ca soluţie, ar putea fi folosită obţinerea brânzei de vaci în casă, cu o subliniere importantă: laptele să fie fiert, iar persoana care manipulează laptele să aplice măsurile de bază privind ingiena mâinilor şi să ştie cum se decontaminează corect vasele (ideal să fie sterile)“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri