Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Înfrângere onorabilă vs. victorie ticăloasă

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

Lui Klaus Iohannis i-au rămas puţine variante la dispoziţie. Nu are datele personale specifice unui lider carismatic şi nu reuşeşte să acceseze chimia alegătorului de dincoace de Carpaţi. Polul dezirabil al dreptei, Bucureştiul, cu nivelul cel mai ridicat de trai, şomajul cel mai redus, asistaţii sociali cei mai puţini şi cea mai numeroasă populaţie cu studii superioare şi studenţi, a votat cu Victor Ponta în primul tur. În plus, susţinerea internă din partid scârţâie. Mulţi liberali au renunţat să creadă în victorie şi se pregătesc de un al doilea USL. Dar abandonul nu este neapărat o piedică insurmontabilă: în turul II în 2004, liberalii trăseseră obloanele la partid, lăsându-l singur pe Traian Băsescu. Acum şi-au lăsat propriul candidat în grija lui Vasile Blaga, uluit de noncombatul liberalilor în fiefuri tradiţionale. Extraşi de la guvernare de Crin Antonescu, în ideea de a câştiga preşedinţia apoi şi guvernul, mulţi liberali se văd în faţa unei perspective dezastruoase: nici preşedinţia, nici la putere. Prin urmare, o parte s-au lăsat cumpăraţi prin efectele ordonanţei traseiştilor. Alţii joacă la două capete sau promit să se relaxeze în turul II, poate mai mult ca în primul. Partidul stat, PSD, are oricum grijă să submineze orice forţă de opoziţie, destructurând-o sau cumpărându-o.

Prin forţa împrejurărilor, lui Klaus Iohannis i-au mai rămas la dispoziţie câteva instrumente tradiţionale ale candidatului de dreapta cu a doua şansă: atragerea societăţii civile, a votanţilor reformişti şi anti-sistem şi a diasporei prin jurăminte faţă de cauza statului de drept. L-am auzit, de pildă, afirmând cuminte că „nu face niciun troc cu baronii şi combinatorii politici”. Însuşi Iohannis pare să-şi gândească turul II în termenii unei înfrângeri onorabile şi curate, mai mult cu gândul la ceea ce va fi în 2016. Nu are rost să-şi greveze biografia, expunându-se atacurilor celorlalţi candidaţi de dreapta. Pe acel culoar se anunţă o mare aglomeraţie. Traian Băsescu şi Elena Udrea şi-au propus să câştige alegerile parlamentare din 2016, Monica Macovei va iniţia constituirea unui „al treilea pol”. Dacă ar mai şi rupe pisica prin excluderea parlamentarilor condamnaţi sau urmăriţi, Iohannis ar putea să devină şi mai credibil, iar angajamentul pentru sprijinul statului de drept mai plin de conţinut. Fiecare cu limitele lui.

Pe de altă parte, Victor Ponta este atât de sigur că va face saltul de la Palatul Victoria la Cotroceni încât nici nu şi-a propus să mai redacteze un draft al bugetului de stat, care să fie prezentat actualului preşedinte până la 22 decembrie. Luată la întrebări, Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, explică întărâtată că Victor Ponta a lăsat această sarcină pe seama viitorului premier, cel în funcţie urcând garantat în ierarhia conducerii statului român. (Ca de obicei, este o fugă de răspundere: să nu explice românilor cum va acoperi în 2015 golurile în finanţare făcute prin avalanşa de pomeni electorale acordate de-a lungul campaniei).

Victor Ponta se pregăteşte de o victorie ticăloasă, adunând în juru-i toate scursurile. L-a cooptat pe Vadim Tudor, îl cultivă pe Dan Diaconescu, dar nu s-ar da în lături nici de la voturile UDMR. Pe Antena 3 şi Realitatea TV zilnic se bat noi recorduri de dezinformare şi manipulare. A dat drumul lătrăilor din partid zgândărind coarda celei mai periculoase xenofobii: „Cine-o îndrăgi străinii/ mânca-i-ar inima câinii”, recită un lider pesedist local din folclorul eminescian. În absenţa unor soluţii reale de guvernare, Liviu Dragnea relansează tema secesiunii Ardealului. Ce mai urmează? Fireşte, un avertisment. A doua zi după primul tur, trimite la Sibiu Corpul de control să-i cerceteze primarului Iohannis retrocedările din municipiu de prin 2010. Nu e DNA, e mâna lungă şi răzbunătoare a contracandidatului. Putin, pe când mai avea încă o firavă opoziţie internă, proceda similar ca să-şi intimideze adversarii, să le scoată din cap dorinţa de luptă. Printr-un „breaking news” se anunţă că ucenicul şi-a întrecut maestrul Adrian Năstase în aroganţă: Johannis „nu este un om, este un lucru”. Când Iohannis este „un lucru” neînsufleţit, noi, ceilalţi, muritorii de rând, ne întrebăm dacă nu îndrăznim prea mult când ne dorim, totuşi, statutul tolerat de microbi, organisme vii, în pontocraţia ce se va instaura peste câteva zile. Sau poate ne facem iluzii că ni se va permite măcar atât.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri