Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Intimidare de tip mafiot la adresa unui senator. I-au săpat mormântul în curtea vilei

GALERIE
senatorul UNPR Ionel Agrigoroaiegroapa curte senatorVandame Constantin
  • senatorul UNPR Ionel Agrigoroaie
  • groapa curte senator
  • Vandame Constantin
- +

În premieră la Iaşi, un parlamentar local a solicitat alaltăieri protecţia SPP după ce unul dintre cei mai activi membri ai clanului Tănase l-a ameninţat cu moartea. Senatorul UNPR Ionel Agrigoroaie a depus în aceeaşi zi o plângere şi la Poliţie, pentru ameninţare şi distrugere, invocând unele acte de intimidare desprinse din tehnicile mafioţilor sicilieni. Romii i-ar fi spus soţiei sale că “e păcat că trebuie să moară atât de tânără”. În curtea vilei i-a fost săpată o groapă, despre care i s-a spus că îi va fi mormânt. Cazul, de o gravitate ieşită din comun, a ajuns în atenţia serviciilor secrete şi a ministrului de Interne, Gabriel Oprea. Conflictul dintre senator şi clanul Tănase are la bază o dubioasă executare silită în contul unei datorii la bancă a senatorului. Banca a scos la licitaţie doar un cat al vilei de lângă bojdeuca lui Creangă în care acesta locuieşte. La licitaţie s-a prezentat interlopul Vandam Constantin. După instalarea lui Vandam în casă, mai mulţi romi au început să terorizeze familia senatorului, dar şi vecinii. Miza finală: obţinerea întregii vile, prin intimidări.

Serviciile speciale din România sunt în alertă de două zile după ce un senator din Iaşi a fost ameninţat cu moartea de un membru al clanului interlop Tănase. Parlamentarul Ionel Agrigoroaei a formulat sâmbătă o plângere penală la Poliţie, dar şi o solicitare către ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, în care susţine că viaţa îi este pusă în pericol după ce a primit mai multe ameninţări directe că va fi ucis. Agrigoroaei este terorizat de aproximativ trei săptămâni de către un tânăr de 19 ani, pe nume Vandam Constantin, membru al familiei ţigăneşti Tănase. Tânărul a săpat zilele trecute o groapă în curtea în care locuieşte Ionel Agrigoroaei, despre care i-a spus acestuia că îi va fi mor­mânt. Situaţia a degenerat sâmbătă, atunci când, la orele dimineţii, acelaşi Vandam i-a spus soţiei senatorului că „este păcat că trebuie să moară atât de tânără“. În aceeaşi zi, pe lângă plân­gerea înaintată Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, Agrigoroaei a formulat o interpelare ministrului Gabriel Oprea, vicepremier al Româ­niei, în care solicită protecţia din partea Serviciului de Pază şi Protecţie sau din partea unei alte structuri a statului.

Cum a ajuns Vandam în casa lui Agrigoroaei

Cea mai clară dovadă a intimidării la care membrii clanului Tănase îl supun pe senatorul Ionel Agrigoroaei este groapa săpată în curtea sa, de către tânărul Vandam Constantin. Acesta din urmă este acelaşi care, în luna mai a acestui an, i-a atacat cu un topor pe reprezentanţii unui service auto, ima­ginile făcând, la vremea respectivă, în­conjorul presei naţionale. Vandam Constantin a devenit proprietar pe un cat al vilei în care locuieşte Agri­goroaei în urmă cu câteva luni. Modul de dobândire a acelui corp este cel pu­ţin curios. Din cauza unui credit neplătit către Piraeus Bank de către firma senatorului, executorii judecă­toreşti au scos la licitaţie corpul C1 al imobilul de pe stradela Scăricica nr. 2, situat la aproximativ 300 de metri de Bojdeuca lui Ion Creangă, în zona Ţicău. A fost scos la licitaţie doar acel cat întrucât doar el fusese pus gaj în momentul în care Ionel Agrigoroaei a contractat împrumutul. După fina­li­zarea procedurilor de executare, Van­dam Constantin s-a mutat în partea sa de casă, separată de un zid de restul imo­bilului, în care continuă să lo­cuiască şi Ionel Agrigoroaei şi familia sa. Bizareria acestui caz este reprezentată de modul în care un tânăr de 19 ani, care spune despre sine, pe Facebook, că a studiat la „şcoala de jmecheri“, a aflat despre această licitaţie şi a plătit 37.000 de euro pentru a intra în posesia corpului de clădire.

În urmă cu aproximativ trei săp­tămâni, între cele două tururi de scrutin pentru alegerea preşedintelui Româ­niei, Vandam Constantin s-a mutat în partea sa de casă. Potrivit solicitărilor înaintate autorităţilor, dar şi a de­claraţiilor oferite de către Ionel Agri­goroaei, din acel moment a început o amplă acţiune de intimidare, scopul final fiind, susţine senatorul, evacuarea sa din întregul imobil. „În ultimele săptămâni am fost ameninţat cu moartea sau mi s-a spus că voi ră­mâne paralizat, de cel puţin 30 de ori. Modul în care această persoană pune problema în discuţiile pe care le are cum mine, invocând des chestiuni politice, mă fac să cred că cineva o incită să facă aceste fapte ilegale, urmărind probabil un interes“, a precizat Agrigoroaei.

Lista ameninţărilor

Ionel Agrigoroaei spune că, frec­vent, Vandam Constantin vine cu zeci de persoane de etnie romă, sau chiar cu copii, creând scandal şi deranjându-i în mod intenţionat atât pe membrii familiei sale, cât şi pe vecini. De asemenea, rudele şi prietenii senatorului ar fi fost ameninţate de mai multe ori, de cele mai multe ori spunându-li-se că vor rămâne paralizaţi. De exemplu, Van­dam Constantin i-ar fi spus parlamentarului: „Ai să vezi tu ce-ai să păţeşti. Nici n-aş vrea să fiu de faţă să-ţi văd privirea“. De asemenea, Vandam i-ar fi sugerat senatorului că groapa săpată în curtea sa este pentru el, dar şi că va face în aşa fel încât să ajungă la puşcărie, unde „va avea viaţă grea“.

Un membru al cabinetului senatorial al lui Agri­goroaei a fost de asemenea ameninţat că va rămâne paralizat, acesta refuzând o perioadă să mai vină la serviciu, de teamă. Fratelui senatorului, tânărul i-ar fi zis: „Am să te las paralizat de-ai să-ţi blestemi zilele şi ai să-ţi doreşti să mori“. Toate aceste ameninţări, precum şi fotografii cu groapa săpată în curtea vilei în care locuieşte senatorul au fost ataşate plângerii depuse sâm­bătă la Poliţie. De acest caz a fost informată, de asemenea, şi Direcţia de In­vestigare a Infracţiunilor de Crimă Or­ganizată şi Terorism şi, din informaţiile „Ziarul de Iaşi“, şi serviciile secrete.

Vandam Constantin a postat şi pe Facebook o serie de ameninţări ce par a i se adresa senatorului Ionel Agri­go­roaei. „Ori ce început are şi un sfârşit, dar pentru uni oameni sfârşitul o să fie tragiic (n.r. - greşelile aparţin autorului)“, a postat acesta. Pe aceeaşi reţea socială, Vandam a postat foto­grafii cu copilul său îngropat de bani, sau alături de ceea ce pare a fi o armă de foc. Vandam Constantin a fost cer­cetat pentru distrugere după ce, în luna mai a acestui an, a atacat cu un topor reprezentanţii unui service auto. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, victima de atunci ar fi renunţat la plângere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri