Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Între muncă şi putere

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Să vedem cât îl va ţine. Modestia, umilinţa. Sentimentul acela de bun simţ care-ţi spune că, vrând-nevrând, ai profitat de absenţa unui tur doi (care, dincolo de coalizări de-o parte şi de alta, are darul de-a mobiliza electoratul mult peste ce-a fost până-n 5 iunie!) şi, în definitiv, n-ai fost votat decât de vreo 44.000 de mii de alegători, adică de 15% din totalul de 304 de mii! 

Vineri, în ultima zi de campanie, am ieşit pe la şase seara, pe când ploaia se oprise parcă fix la ora preconizată de codul galben de ploi, ca să iau o gură de aer proaspăt. La întoarcere, m-am uitat în cutia poştală şi-am găsit un pliant de la PSD - „Adevărul despe campania electorală, Iaşi 2016". Care „adevăr" era dat de un „Sondaj de opinie IRES. Alegeri pentru funcţia de primar al Municipiului Iaşi", sondaj conform căruia Mihai Chirica, candidatul PSD, va avea 53%, Marius Bodea, candidatul PNL - 20,6%, Andrei Postolache, candidat independent - 8,6%, iar alţii - 17,8%. Perioada efectuării: 14-15 mai, pe un eşantion de 1.102 persoane cu drept de vot şi cu o marjă de eroare de 3%. Şi ca să capete un plus de credibilitate, s-a adăugat şi sursa: „Sondaj difuzat de Digi 24" (deci nu de Antena3, nu de România TV ori B1TV, deci de un post de ştiri cunoscut drept nu tocmai PSD-friendly...).

Okay, mi-am spus, ia să pun eu pliantul deoparte, ca să am pe urmă cu ce compara rezultatele alegerilor de la Iaşi.

A treia zi după alegeri, am avut şi rezultatele finale:

1. Mihai Chirica: 46,63 % (-6,37 faţă de sondaj);

2. Marius Bodea: 23,59 % (+2,99);

3. Andrei Postolache: 13,31 (+4,71);

4 Alţii (Movilă, Blăjuţ, Botez, Bogdănici, Preda, Dobre, Cernescu): 16,47% (-1,33).

Bine, sondajul a fost făcut cu trei săptămâni înainte de data alegerilor - dar a fost „aruncat" pe piaţă, mai exact: în cutia alegătorilor, abia în ultima zi de campanie, dorindu-se, evident, un semnal mai degrabă adresat electoratului ostil (vezi, repet, invocarea „sursei" - Digi 24...), ceva de genul „staţi liniştiţi la locurile voastre", jocurile-s făcute!

Păi, de acord, cam erau făcute încă de la refuzul clasei politice actuale de-a reintroduce două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, refuz consfinţit inclusiv de Curtea Constituţională a României, atunci când a respins să discute pe fond excepţia de neconstituţionalitate, respingând constestaţia în chestiune depusă de jurnalistul Liviu Avram recurgând la o motivare şmecherească: omul contestase articolul legii electorale privind un singur tur de scrutin pe când era candidat, iar cum între timp nu mai, judecătorii CCR au găsit ei chichiţa formală necesară pentru a respinge contestaţia!

Pare-se că, până una alta, Mihai Chirica chiar şi-a însuşit cu oareşce umilinţă, cu modestie (sper că modestie a fost şi nu ipocrizie!) postura de primar ales şi câştigarea alegerilor locale de către PSD în municipiu şi în judeţ, declarând că „noi nu mergem la putere, ci mergem la muncă". (Ca fapt divers, căutând pe net declaraţia întru citare exactă, iată c-am găsit şi alt primar cu aceeaşi deviză: Ilie Chitez - fost PNL, actual PSD, primarul comunei Bobiceşti: „Sunt acelaşi… N-am venit la Putere, ci am venit la muncă!")

Acum, să vedem cât îl va ţine. Modestia, umilinţa. Sentimentul acela de bun simţ care-ţi spune că, vrând-nevrând, ai profitat de absenţa unui tur doi (care, dincolo de coalizări de-o parte şi de alta, are darul de-a mobiliza electoratul mult peste ce-a fost până-n 5 iunie!) şi, în definitiv, n-ai fost votat decât de vreo 44.000 de mii de alegători, adică de 15% din totalul de 304 de mii! Chiar şi din cei care au votat, adică din ceva peste 100.000, majoritatea nu te-a votat, iar 200.000 au stat acasă ori şi-au văzut dezinteresaţi de weekend!

Altfel, ca să fac singur mişto de mine, iaca, îmi asum părticica mea de vină pentru câştigarea primăriei de către candidatul PSD Mihai Chirica din postura de primar interimar. Acum mai bine de un an, îmi încheiam articolul „Parcări şi parcări" (ZdI, 02.02.2015, în care am comentat aberaţiile privind plănuita - atunci încă de Gheorghe Nichita - parcare subterană de la Teatrul Naţional) după cum urmează: „Ce-ar fi să se apuce serios de treabă şi să facă un proiect de anvergură cu atât de necesarele parcări prin cartierele târgului? Locuri s-ar găsi - iată o fotografie de săptămâna trecută cu unul dintre ele în cartierul Mircea: amenajând pe spaţiul în cauză nişte locuri de parcare, ar beneficia atât proprietarii de maşini, cât şi străzile Iaşului, căci automobilele n-ar mai azvârli noroaiele din poză prin urbe".

Câteva luni mai târziu, întorcându-mă (după o absenţă de vreo 3 săptămâni) din Germania, ce mi-au văzut ochii? Proaspăt asfaltat şi amenajat cu locuri de parcare exact locul din poză - şi nu doar acesta, ci şi pe lângă blocul în care stau şi-n alte locuri. Iar treaba asta a continuat - chiar până-n buza alegerilor din 5 iunie: pe strada Cerna, au început nişte lucrări de gen miercuri sau joi şi doar ploaia a făcut ca asfaltarea şi amenajarea de parcări auto într-unul din ultimele locuri virane rămase să fie terminate abia după scrutin.

Acum, aşteptăm să-i vedem „la muncă" pe câştigători, căci la putere i-am văzut destul (ca să nu zic: prea mult)!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri