Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iohannis, primit la Palatul Quirinale din Roma de preşedintele italian Mattarella

GALERIE
iohannis
  • iohannis
- +

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul Quirinale din Roma, de preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, pe agenda discuţiilor celor doi şefi de stat aflându-se aderarea la spaţiul Schengen, colaborarea în cadrul UE şi NATO şi situaţia comunităţii de români din zonă.

Şeful statului român a fost primit la ora 13.30 (ora României), la Roma, la Palatul Quirinale de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Cei doi preşedinţi au avut convorbiri oficiale, în prezenţa delegaţiilor celor două ţări, urmate de un dejun oferit de Președintele Republicii Italiene în onoarea preşedintelui României.

Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella nu au avut o declaraţie de presă comună, cum se obişnuieşte în cazul vizitelor oficiale. Potrivit oficialilor, este vorba despre o cutumă a preşedinţiei italiene să nu se susţină declaraţii de presă.

De altfel, şi primirea oficială s-a desfăşurat fără intonarea imnurilor naţionale şi a salutului Gărzii de Onoare.

Pe agenda discuţiilor cu preşedintele Republicii Italiene s-au aflat parteneriatul strategic dintre România şi Italia, întărirea colaborării și coordonarea în interiorul Uniunii Europene dar și în interiorul NATO.

Teme importante în cadrul vizitei sunt aderarea României la spațiul Schengen dar şi discuțiile despre comunitatea românească din Italia.

”Doresc ca drepturile cetățenilor români din Italia să fie respectate și apărate, și cred că acest lucru este în interesul ambelor părți. Comunitatea românească din Italia contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și socială a Italiei și reprezintă o punte de legătură între statele noastre”, spunea preşedintele Iohannis, pe Aeroportul Henri Coandă, înainte de plecarea spre Roma, despre situaţia comunităţii de români din Italia.

Alte subiecte s-au referit la sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova dar și situația din Ucraina.

După convorbirile cu preşedintele Italiei, la ora 16.30 (ora României), la Palatul Giustiniani, şeful statului va avea convorbiri cu Președintele Senatului, Pietro Grasso.

În cursul serii de luni, şeful statului va avea întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii românilor din Italia, acestea urmând a avea loc la ora 19.10 (ora României), la Palazzo della Cancelleria.

Marţi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale la Roma, președintele României se va întâlni, la ora 11.00 (ora României), la Palatul Chigi, cu președintele Consiliului de Miniștri, Matteo Renzi.

La ora 16.00 (ora României), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenţi români din Republica Italiană.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri