Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

JALE! Niciun ajutor de la Guvern pentru ieșenii cu acoperișurile ciuruite de grindină

GALERIE
grindina
  • grindina
- +

Iaşul nu se regăseşte pe lista publicată ieri. La Victoria se refolosesc ţiglele rămase după dărâmarea unui cămin cultural.

Sătenii din Victoria văd în continuare cerul prin tavan. La trei săptămâni de la grindina care a distrus acoperişurile a peste 200 de case, singurele ajutoare primite de săteni au fost cele mobilizate de primăria comunei pe plan local. În Basarabia, unde grindina şi furtuna din 18 iunie au afectat 7 raioane, Guvernul a trimis ajutoare şi materiale de construcţie de îndată. Guvernul român a alocat ieri 201,4 milioane de lei unui număr de 26 de judeţe, pentru refacerea infrastructurii locale afectate de precipitaţii. Pe lista judeţelor nu se regăseşte însă şi Iaşul.

„În Sculeniul de peste Prut, cu care suntem înfrăţiţi, a fost calamitate naţională. Am vorbit cu primarul de acolo şi mi-a spus că vineri noaptea a fost furtuna, iar luni Guvernul moldovean a şi trimis foi de azbest scoase din rezerva naţională pentru refacerea acoperişurilor. M-am şi mirat, că doar îi ştim că sunt săraci, vai de capul lor. Se puteau scoate şi la noi din rezerva de stat câteva mii de foi de tablă“, a spus primarul comunei Victoria, Daniel Creţu.

Primăria comunei Victoria a obţinut pe plan local o sponsorizare de 100 de foi de tablă, existând promisiuni pentru încă 100. Din materialele rămase după demolarea unui cămin cultural au fost refolosite ţiglele, împărţite sătenilor pentru a-şi reface acoperişurile. În cazul caselor acoperite cu foi de azbest, acestea au rămas însă cu acoperişurile sparte, găurile fiind acoperite cu folie de polietilenă.

„Care a mai avut bani, şi-a refăcut singur acoperişul. Cei mai săraci nu au ce face. Ne-am apucat să reparăm casa unei familii cu cinci copii. De fapt, casă e mult spus, că e doar o cameră de 25-30 mp. Cum am proptit scara de ea, s-a dărâmat peretele. Acum o reconstruim de la zero“, a povestit primarul.

Creţu a precizat că nu a primit până acum niciun fel de sprijin financiar sau material din partea autorităţilor centrale, deşi a trimis repetate informăr Ministerului Adminis­traţiei. La trei săptămâni de la furtuna din 18 iunie şi la peste o lună de la cea din mai, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a finalizat ieri evaluarea pagubelor produse de furtună.

„Rapoarte de sinteză cu pagubele produse şi evaluările realizate pe teren au fost aprobate la nivelul CJSU şi au fost trimise către ministerele de resort. O analiză cu privire la măsurile legale care pot fi luate pentru diminuarea efectelor cala­mităţilor naturale va fi realizată la nivel central“, a declarat subprefectul Bogdan Abalaşi.

Furtuna a afectat la sfârşitul lunii mai şi în prima jumătate a lunii iunie 50 de sate din 19 comune. Au fost provocate pagube unui număr de 16 podeţe, 23,45 km de drumuri judeţene, 67,05 km de drumuri comunale şi săteşti, 901,54 ha terenuri arabile şi 0,45 km reţea de canalizare. Totalul pagubelor s-a ridicat la peste 5,8 mi­lioane lei.

Furtuna din 18-19 iunie a lovit oraşul Târgu Frumos şi 34 de comune, producând pagube de 69,4 mi­lioane de lei. Au fost afectate 16.347 ha de teren arabil, culturile de pe 13.000 ha fiind compromise în proporţie de 70-100%. Pierderile de recoltă au fost estimate la 64,3 milioane de lei. Au fost afectate şi 445 de case, 262 de anexe gospodăreşti, 54 km de drumuri comunale şi săteşti, 1,85 km de drumuri judeţene, două poduri, 5 podeţe, două şcoli, un canton al Direcţiei Silvice, un spaţiu al unei societăţi comerciale şi un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

„Din păcate, la noi, oamenii au fost lăsaţi să se descurce cum vor şti. Mai importante au fost speech-urile la serbările comunelor Moşna, Ciurea, Valea Lupului şi care a mai fost atunci. Decât să vină într-un sat distrus, cu oameni care-şi plângeau în pumni că nu mai aveau unde să doarmă, şefii s-au dus la serbările comunelor“, a spus Creţu.

Cu totul alta a fost reacţia autorităţilor moldovene. În raionul Ungheni, 1.092 de case au suferit distrugeri în urma ploii cu grindină, afectat puternic fiind şi raionul Şoldăneşti. Un număr de 7 raioane au rămas fără alimentarea cu electricitate. În primă fază, în zonele afectate a fost trimis Detaşamentul de căutare-salvare din Bălţi, pe teren intervenind 438 de salvatori şi pompieri. Premierul basarabean Pavel Filip a convocat o întrunire de urgenţă a cabinetului de miniştri, anunţând trimiterea imediată de materiale de construcţie în raionul Ungheni.

„Să vedem cum ajutăm în primul rând oamenii. Cred că nu avem timp să aşteptăm să trecem procedurile birocratice. De astăzi, de la bun început acuma de organizat transportul şi de transportat foi de azbest către localităţile unde au suferit acoperişurile caselor. Dacă sunt deteriorate acoperişurile acuma, ulterior dacă dau ploile iar, atunci noi riscăm să pierdem casele“, a spus premierul Pavel Filip, citat de presa basa­rabeană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri