Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Jos pălăria! Profesorii-eroi ai şcolilor sătești din Iași. Au făcut performanță

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

„Ziarul de Iaşi“ publică astăzi un top inedit: cel al profesorilor de la ţară care au obţinut cele mai bune rezultate cu copiii lor la evaluarea naţională. Dacă majoritatea profesorilor din oraşe sunt persoane cu o anumită notorietate, aceşti profesori, adevăraţi eroi având în vedere condiţiile în care se străduiesc să facă performanţă, te surprind cu modestia şi discreţia lor. Meritul lor este cu atât mai mare cu cât la o şcoală sătească elevii nu sunt aleşi, pe clase mai bune, cum sunt în cazul şcolilor din oraş. Iar a avea la ţară opt sau nouă copii cu note peste 9.00, unii chiar cu 10.00, este o adevărată performanţă, demnă de tot respectul comunităţii. Cu atât mai mult cu cât nu vorbim numai de sate de lângă Iaşi, ci de localităţi îndepărtate, ba chiar şi de cea mai îndepărtată comună din judeţ faţă de oraşul Iaşi, cum este Tătăruşi. Din lista de mai sus lipseşte profesoara de matematică Mirela Şchiopu, de la şcoala din Ruşi - Belceşti, pe care o menţionăm aici. Aveţi tot respectul nostru, doamnelor şi domnilor profesori: Jos pălăria!

Şcoli cu promovabilitate mare şi cu rezultate de excepţie se găsesc şi la ţară, unde, în ciuda lefurilor mici şi a condiţiilor diferite cu cele din oraş, există profesori care fac pregătire gratuită cu elevii după ore, dar şi în zilele lor libere. Aici, munca lor din anul şcolar 2015-2016 s-a văzut cel mai bine la examenul de sfârşit de clasa a VIII-a. Pe baza rezultatelor elevilor şi a numărului de candidaţi cu note peste 9 la evaluarea naţională la cele două discipline, matematică şi română, am realizat un inedit „top al dascălilor de la ţară“.

Lucia Raţă: „Lucrez pe exerciţii de la clasă“

Pe primul loc în acest top al profesorilor din mediul rural, după acest criteriu, al elevilor cu note peste 9 la evaluarea naţională, se află Lucia Raţă. Profesoara de limba română de la Tomeşti s-a aflat în topul nostru şi anul trecut. Dintre elevii Luciei Raţă, au obţinut note peste 9.00 un număr de 9 candidaţi, dintre care unul chiar nota maximă: 10.00.

 

„Am avut două clase de-a VIII-a cu rezultate foarte bune, cu nişte copii foarte serioşi şi muncitori, care au pus suflet alături de mine în tot ceea ce au făcut. Şi-au dorit rezultate foarte bune, eu lucrez foarte mult pe exerciţii la clasă, este stilul meu de lucru, şi copiii apreciază şi le place. Am o fetiţă care a luat nota 10 la română, dar şi foarte mulţi care au luat peste 9 anul acesta. Sincer, m-am aşteptat la acest rezultat, pentru că am ştiut cu ce copii am lucrat. Să ştiţi că se munceşte şi la şcolile de la ţară“, ne spune profesoara din Tomeşti.

Laura Pintilie: „Am folosit şi metode participative“

Tot pe locul I se află şi profesoara de limba română Laura Pintilie, din Tătăruşi, care are tot 9 copii care au obţinut note peste 9 la disciplina dumneaei.

„Să ştiţi că am şi 8 copii care au obţinut note peste 8. Din partea profesorilor de la şcolile de la ţară este o muncă asiduă. Asta pentru că aici elevii nu sunt selectaţi de la începutul ciclului de studiu, cum sunt la şcolile de la oraş. Plus că, la ţară, profesorii se lovesc şi de starea materială precară a elevilor, şi care sunt adesea puşi la treburi gospodăreşti acasă, şi nu au timp suficient pentru studiu, dar şi de lipsa surselor de informare. Profesorii din mediul rural trebuie să dea dovadă de multă răbdare, de o atitudine pozitivă faţă de elevi şi părinţi. Am avut an de an rezultate asemănătoare, am avut promovabilitate aproape de 100%; anul acesta, un singur copil a căzut la română. Dar au fost mai buni acum pentru că am avut un grup de olimpici care au venit mereu acasă cu rezultate bune de la olimpiadele la care au participat“, mărturiseşte Laura Pintilie.

Ne mai spune că la fiecare sfârşit de săptămână a făcut pregătire cu copiii mai puţini buni, pentru a-i ajuta să obţină o notă cât mai mare la examen. Laura Pintilie mai mărturiseşte că notele justifică munca sa, şi că a folosit metode tradiţionale în predare, dar şi metode mai noi.

„Am folosit şi metode activ-participative, care sunt la modă acum în activitatea didactică, cred că îmbin exigenţa cu obiectivitatea şi o relaţie deschisă faţă de elevi şi am aşteptări mari deoarece investesc timp şi suflet în pregătirea lor“, adaugă dascălul din Tătăruşi.

Marilena Corsei: „Nu am făcut pregătire în particular cu ei“

Al treilea nume în acest clasament este profesorul care a pregătit elevii din satul Ruşi, comuna Belceşti, unde 8 copii au obţinut peste 9 la română. Aici predă doamna profesoară Marilena Corsei, cu o vechime de opt ani în învăţământ. Ne spune că şi anul trecut a avut copii care au luat peste 9, însă anul acesta elevii săi i-au întrecut aşteptările.

„Am această serie din clasa a V-a, sunt copii foarte buni, studioşi, buni pe partea de gramatică, dar şi la lectură. Nu am făcut pregătire în particular cu ei, doar ce am făcut la şcoală, dar ei au fost receptivi. Am lucrat pe subiecte de examen, în vacanţă ei au făcut între 10 şi 15 teste, apoi, când s-au întors la şcoală, m-am uitat peste ele. Doar miercurea aveam cu ei oră de pregătire suplimentară, iar în ultimele săptămâni făceam câte trei ore pe zi. Am lucrat mult pe textul argumentativ, am făcut nişte fişe pe care ei le-au aplicat pe texte la prima vedere. Rezultate bune au fost şi în anii trecuţi, anul trecut am avut trei note peste 9, dar anul acesta sunt foarte multe. Pot spune că sunt prietena lor, poate şi pentru că sunt foarte calmă: eu zic că elevii lucrează din plăcere, nu din constrângere“, spune dascălul din Ruşi.

Nicolae Viusenco: „Sunt compatibil cu copiii de vârsta aceasta“

Pe locul IV se află un profesor de matematică, de la Şcoala „D.D. Pătrăşcanu“ din Tomeşti, la clasa căruia 5 elevi au luat note peste 9 la matematică. Nicolae Viusenco este profesor de matematică, dar şi directorul şcolii. Acesta se mândreşte cu rezultatele de anul acesta, deşi spune că anul trecut a avut elevi mai mulţi cu nota 10 la disciplina sa.

„Metoda este aceeaşi: anul trecut au fost patru de 10 la clasă, anul acesta au fost doi de 10 şi trei de 9. În primul rând, vorbim de seriozitate din partea elevilor... Eu nu pot face minuni. Eu le spun ce să facă, şi ei fac. Sunt copii buni. Sunt compatibil cu copiii de vârsta aceasta, cred că acesta este secretul. În cei 30 de ani de învăţământ s-a adunat ceva experienţă, copiii sunt buni şi am cu cine lucra. Teodora Bulei, fata cu media 10 la examen, a fost o fetiţă deosebită, noi avem copii ca ea o dată la câţiva ani“, spune Nicolae Viusenco.

„Sincer, mă aşteptam la mai multe note peste 9“

Pe locul V în topul profesorilor de la ţară se află tot un dascăl care predă matematica: Luiza Murariu, de la Tătăruşi. Patru dintre elevii dânsei au obţinut note peste 9 la disciplina ei, din care doi elevi chiar nota 10. Aceasta nu a putut fi contactată, pentru un punct de vedere.

Tot pe locul V se află şi profesorul de matematică de la Şcoala Ruşi, comuna Belceşti, cu patru note peste 9 la matematică, dintre care şi un 10. Profesoara Mirela Şchiopu predă la şcoala din Ruşi de şase ani, iar din 2007 este în învăţământ. Dascălul mărturiseşte că se aştepta la mai multe note peste 9, însă, chiar şi-aşa, e mulţumită de rezultate.

„Munca e pe parcursul celor patru ani de zile, e o muncă continuă, cu ore suplimentare... Programa este destul de încărcată la matematică, iar elevii nu au cum să acopere totul în cele patru ore de la şcoală. Cei patru copii care au luat peste 9 la matematică au rezultate şi la diferite concursuri la care au participat. Sincer, mă aşteptam la mai multe note peste 9! Este o muncă de echipă, a fost şi sprijinul învăţătorilor, care i-au format, şi care sunt nişte dascăli deosebiţi. Copiii sunt muncitori, au venit la pregătirea suplimentară pe care o făceam în cursul săptămânii. De regulă, încep pregătirea progresiv, cam de pe 20 octombrie“, spune profesoara de matematică.

Reamintim că, la Şcoala Ruşi din comuna Belceşti, patru elevi au obţinut media generală la evaluare peste 9; la şcoala din Tătăruşi, şase elevi au obţinut această performanţă, iar la şcoala din Tomeşti, opt elevi au obţinut media peste 9, dintre care o elevă a obţinut media 10.00, luând 10 la ambele teze, română şi matematică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri