Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La „Eternitatea”

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Cum nu se dau urşii din bârlog şi parlamentarii din consiliile de administraţie, aşa nu mă dădeam eu dus la înmormântarea lui Vartan. Nu pricep de ce oamenilor le place să meargă la cimitir. Trebuie să fie o cauză importantă aici, dar, ca majoritatea cauzelor importante ale vieţii, stă ascunsă, zace în adânc. 

Eu nu merg în general la înmormântări: pe mort nu-l pot ajuta cu nimic, iar el îmi face un deserviciu - mă deprimă. Plus că băusem seara prea mult, iar acum realitatea este pentru mine o iluzie, care apare datorită lipsei de alcool. Nu ştiu dacă mă pricepi ce vreau să spun.

Dar, vrei nu vrei, bea, Cozmo, agheazmă. Trec şi o iau pe Maura. E fără chef. Se uită tăcută prin parbriz la clădirile linse de şuvoaie de apă. Nu mai plouă. Cerul e spălat şi acoperit de-o lumină aburoasă ridicată deasupra oraşului. Din blocuri, din turle şi biserici se ridică aburi sub un soare palid-sidefiu, iţit de după zidul Goliei încununat cu rouruscă uscată. Apa Bahluiului clocoteşte leşioasă, o ciorbă cazanieră de la casa de copii, cu morcovi albicioşi şi cartofi nespălaţi. La rondul din Târgu Cucului, printre băltoacele sclipind în soare, tramvaiele, morse gravide, gata să fete, stau tolănite, lucind uleios la soare.

La Eternitatea maşini de tot soiul umplu până la refuz uliţele strâmte de la intrare. La urma urmei, şi înmormântarea este un fel de sărbătoare, căci nu are de pierdut decât unul - mortul. Vine lume peste lume. Desigur, cei mai mulţi sunt cuprinşi de smârcul monden, alţii pur şi simplu de glanda curiozităţii, mai ales că este vorba de o crimă. Reuşesc să parchez destul de depărtişor după vreo douăzeci de minute. După încă vreo douăzeci de minute reuşim să ajungem la groapă. Abia-abia ne strecurăm pe aleile înguste dintre mormintele care de care mai dichisite. Căci tot omul sănătos îşi face vara coşciug şi iarna mausoleu. La îndemnul Maurei, ne căutăm un loc „strategic”, ca să vedem mai bine. Multă lume din protipendada oraşului: oameni de afaceri şi interlopi laolaltă, doctori cu arginţi, politicieni aferaţi (cu tot cu purtătorii lor de servietă şi alţi pupincurişti indispensabili - ah, fac eu ceva în indispensabilii ăştia!) cu ochii pe ceas, şi actori de însemnătate judeţeană, ştiriste plictisite, fardate neglijent, cu rimelul scurs. Zăresc parcă şi gutuia enormă, gălbicioasă, nutrită cu hormoni de creştere a şefului.

Iată şi sicriul descoperit, plutind peste morminte. Îl duc pe umeri câţiva bărbaţi. La o cotitură, din cauza desimii mormintelor, sicriul se loveşte de o cruce şi hurducă mortul, care bălăngăne capul, cu nasul lui mare, acvilin: „Nu vreau, nu vreau!”, parcă vrea să spună. Atunci îmi dau seama că cei doi bărbaţi în vârstă, cu nas acvilin, care cară sicriul, sunt fraţii lui Vartan. Seamănă izbitor. Sunt ajutaţi de alţi câţiva bărbaţi modest îmbrăcaţi în cămăşi negre, deşi e cam frig, şi nebărbieriţi - probabil rude de la ţară. Imediat după sicriu urmează o femeie tot cu nas acvilin: bătrână, dar bine conservată. Chanel, Dior şi Helena Rubinstein au contribuit din plin să capete o vârstă incertă şi convenabilă. Se uită în jur, cu priviri de stăpână. Trebuie să fie sora mortului.

Sicriul este purtat până pe marginea gropii. Un ochi atent ar putea observa canavaua ţărănească a acestei înmormântări, pe care s-a cusut horbota înspumată a civilizaţiei oraşului. Mânate de Evtimia prin porunci mute din ochi, două femei cu baticuri negre întind pe pământul umed un covor mare cu trandafiri roşii. De pe acest covor un preot cu barbă colilie citeşte cu glas răspicat ultima „evanghelie”, cea a învierii lui Lazăr. Se vede că preotului îi place această evanghelie: o citeşte rar, aproape o interpretează. Familia mortului îngenuncheză la picioarele lui. În sufletul mulţimii intensitatea trăirilor sporeşte. Cei mai slabi de înger lăcrimează. Îşi amintesc poate de oameni dragi, pe care i-au iubit şi care nu mai sunt.

- Lazăre, vino afară!, strigă Iisus cu glas puternic prin vocea preotului. Câteva femei bătrâne cu broboade negre, murmură şi plâng. Sunt, probabil, rude venite din satul lui Vartan.

Preoţii (erau trei) şi dascălii încep să cânte tare pentru ultima dată „Veşnica pomenire”.

- Puneţi giulgiul!, spune apoi preotul cu barba colilie.

Nişte femei acoperă mortul cu o pânză albă. Preotul toarnă din paos vinul sfinţit, peste giulgiu, în chipul crucii. Giulgiul se udă şi se lipeşte pe alocuri de mort. Nasul mare al lui Toader Vartan împunge voiniceşte, nelalocul lui, giulgiul ud de vin roşu. Femeile cu broboade negre, lalele negre ale suferinţei, încep să plângă mai tare, clătinându-şi capetele. Sunt îndepărtate de bărbaţi vânjoşi. Este pus capacul, după care sicriul este coborât încetişor în groapă cu ajutorul unor fâşii de pânză albă, în timp ce dascălii cântă ceva de jale, care acoperă gemetele, plânsetele şi murmurul mulţimii.

- Hârleţul! Hârleţul!, se strigă agitat, de parcă preotul ar putea uita ceea ce urmează. 

Se face linişte. Preotul ia hârleţul şi aruncă câţiva bulgări de pământ peste sicriu. În liniştea lăsată, se aude şiroitul ţărânii în groapă şi sunetul surd al bulgărilor, lovind capacul coşciugului. Apoi preotul înfige cu putere hârleţul, în semnul crucii, la marginea gropii, şi spune răspicat:

- Pecetluit este acest mormânt până la a doua venire a Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Pe urmă rudele se apropie de groapă să arunce câte o mână de pământ. Apoi totul reintră în normal, căci şi o înmormântare, nu-i aşa, e ceva normal.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri