Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?

GALERIE
reactie copil varza de bruxelles Foto Shutterstock.com
  • reactie copil varza de bruxelles Foto Shutterstock.com
- +

Cercetătorii investighează aşa-numita „răspântie gastronomică” - vârsta la care indivizilor umani încep să le placă alimente agreate de adulţi, precum măslinele sau brânza cu mucegai, relatează descopera.ro.

Numeroşi adulţi apreciază alimentele cu gusturi intense şi complexe, precum măsline, anşoa sau brânză cu mucegai albastru, dar mare majoritate a copiilor detestă aceste alimente. 

Cercetătorii au identificat 20 de alimente pe care e puţin probabil ca oamenii să le aprecieze în copilărie şi care încep să le placă abia pe la sfârşitul adolescenţei sau după vârsta de 20 de ani. 

Studii anterioare i-au condus pe oamenii de ştiinţă la concluzia că schimbarea preferinţelor alimentare ale oamenilor pe măsura înaintării în vârstă se datorează reducerii numărului de papile gustative din gură, cu trecerea timpului.

Sugarii au o preferinţă înnăscută pentru gustul dulce, laptele matern având un gust dulceag, care satisface acestă preferinţă.

Bebeluşii au în gură aproximativ 30.000 de papile gustative, astfel încât percep intens gusturile oricărui aliment. De aceea, lor le place „mâncarea pentru bebeluşi”, care are un gust puţin pronunţat şi le pare fadă adulţilor; în schimb, nu agreează alimentele cu gust intens, pe care îl resimt ca fiind prea puternic pentru a fi agreabil.

Până la vârsta adultă, oamenii mai rămân doar cu o treime din numărul de papile gustative prezente la copiii mici; de aceea, începem să tolerăm şi să apreciem gusturile mai intense. 

Iată, conform unui studiu întreprins de compania Butterkist (specializată în comercializarea floricelelor de porumb), cu participarea a 1.950 de adulţi britanici, 20 de alimente neapreciate de copii, dar apreciate de adulţi, precum şi vârsta la care oamenii „prind gust” pentru aceste alimente.

Usturoi – 19 ani

Castraveţi muraţi – 19 ani

Mâncăruri cu curry (amestec picant de condimente) – 20 de ani

Fasole (uscată) - 20 ani

Macrou - 20 de ani

Spanac - 21 de ani

Ardei - 21 de ani

Vinete - 21 de ani

Sos de hrean - 21 de ani

Midii - 21 de ani

Parmezan - 21 de ani

Brânză cu mucegai albastru - 22 de ani

Anşoa - 22 de ani

Avocado - 23 de ani

Sparanghel - 23 de ani

Sos de ardei iute - 24 de ani

Stridii - 24 de ani

Brânză Brie (cu mucegai alb) - 24 de ani

Măsline - 25 de ani

Brânză de capră - 28 de ani

Cercetătorii au mai descoperit că mâncarea pe care copiii o consumă la şcoală joacă un rol esenţial în formarea părerilor despre alimente şi gusturi, a preferinţelor care se vor dezvolta apoi de-a lungul vieţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri