Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 27.07.2016

La Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est

GALERIE
iro iasi
  • iro iasi
- +

În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va opera la IRO în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu alte sechele. Prin acest proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est.

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) a început cel de-al doilea maraton chirurgical realizat de medici ieşeni în colaborare cu medici americani. În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va ajuta în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după diferite tipuri de tumori. Spe­cialiştii vor realiza proceduri medicale de corectarea unor malformaţii cranio-faciale, de reconstrucţie a sânului pierdut prin mastectomie, de reconstrucţii plastice după tumori de cap şi gât sau după alte tumori.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii celor 25 de pacienţi este posibilă în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru craniofacial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 160.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani.

În cadrul proiectului, o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-faciali, anestezişti, neurochirurgi, orelişti, va realiza intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mai multor pacienţi din zona Moldovei, diagnosticaţi cu anomalii congenitale. Pacienţii care beneficiază de proceduri medicale gratuite sunt diagnosticaţi cu malformaţii cranio-faciale considerate ca boli rare.

„Problemele sunt ridicate de alte boli rare, care nu pot fi tratate adecvat decât în centrele care acumulează o anumită experienţă prin concentrarea de resurse şi a unui număr mare de cazuri. Faptul că operezi bine un caz deosebit o dată pe an este lăudabil, dar niciodată nu vei avea rezultatele unuia care face 50 de cazuri cu exact acelaşi tip de patologie“, a subliniat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Proiectul pentru înfiinţarea primului centru cranio-facial din România este realizat prin intermediul Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei. Primul maraton chi­rurgical realizat de echipa româno-americană a avut loc în lunile aprilie - mai 2015, atunci când au fost realizate 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

 Câţi şi cum mai votăm

Radu MEȘNIȚĂ

Câţi şi cum mai votăm

 Talmeş-balmeş în sistemul electoral românesc.

Filmuletul zilei

opinii

Cultura violenţei

Florin CÎNTIC

Cultura violenţei

Întreţinerea iresponsabilă a acestei culturi a violenţei fie ea simbolică, pe internet, fie reală pe stadioane, pieţe publice sau teatre de război ne-a adus în impasul în care ne găsim acum, cu un război hibrid mondial deja început.

De la Sturza cetire

Ghenadie NICU

De la Sturza cetire

 Dacă Sturza al nostru ar renunţa tam-nesam la toate (confort, conturi, viaţă de nabab etc.) şi s-ar refugia undeva în munţi, să zicem, cultura ar avea şanse să se pricopsească şi cu stilul apocaliptic, între câte sunt atestate. 

„Iaşule, mândră cetate!”

Radu PĂRPĂUȚĂ

„Iaşule, mândră cetate!”

• Atunci când îţi place un oraş, când eşti îndrăgostit lulea de acesta, după ani şi ani de plimbări prin el, paşii îţi găsesc de la sine o casă sau o stradă. Nu numai sufletul, ci şi trupul tău le recunoaşte. Dar nici trupul, nici sufletul meu nu au recunoscut o altă constantă a oraşului meu: câinii vagabonzi. O laie de vreo cincisprezece mă întâmpină lătrând fioros la vechea haltă Socola. De ce nu-mi stârneau deloc mirarea? Fiindcă şi ei fac parte din oraşul vieţii mele. 

pulspulspuls

 Visul unei nopţi de vară pentru stripărul politichiei locale

Visul unei nopţi de vară pentru stripărul politichiei locale

Pentru că nu i-a ieşit pasienţa cu preluarea funcţiei de şăf leberal pe muniţip, după sforile trase abil la Bucale, pe contrasens, de nea Mitică şi de Bot Ia, cică fostul prifect stripăr Toma Şest ar fi dat în boala lui Calache în ultima vreme, de ciudă că vede cum i se scurge printre deş'te şi ultimul loc eligibil de pe lista de dipotaţi a leberalilor ieşeni.

Caricatura zilei

Plagiat

 

Editia PDF

Bancul zilei

Un baiat si o fata se joaca de-a v-ati ascunselea. Fata explica regulile: - Tu te pui. Eu ma voi ascunde. Daca ma gasesti in 20 m (...)

Intrebarea zilei

Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.