Eurotrip
epimedica
franco
franco
mesterescu

La Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est

GALERIE
iro iasi
  • iro iasi
- +

În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va opera la IRO în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu alte sechele. Prin acest proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est.

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) a început cel de-al doilea maraton chirurgical realizat de medici ieşeni în colaborare cu medici americani. În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va ajuta în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după diferite tipuri de tumori. Spe­cialiştii vor realiza proceduri medicale de corectarea unor malformaţii cranio-faciale, de reconstrucţie a sânului pierdut prin mastectomie, de reconstrucţii plastice după tumori de cap şi gât sau după alte tumori.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii celor 25 de pacienţi este posibilă în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru craniofacial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 160.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani.

În cadrul proiectului, o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-faciali, anestezişti, neurochirurgi, orelişti, va realiza intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mai multor pacienţi din zona Moldovei, diagnosticaţi cu anomalii congenitale. Pacienţii care beneficiază de proceduri medicale gratuite sunt diagnosticaţi cu malformaţii cranio-faciale considerate ca boli rare.

„Problemele sunt ridicate de alte boli rare, care nu pot fi tratate adecvat decât în centrele care acumulează o anumită experienţă prin concentrarea de resurse şi a unui număr mare de cazuri. Faptul că operezi bine un caz deosebit o dată pe an este lăudabil, dar niciodată nu vei avea rezultatele unuia care face 50 de cazuri cu exact acelaşi tip de patologie“, a subliniat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Proiectul pentru înfiinţarea primului centru cranio-facial din România este realizat prin intermediul Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei. Primul maraton chi­rurgical realizat de echipa româno-americană a avut loc în lunile aprilie - mai 2015, atunci când au fost realizate 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Două teme pentru mai târziu

Cătălin ONOFREI

Două teme pentru mai târziu

Cine votează şi cum votează?

Filmuletul zilei

opinii

Lumea din pahar

Bogdan CREȚU

Lumea din pahar

Pentru Ion Mureşan beţia nu este decât o cale de sondare în sine, de accedere la adevărurile profunde, greu de suportat fără anestezic. Această autoiluzionarea etilică face, aparent, ca lumea, mutată în pahar, devenită a „alcoolurilor tari”, să se îndulcească, să devină nu doar suportabilă, ci chiar idilică.

Roata istoriei

Mihai DORIN

Roata istoriei

Profesorul Ion Solcanu a scris o carte bună dedicată vieţii şi operei lui Ion Hudiţă. Istoric şi lider ţărănist, acesta ne-a lăsat şi o importantă lucrare memorialistică, mărturisind despre politicieni şi întâmplări din anii interbelici, dar şi din cei ai instaurării regimului comunist. Ion Hudiţă a fost unul dintre apropiaţii lui Iuliu Maniu, de a cărui îndrumare şi sprijin, nu doar politic, s-a bucurat. Pentru convingerile lui a făcut ani grei de puşcărie, iar cariera academică i-a fost compromisă. 

Umflături

Michael ASTNER

Umflături

E greu să-ţi alegi un subiect de articol. În continuare. Zilnic apar măcar două-trei ştiri care fiecare în parte ar putea să fie subiect demn de-a fi comentat. Când scriu pe teme româneşti, apoi, se-ntâmplă să găsesc pe net comentatori care-mi spun să las naibii realitatea românească şi mai bine să mai scriu despre Germania ori despre saşi. O să mai scriu, evident, şi pe teme germane (actuale) ori săseşti (recuperări, în principiu).

pulspulspuls

Nemulţumire mare printre prezumtivii candidaţi la parlamentare de la partidoi: se dă cu raţie!

Nemulţumire mare printre prezumtivii candidaţi la parlamentare de la partidoi: se dă cu raţie!

Unul din oamenii care vor strica planurile pentru sforarii de la partidoiul ieşean ce fac şi desfac listele pentru parlamentarele de la toamnă cică este vniversitarul privat Trompea, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Roșii cu țugui

Editia PDF

Intrebarea zilei

Cine credeti ca va ajunge primarul Iasului?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.