Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

sambata, 27.08.2016

La Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est

GALERIE
iro iasi
  • iro iasi
- +

În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va opera la IRO în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu alte sechele. Prin acest proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est.

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) a început cel de-al doilea maraton chirurgical realizat de medici ieşeni în colaborare cu medici americani. În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va ajuta în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după diferite tipuri de tumori. Spe­cialiştii vor realiza proceduri medicale de corectarea unor malformaţii cranio-faciale, de reconstrucţie a sânului pierdut prin mastectomie, de reconstrucţii plastice după tumori de cap şi gât sau după alte tumori.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii celor 25 de pacienţi este posibilă în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru craniofacial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 160.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani.

În cadrul proiectului, o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-faciali, anestezişti, neurochirurgi, orelişti, va realiza intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mai multor pacienţi din zona Moldovei, diagnosticaţi cu anomalii congenitale. Pacienţii care beneficiază de proceduri medicale gratuite sunt diagnosticaţi cu malformaţii cranio-faciale considerate ca boli rare.

„Problemele sunt ridicate de alte boli rare, care nu pot fi tratate adecvat decât în centrele care acumulează o anumită experienţă prin concentrarea de resurse şi a unui număr mare de cazuri. Faptul că operezi bine un caz deosebit o dată pe an este lăudabil, dar niciodată nu vei avea rezultatele unuia care face 50 de cazuri cu exact acelaşi tip de patologie“, a subliniat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Proiectul pentru înfiinţarea primului centru cranio-facial din România este realizat prin intermediul Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei. Primul maraton chi­rurgical realizat de echipa româno-americană a avut loc în lunile aprilie - mai 2015, atunci când au fost realizate 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi.

Comentarii Facebook

Ultima ora

editorial

Pe-un picior de plai cecen

Nicolae GRECU

Pe-un picior de plai cecen

Dacă nu se vor iniţia investiţii mari în dezvoltarea sportului, începând cu baza de talente şi infrastructura, vom ajunge să ne salvăm contabilitatea olimpică doar prin naturalizări.

Filmuletul zilei

opinii

Ieşim şi noi din 92?

Pavel LUCESCU

Ieşim şi noi din 92?

Alegerile din toamnă-iarnă vor fi decise de electoratul anti-sistem, care e în esenţă un electorat anti-stat-prost-şi-corupt. Dacă electoratul ăsta iese la vot, aşa cum stau lucrurile acum, pierde PNL. Dacă nu iese, câştigă PSD.

Singurul comerţ pe care pot să-l fac cu Dumnezeu: eu Îi dau păcatele mele, El îmi oferă viaţa Lui

pr. Constantin STURZU

Singurul comerţ pe care pot să-l fac cu Dumnezeu: eu Îi dau păcatele mele, El îmi oferă viaţa Lui

Există, cu referire la Botezul Domnului, în Evanghelia după Luca, un verset care ne spune că, "după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul" (Luca 3, 21). 

De ce îl iubesc pe Descartes

Sorin CUCERAI

De ce îl iubesc pe Descartes

Fiindcă un bun prieten m-a stârnit cu câteva observaţii despre Descartes - legate de visele lui profetice privind o ştiinţă universală, adică de un lucru destul de cunoscut oricui a frunzărit scrisorile filosofului, sau o biografie de-a lui - m-am gândit să prezint aici câteva lucruri mai puţin cunoscute despre întâiul cartezian al lumii, fiindcă tot suntem (încă) în vacanţă.

pulspulspuls

Se întoarce Bot Ia la manşă au ba? Azi s-ar putea să aflăm

Se întoarce Bot Ia la manşă au ba? Azi s-ar putea să aflăm

Ziua cea mare a sosit la leberalii ieşeni, stimaţi telespectatori, iar omul negru încă n-a venit. 

Caricatura zilei

Glumă care nu-i place lui Ponta

 

Editia PDF

Bancul zilei

 Un indian se duce la un notar din vestul indepartat si ii spune suparat: – Domnul notar, am auzit ca poti sa schimbi (...)

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.