Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

La o aniversare

GALERIE
alexandru calinescu200
  • alexandru calinescu200
- +

E adevărat că lucrurile au demarat destul de anevoios, că au trecut câţiva ani până când editura a atins, ca să zic aşa, viteza de croazieră.

Era multă agitaţie şi multă confuzie în acel început de an 1990, iar Universitatea din Iaşi nu făcea excepţie. Din fericire, spirite lucide au ştiut să depăşească tensiunile şi iritările de moment şi să-şi investească energiile în iniţiative care s-au dovedit, în timp, pariuri câştigătoare. Una din aceste minţi limpezi a fost profesorul Andrei Corbea-Hoişie, care a avut ideea înfiinţării unei edituri a Universităţii, concepută după model occidental. La noi, terenul era virgin. Pe lângă universităţi funcţionau un fel de „edituri” (e mult spus) a căror activitate se limita, în fapt, la multiplicarea (în condiţii grafice meschine, primitive aproape) de cursuri şi de lucrări practice de seminar. O editura, aşa cum o vedea Andrei Corbea-Hoişie, însemna cu totul altceva: utilaje moderne, personal calificat, redactori competenţi, plan editorial coerent, difuzare eficientă. Cum pe atunci ne confruntam cu tot felul de lipsuri mărturisesc că, deşi proiectul mi se părea excelent, nu puteam să mă scutur de un anume scepticism. Şi e adevărat că lucrurile au demarat destul de anevoios, că au trecut câţiva ani până când editura a atins, ca să zic aşa, viteza de croazieră. A fost nevoie de multă răbdare, de tenacitate, dar an după an editura devenea tot mai vizibilă, programul editorial tot mai ambiţios, aspectul cărţilor tot mai elegant şi mai plăcut. Acum, după 25 de ani, bilanţul vorbeşte de la sine: peste 1200 de titluri, peste 40 de publicaţii periodice şi reviste ştiinţifice, aproape 90 de premii (premii ale Academiei, premii la diferite târguri de carte etc.), 27 de colecţii, fiecare cu un profil bine conturat şi care acoperă o arie largă de preocupări, din domenii fundamentale ale filosofiei, ştiinţelor sociale, istoriei, literelor, ştiinţelor economice, ştiinţelor exacte, ştiinţelor juridice etc.

Editura, aşadar, s-a maturizat, s-a „profesionalizat”, a căpătat identitate şi anvergură. Nu urmăreşte, prin chiar statutul ei, profitul material şi nici nu trebuie să fie încorsetată de exigenţele „rentabilităţii”. Activitatea ei se cere apreciată cu alte unităţi de măsură. Pentru Universitate, este o excelentă carte de vizită şi, totodată, un spaţiu eminamente propice dialogului de idei. Iar profesorul Hoişie a ştiut, în acest sfert de veac, să aşeze editura sub dublul semn al echilibrului şi al deschiderii, imprimându-i – aşa cum se dorea în proiectul iniţial – o ţinută europeană, în sensul deplin şi autentic al cuvântului.

Ar fi destule de spus despre portofoliul editurii, care include multe titluri de referinţă (despre una din colecţii a scris convingător, în numărul de ieri al Ziarului de Iaşi, colegul Ioan Milică). În capul listei trebuie să stea, cred, monumentala ediţie a Bibliei de la 1688. În aceeaşi zonă, a marilor întreprinderi editoriale, se situează Tezaurul toponimic al României, Noul Atlas lingvistic pe regiuni, Atlasul electoral al României, Dicţionarul limbajului poetic eminesciansau Dicţionarul de francofonie canadiană. În catalogul editurii îi regăsim pe Alexandru Philippide ( cu Originea românilor), Eugen Coşeriu, Gheorghe Ivănescu, pe Vasile Pârvan, Gheorghe Brătianu, Petre Andrei, Vasile Pavelcu şi Adrian Neculau, pe Constantin Stere, cu o ediţie a publicisticii sale. Editura tipăreşte şi traduceri, iar alegerea textelor atestă şi aici preeminenţa criteriului valoric: într-o perioadă când studiile clasice au parte de o criminală nepăsare editura propune o serie Cicero; Antoine Meillet stă alături de André Jolles, Jacob Grimm de Ernest Renan, avangarda rusă este reprezentată de Anna Ahmatova şi Osip Mandelstam. Să-i adăugăm pe Edgar Morin, Serge Moscovici, Norbert Elias şi Ralf Dahrendorf precum şi pe câţiva autori proeminenţi din „crema” gândirii liberale moderne - Friedrich August von Hayek, Ludwig von Mises, Jesus Huerta de Solo, Jorg Guido Hulsmann, Pascal Salin.

Profesorul Virgil Nemoianu şi-a intitulat una din cărţile sale Calmul valorilor. Îi „împrumut” titlul pentru că el mi se pare o formulă fericită pentru a defini exemplul reconfortant pe care ni-l oferă Editura Universităţii din Iaşi.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri