Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Legătura dintre "Doamna de fier" a Iaşului şi scandalul Panama Papers

GALERIE
panama
  • panama
- +

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat, ieri, lista oamenilor de afaceri români cu tranzacţii prin paradisuri fiscale, listă obţinută în urma scurgerilor de informaţii de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca. Pe listă apare numele unui singur ieşean, cumnatul Terezei Prisecariu.

Fratele şi cumnatul femeii de afaceri Tereza Prisecariu, supranumită şi „Doamna de fier a afacerilor ieşene”, sunt singurii ieşeni care au legătură cu scandalul Panama Papers. Echipa de jurnalişti de la Rise Project, care a tratat pe larg situaţia afaceriştilor români cu afaceri în paradisuri fiscale, a publicat ieri prima parte dintr-o listă cu 100 de „patroni de off shore” din România. Singurul ieşean de pe lista publicată de Rise Project este Marcel Rediu, în prezent expert la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care este căsătorit cu sora Terezei Prisecariu, patroana grupului de firme Conex. Rediu apare în acest scandal al oamenilor de afaceri care şi-au înfiinţat firme off-shore cu ajutorul avocaţilor panamezi de la Mossak Fonseca deoarece a deţinut, prin firma sa Cesiu SRL, o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice, respectiv Cesaro Trading LTD. Această companie off-shore se ocupa, în 2007, cu importul de maşini în Bulgaria. La un moment dat, co-acţionar al lui Rediu în firma ieşeană era şi Ovidiu Martoncă, fratele Terezei Prisecariu şi directorul grupului Conex.

„Ziarul de Iaşi” a scris anul trecut despre nişte percheziţii derulate de procurorii anticorupţie la instituţia care intermediază accesarea de fonduri europene la nivelul regiunii de Nord – Est, iar unul din cei vizaţi era chiar Marcel Rediu. Rediu lucrează la această instituţie de prin 2010 şi este expert pe proiectele derulate în mediul rural, în condiţiile în care grupul Conex a avut în portofoliu o serie de astfel de proiecte. De altfel, Eugen Martoncă, în calitate de administrator al firmei Plastics Enterprise SRL, a fost anchetat de procurorii anticorupţie dar dosarul ce privea derularea unui proiect cu fonduri europene s-a terminat prin neînceperea urmăririi penale. În acelaşi dosar mai apar numele deputatului Petru Movilă, Liviu Bulgaru, Dragomir Tomaşeschi, dar şi oamenii de afaceri Cornel Brânză, Ioan Echimov şi soţii Tereza şi Ioan Prisecariu.

Afaceri de milioane fără nici un angajat

Potrivit Rise Project, firma Cesiu SRL a fost înfiinţată în 1995 în incinta Institutului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică (ICIT) Fibresin, iar anul trecut a fost radiată. Site-ul Ministerului de Finanţe arată că, în 2010, Cesiu SRL nu avea niciun angajat, avea o cifră de afaceri netă de 5,8 milioane de lei, iar obiectul principal de activitate era comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun. „Documentele din arhiva Mossack Fonseca arată că, în 2007, Cesiu SRL deţinea acţiunile Cesaro Trading Ltd, o firmă proaspăt înfiinţată în Insulele Virgine Britanice. Patru ani mai târziu, în 2011, Cesaro Trading Ltd emitea o împuternicire de reprezentare pe numele Anei Maria Raţă (41).

La acea vreme ea trebuia să reprezinte Cesaro Trading Ltd în firma Werko Engineering din Bulgaria. Ana Maria Raţă trebuia să cumpere, în numele companiei bulgare, maşini pe care să le exporte mai departe, după ce le înmatriculează în Bulgaria. Firma Werko avea sediul în Ruse şi avea ca activitate importul şi exportul de diverse produse. Cesaro Trading Ltd din BVI deţinea 90% din acţiuni, iar Cătălin Păduraru 10%”, a scris Rise Project. Potrivit jurnaliştilor bucureşteni, în ianuarie 2015, Cesaro Trading a mai emis o nouă împuternicire pentru Radu-Cezar Gheorgheza (fost Sasu Lucian) şi Cătălin Păduraru. Împuternicirea precizează că Cesaro Trading Ltd şi Păduraru vor vinde acţiunile un terţe părţi. Firma Cesiu SRL din Iaşi îi avea ca acţionari în 2003 pe Ismană Constantin şi Rediu Marcel. În 2008, pachetul majoritar de acţiuni era preluat de Marcel Rediu (95%), iar cel minoritar de Eugen Martoncă. Trei ani mai târziu, după ce Rediu s-a angajat la CRFIR, firma a fost preluată de SC Amea Nucleus SRL, cu sediul în Cernavodă, iar acum este dizolvată. După vânzare, din 2012, până în mai 2015, activitatea firmei Cesiu SRL a fost suspendată. Totuşi, în primăvara anului trecut, Cesiu SRL a redevenit funcţională, proprietarul ei fiind Întreprinderea de Piese Auto Iaşi, dar numai pentru a fi dizolvată cinci luni mai târziu. Întreprinderea de Piese Auto Iaşi SRL îi are ca acţionari pe Delianu Viorel şi Luca Ovidiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri