Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De povestit nepoţilor

Licitaţia dramatică pentru spaţiile unui fost dealer auto

GALERIE
gold & platin 0741
  • gold & platin 0741
- +

Spaţiul situat vis a vis de Metro ce aparţine firmei Gold&Platin, aflată în procedură de faliment, a stârnit interesul mai multor oameni de afaceri. La o licitaţie organizată de lichidator imobilul a fost câştigat de Anghel Mihai Petre, fost director economic la Romtelecom, în prezent om de afaceri. El s-a luptat cu acţionarii firmei Simba Invest, licitatori care au apărut pe ultima sută de metri. Din cauza preţului, Anghel a refuzat să semneze procesul verbal de la licitaţia. Lichidatorul însă îl consideră câştigător şi susţine că va acţiona conform legilor ca să obţină suma ofertată de 700.000 de euro faţă de 500.000 de euro cât s-a dat iniţial.

Fostul showroom Opel din Iaşi, deţinut de afaceristul turc Yavuz Hotinoglu, proprietarul grupului de firme Gold&Platin, prezintă tot mai mult interes pentru noi investiţii. Ultima licitaţie organizată de lichidatorul judiciar al firmei SC Gold & Platin SRL pentru valorificarea imobilului a adus la tratative doi ofertanţi care, deşi au licitat, nu au oferit certitudinea că imobilul are un nou proprietar. Potrivit unui raport al lichidatorului judiciar Dumitru Lazăr, înainte de şedinţa de licitaţie s-a depus o ofertă de 500.000 de euro (preţ la care nu se aplică TVA) pentru cele două clădiri şi terenul de peste 4.100 mp situate în Miroslava, cu deschidere la DN28, în condiţiile în care preţul de evaluare era de 9 milioane lei fără TVA (2 milioane euro). Ofertantul era Anghel Mihai Petre, fost director economic la Romtelecom, în prezent om de afaceri, critic de vin şi şef al Legatului Iaşi. Acesta şi-a prezentat interesul pentru fostul showroom şi în trecut. La vremea respectivă o ofertă a depus şi turcul care deţine lanţul de restaurante Mado. Acesta din urmă nu s-a prezentat la licitaţie publică cu supraofertare de pe 23 aprilie. „Activele scoase la vânzare prin licitaţie publică cu supraofertare: imobil compus din teren intravilan (S plus 4.178 mp), clădire C1 showroom (Sc plus 1.477,78 mp), clădire C2 (Scd plus 1.207,70 mp), împrejmuire L plus 196 ml (Sc plus 1.207,70 mp), platformă exterioară S plus 1.492,49 mp (Sc plus 1.207,70 mp), instalaţie climatizare  - dotare clădire C1 showroom, toate situate în com.Miroslava, DN 28, jud. Iaşi”, potrivit procesului verbal de licitaţie.

 
 „Ne adresăm organelor în drept”
 
 Înainte de licitaţia din 23 aprilie, lichidatorul judiciar a mai primit o ofertă din partea firmei băcăuane Simba Invest, în cuantum de 550.000 euro, astfel că omul de afaceri ieşean Anghel Mihai Petre a fost nevoit să supraliciteze din nou cu pasul de supraofertare stabilit la 50.000 euro pentru a intra în poziţia imobilului. Astfel, la licitaţie, Anghel Mihai Petre, prin firma Rotools Machinery, a oferit la prima strigare 600.000 euro pentru a achiziţiona imobilul, iar Cristinel Lungu, unul din acţionarii Simba Invest a supraofertat din nou până la 650.000 euro. După o pauză de cinci minute, la a doua strigare, Anghel Mihai Petre a anunţat că oferă 700.000 euro pentru imobil, moment în care reprezentantul Simba Invest s-a retras de la licitaţie, iar patronul Rotools Machiney a fost desemnat câştigător. Numai că, potrivit lichidatorului judiciar, Anghel Mihai Petre a refuzat să semneze procesul verbal al şedinţei de licitaţie, semn că nu este de acord să cumpere la acest preţ activul. „Din punctul nostru de vedere, domnul Anghel este cumpărător, motiv pentru i-am făcut recent adresă prin care l-am informat că e aşteptat în termen legal, de 30 de zile, să achite suma licitată. Dacă nu plăteşte, noi o să ne adresăm organelor în drept. Garanţie nu s-a achitat pentru că aşa au votat creditorii, că nu este necesar, crezând că va fi de bună credinţă cumpărătorul. Dacă nu va plăti, noi vom scoate din nou la vânzare imobilul în numele cumpărătorului, conform legii. Probabil domnul Anghel s-a supărat că a mai venit un licitator, dar eu tocmai din acest motiv am făcut licitaţie cu supraofertare, ca să obţin un preţ mai mare şi să îndestulez cât mai mult din masa credală. Dacă celălalt ofertant a dat 650.000 euro şi el ştia că nu vrea să dea mai mult, trebuia să îl lase pe celălalt cumpărător să cumpere”, a explicat, ieri, reprezentantul lichidatorului judiciar, Dumitru Lazăr.
 
 „Am avut noroc”
 
 Contactat, ieri, de reporterii „Ziarul de Iaşi”, Anghel Mihai Petre s-a arătat interesat să poarte o conversaţie doar în funcţie de subiectul propus. La auzul subiectului de discuţie, fostul director economic de la Romtelecom ne-a comunicat că nu este interesat „să discute cu presa” şi a încheiat convorbirea. De partea cealaltă, directorul de la Simba Invest, spune că a aflat „cu noroc” de licitaţie şi a renunţat la a mai licita pentru că s-a decis în cadrul firmei un plafon de 650.000 euro pentru achiziţia acestui imobil. „Eu am văzut mai demult că este la vânzare acel imobil şi, în primă fază, ne interesat mai mult pentru teren, dar acum vrem şi clădirile, chiar ne-ar fi necesare pentru activitatea noastră. Am sunat întâi proprietarul, acum ceva vreme, şi mi-a zis că s-a vândut deja. Dar trecând prin Iaşi cu patru zile înainte de licitaţie, am văzut anunţul şi am sunat la lichidatorul judiciar care mi-a spus că este licitaţie. Am avut noroc, cum s-ar spune. Ne-am prezentat, dar am decis în firmă să nu plătim mai mult de 650.000 euro, aşa că ne-am retras. Pe celălalt ofertant îl înţelegem, probabil şi noi ne-am fi supărat dacă ni se întâmpla asta, dar de aceea există o legislaţie şi trebuie să o respectăm”, ne-a spus Cătălin Tarcău, directorul Simba Invest. Întrebat dacă se va mai prezenta la licitaţie în cazul în care imobilul va fi din nou scos la vânzare, Cătălin Tarcău a răspuns că „vom fi primii înscrişi cu o ofertă”. Grupul de firme Gold&Platin, deţinut de turcul Yavuz Hotinoglu, a fost unul din cei mai importanţi dealeri auto Opel şi Chvrolet din ţară înainte de criza economică. În 2011, patru firme din grup au intrat în insolvenţă, inclusiv „firma mamă” Gold & Platin SRL, activă încă din 1993.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri