Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Motivarea unei condamnări

Limbaj codat - mită la vârful Tribunalului: „E gata ciorba, mai trebuie pătrunjel“?

GALERIE
radu tarniceru
  • radu tarniceru
- +

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava notează în motivarea sentinţei prin care fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, a fost condamnat pentru trafic de influenţă că acesta ar fi ştiut că îi este interceptat telefonul. Un martor audiat de instanţă chiar a declarat că inculpaţii din acest dosar vorbeau codat despre mita de 50.000 de euro care se vehicula: „e gata ciorba, mai trebuie pătrunjel?“, ar fi fost una dintre expresiile codate folosite. Între timp, procesul s-a reluat în fază de apel la Curtea Supremă. Avocaţii cataloghează motivarea ca fiind una ambiguă şi spun că nu sunt probe care să demonstreze vinovăţia judecătorului suspendat.

Detalii inedite prezentate de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava în dosarul în care fostul preşedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru tra­fic de influenţă.

Din motivarea sentinţei pronunţate în vara anului trecut, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, reiese că inculpaţii din acest dosar, inclusiv Tărniceriu, ar fi discutat codat, folosind expresii folosite adesea în dosarele de trafic de ţigări sau de droguri. Precauţia inculpaţilor ar fi fost determinată de faptul că, potrivit aceluiaşi document, Tărniceriu ar fi fost informat că este interceptat de anchetatori.

Judecătorul suspendat în prezent din funcţie a fost găsit vinovat de fapte de corupţie după ce ar fi acceptat pri­mirea unei sume mari de bani, pentru a in­fluenţa două subalterne să pronunţe o so­luţie favorabilă fostului primar de la Gorban, Ioan Leonte, prin care acesta cerea intabularea unei suprafeţe de teren.

Ce a reţinut instanţa

În motivare, judecătorii spun că fapta de trafic de influenţă imputată lui Radu Tăr­ni­ceriu şi Emanuel Osoianu - un apropiat de-al judecătorului, ar data din 2010, cum­părătorul de influenţă fiind Ioan Leonte. Ma­gistraţii au precizat că, în perioada august - septembrie 2010, cei trei s-au întâlnit la un local din zona Moldova Mall, Leonte plângându-se de faptul că nu reuşeşte să intabuleze o suprafaţă de 250 de hectare de teren de pe raza comunei Gorban. Pentru că procesul civil intentat de Leonte se afla pe rolul Tribunalului Iaşi, în stadiu de apel, fostul primar le-ar fi promis lui Tărniceriu şi Osoianu suma de 50.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul de la Tribunalul Iaşi.

„Inculpaţii T. R. D. şi O. E. au acceptat propunerea inculpatului L. I. (urmând ca suma amintită să fie îm­părţită în mod egal între primii doi), lăsând să se înţeleagă că au influenţă (direct şi indirect în cazul inculpatului O.) asupra magistraţilor de la Tribunalul Iaşi învestiţi cu cauza respectivă şi că îi vor determina aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă“, se arată în motivare.

În acelaşi document se mai arată că, în ziua pronunţării, judecătorul Tărniceriu i-ar fi spus lui Osoianu să tehnoredacteze un înscris, pe care magistratul ar fi dispus să fie ataşat la dosar. De asemenea, imediat după soluţie, Emanuel Osoianu ar fi fost cooptat într-o firmă de-a lui Leonte, primind un procent de 20% din părţile sociale, echivalentul a aproximativ 85.000 de euro. Osoianu a ieşit din firmă în mai puţin de o lună, aflând că e posibil să fie anchetat. 

Discuţii codate?

În motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava sunt făcute menţiuni şi cu privire la eventuale discuţii codificate. Un martor audiat în acest dosar ar fi relatat, reiese dintr-un pasaj al motivării, că inculpaţii din acest dosar vorbeau codat atunci când discutau despre înţelegerea ilicită. Astfel, un martor a susţinut că a auzit discuţii purtate de Tărniceriu şi Leonte în care aceştia ar fi folosit expresii de genul „e gata ciorba?“, „mai trebuie adus pătrunjel?“, „voi vorbi cu fetele mele de aici“, „vom vedea ce paşi să mai facem“. Tot un martor ar fi arătat că Emanuel Osoianu i-ar fi spus, la un moment dat, că problema intabulării terenului se va rezolva întrucât „domnul prezident va rezolva cu fetele lui de la tribunal“.

Ce probe au luat judecătorii în calcul

Din motivarea sentinţei reiese că principalele probe folosite de judecători în stabilirea vinovăţiei lui Radu Tărniceriu sunt o serie de declaraţii ale unor martori, unii dintre ei inculpaţi în alte dosar, care descriu cum i-au auzit pe Osoianu, Tărniceriu sau Leonte vorbind despre mită. O serie de in­terceptări telefonice, nenominalizate de ma­gistraţi, ar demonstra, în opinia judecăto­rilor de la Suceava, implicarea judecătorului Tărniceriu în această afacere ilegală. De altfel, în documentul menţionat se men­ţionează că, la un moment dat, atât jude­cătorul ştia că este interceptat.

O altă probă menţionată de judecători ca fiind incriminatorie e o declaraţie a lui Emanuel Osoianu în care acesta a recunoscut faptele imputate de procurorul de caz, Emilian Eva. Apără­torii lui Osoianu au precizat în faţa instanţei că Osoianu şi-a rectificat declaraţia, invo­când că ar fi dat respectiva declaraţie din arest preventiv, după o serie de presupuse intimidări.

„Mijloacele de probă mai sus amintite se coroborează perfect între ele şi dovedesc fără echivoc vinovăţia celor patru inculpaţi amintiţi (...) Împrejurările că aceste declaraţii (n.r. - ale martorilor) prezintă unele necorelări, contradicţii etc, nu prezintă nicio importanţă câtă vreme acestea poartă asupra unor elemente neesenţiale pentru cauză. Nici apărările inculpaţilor în sensul că cele două de­claraţii ale inculpatului O. E. mai sus amin­tite, precum şi declaraţiile martorilor R., V. C. şi A. ar fi fost obţinute prin în­călcarea principiului loialităţii de către procurorul de caz (promisiuni, presiuni, ameninţări etc.) şi, astfel nu ar trebui luate în considerare, nu sunt întemeiate“, se arată în motivare

Ce spun apărătorii

Procesul judecătorului Radu Tărniceriu nu s-a finalizat încă, aflându-se în faza de apel la Înalta Curte de Justiţie a României şi având termen de judecată chiar astăzi. Avocaţii lui Tărniceriu speră în continuare să poată demonstra nevinovăţia fostul preşedinte al Tribunalului şi, implicit, achi­tarea acestuia.

„Din punctul meu de vedere, motivarea este ambiguă şi lapidară. Nu este prezentată opinia magistratului care a judecat pe fond cauza şi care l-a condus la concluzia că se impune condamnarea, ci dimpotrivă, sunt redate doar mijloacele de probă administrate în cursul urmăririi penale şi a cercetării judecăto­reşti, totul încheindu-se cu dispoziţia de achitare şi de condamnare“, a spus Radu Irimia, avocatul lui Radu Tărniceriu

În privinţa lui Emanuel Osoianu şi Ioan Leonte, aceştia au primit, de asemenea, câte trei ani de închisoare cu suspendare din partea instanţei de fond, ambii atacând sentinţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri