Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Linia de start (I)

GALERIE
Florin Cintic200
  • Florin Cintic200
- +

La linia de start trebuie întâi stabilite jaloanele. Adică, înainte de a porni creionarea unui proiect pe termen lung e necesară o analiză preliminară făcută profesionist, cu instrumentar sociologic măsurabil care să ne spună în mod corect unde ne aflăm cu adevărat.

Titlul de Capitală Culturală Europeană nu se atribuie după merit. Contrar percepţiei curente, aşa cum am mai arătat şi cum mă voi strădui şi de acum înainte să detaliez în acest colţ de pagină, nici tradiţia, nici monumentele, nici turismul sau credinţa cetăţenilor că oraşul lor merită să fie astfel recunoscut, nu folosesc la nimic. Acest titlu nu este o decoraţie menită să recunoască valoarea reală sau închipuită a unei localităţi europene, ci reprezintă, în primul rând, o oportunitate. O oportunitate pentru comunitate să se regăsească în jurul unui proiect comun; o oportunitate pentru municipalitate să încurajeze colaborarea sectorului privat şi independent cu instituţiile specializate, finanţate de la bugetele locale sau de la bugetul ministerului de resort, în vederea construcţiei unui proiect de dezvoltare a oraşului prin intermediul culturii.

Căci, în mod neaşteptat, cuvântul cheie pentru a construi o candidatură de succes îl constituie chiar termenul de dezvoltare. De aceea, dosarul trebuie să conţină, în primul rând, o viziune de viitor, o agendă nouă care să schimbe cu ceva realitatea existentă de la care s-a pornit. Astfel încât, după ce municipalitatea a considerat că merită lansat şi susţinut un dosar de candidatură, pasul elementar în construcţia argumentării îl reprezintă o cercetare sociologică care să ofere elementele necesare pentru a avea un jalon profesionist în funcţie de care colectivul de lucru stabileşte cele trei domenii esenţiale de analiză: oferta culturală existentă, caracteristicile publicului împreună cu tipul de consum cultural şi, poate cel mai important, strategia de dezvoltare prin intermediul culturii pe următorii zece ani. Să le luam pe rând.

În ceea ce priveşte oferta culturală lucrurile sunt simple: toate oraşele înscrise în cursă au convingerea fermă că oferta lor culturală e cea mai bună. Pliată pe reflexele păguboase ale clasei politice, găunoasă, mincinoasă şi manipulatoare, societate românească, într-o zdrobitoare majoritate, şi-a pierdut reperele critice. Indiferent de ce domeniu ai vorbi, patriotismul local şi autosuficienţa tronează. Indiferent ce ofertă ai urmări, prezentarea e musai bombastică şi megalomană. Noi suntem "cei mai buni", "cei mai frumoşi" şi "cei mai puternici" e leit-motivul inevitabil atunci când pui în discuţie, la Iaşi, ca şi la Cluj, Timişoara, Craiova sau Alba Iulia îndreptăţirea de a candida. Încercaţi, de curiozitate, un minim exerciţiu critic de analiză, la Iaşi, a programului cultural al unei instituţii al cărei marketing costisitor, sufocant şi agresiv, este luat drept excelenţă culturală punând o întrebare de bun simţ: "produsul cultural X (că e carte, spectacol, expoziţie, proiect muzeal etc.) este extraordinar, european, nemaivăzut şi «pune Iaşul pe harta lumii», comparativ cu ce?". Veţi vedea imediat o reacţie stupefiat-indignată şi riscaţi rapid să fiţi taxat drept nepatriot. Pentru că singurele repere ale marii majorităţi a publicului sunt, din nefericire, doar cotcodăcelile autoadmirative ale autorilor respectivelor produse, care se autoglorifică indecent şi care mint convingător, la fel ca reclamele la detergent, spre exemplu, pentru a vă face să le acceptaţi marfa. Lipsiţi de repere realiste, de o cultură temeinică, de complicatul proces de cizelare a gustului realizat prin şcoală şi prin degustarea unor produse culturale autentice, oamenii obişnuiţi sunt uşor de păcălit prin campanii costisitoare de marketing mincinos, care transformă o ispravă provincială, stătută, plicticoasă şi proastă în "evenimentul sezonului". Iar dacă există şi oameni decenţi, necorupţi, care îndrăznesc să arate "goliciunea împăratului" atunci, dacă nu pot fi ignoraţi, trebuie rapid pornită o campanie exact împotriva lor, a celor care "denigrează" valorile oraşului, care îşi permit să fie, "duşmanii oraşului". Dincolo de diferenţele de gust, inevitabile, oferta culturală ieşeană a devenit, în ultimul deceniu, din ce în ce mai fadă, mai provincială şi mai ştearsă. Cu excepţiile de rigoare, desigur, dar şi cu dezinteresul acut generat de subfinanţare şi de impostura managerială a clienţilor numiţi politic la conducerea multor instituţii sau organisme culturale.

Ce e de făcut? În primul rând un efort de igienizare a spaţiului public compromis de diletanţi şi şmecheri guralivi. La linia de start trebuie întâi stabilite jaloanele. Adică, înainte de a porni creionarea unui proiect pe termen lung e necesară o analiză preliminară făcută profesionist, cu instrumentar sociologic măsurabil care să ne spună în mod corect unde ne aflăm cu adevărat. Trebuie întâi construit reperul identificabil de la care tragem linia de start, ca să nu alergăm ca smintiţii pe imaş imaginându-ne că suntem la Olimpiadă. (Continuare în ediţia Ziarului de Iaşi din 4 februarie)

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi membru în board-ul Fundaţiei Iaşi - Capitala Europeană a Culturii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri