Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Liniştea care ucide

GALERIE
gin200
  • gin200
- +

În sportul ieşean nu există nici boom, nici insolvenţă, ci o nesfârşită linişte care nu anunţă nici o furtună.

Când politicul îşi bagă coada în sport nu-i a bună, se ştie de un veac. Iar sportul, în locurile mai lăturalnice (fiecare stabileşte cum vrea dimensiunile lăturălniciei) nu are prea mare nevoie de politic, ci de economic. Mai exact, de bani.Tocmai pentru a nu lega prea tare politicul de economic toată lumea cu capul pe umeri doresc şi chiar recomandă ca sportul să nu fie alimentat cu bani de la bugetul statului, pentru a nu-l lega de coada unei formaţiuni politice. Şi pentru că fotbalul stă mai mereu în prim-plan, Bacăul a fost întotdeauna un exemplu edificator: a trăit regeşte cât era un anume primar mare şi tare şi după prăbuşirea acelui mare-tare a ajuns la sapă de lemn. Continuând pe acelaşi firicel logic, ar fi normal ca sportul (y compris) fotbalul să fie sprijinit exclusiv de economicul pur, apolitic şi transpartinic. Dar treaba asta frumoasă foc nu merge nici măcar în Italia lui Berlusconi, necum în Românica noastrâ în permanentă tranziţie. La noi logodna dintre politic şi economic este extrem de strânsă, iar mai nou pretinsul happy-end nu se cimentează la starea civilă, ci la DNA. Iată de ce, oridecâteori se vântură pe la nasuri recomandările UEFA privitoare la finanţarea cluburilor de fotbal de la buget, oridecâteori balaurul DNA îşi scoate ameninţător limbile de foc (ca la Ploieşti de-un paregzamplu), totdeauna apare profeticul Mitică Dragomir să arate ce nenorocire s-ar prăvăli peste fotbal dacă toate aceste lucruri de bun simţ s-ar traduce în viaţă. Din nefericire, Mitică nu-i chiar un nesimţit şi nu se poate spune despre el că nu-i umblă mintea. Mai exact Casandra de la Bălceşti are dreptate: la valoarea oamenilor noştri de afaceri şi la modul de îmbârligare a acestora cu baronimea politică, este mare lucru că mai există cluburi de fotbal în ţara asta. Se mai vorbeşte de implicare în sport a investitorilor străini, de transnaţionale, însă şi aceste idei sunt cu dus întors. Vă imaginaţi o societate străină care investeşte într-un club sportiv şi, când treaba merge mai bine, vine un fax de la conducerea din Londra, Kiev, Honolulu sau Nuku’alofa prin care se anunţă cu regret că “datorită reorientării strategice a companiei...., suntem nevoiţi să renunţăm la finanţarea clubului sportiv.... etc)? Deci, tot ai noştri balcanici sunt mai miloşi, deşi o echipă de fotbal (să zicem) poate fi înfiinţată la Iaşi cu bani de la Bucureşti şi dacă patronul se supără într-o bună zi pe ştabii urbei îşi ia când vrea jucărica şi se mută cu ea la Coşmelia din Vale.

Aproape că nici nu mai ştii cum o fi mai bine. Sportul este susţinut de investitori privaţi, primăriile alimentează şi ele conturile asociaţiilor care le fac cinste şi reclamă, dar peste toată această ciorbă administrativ-economică factorul politic tronează ca un monarh peste baroni. Aceasta pentru că, în mare măsură, sprijinirea sportului local (cu precădere a fotbalului) este o locomotivă electorală. Asta-i soarta domeniului public, la mâna politrucilor, însă câţi oameni de afaceri susţin dezinteresat o grupare sportivă? În afară de interesul deloc condamnabil vizavi de publicitate şi această categorie este fascinată de ciolăneala politică. Cei mai puţin apropiaţi de sport au auzit doar în ultimii ani de Sebastian Ghiţă, politicianul aflat acum în prime time la toate televiziunile de ştiri. Însă domnu’ Ghiţă este un cunoscut om de afaceri şi până la statutul de Richelieu în stânga politică românească era un foarte onorabil patron de grupare care a făcut istorie în baschetul românesc: CSU Asesoft Ploieşti, chiar şi acum cea mai bună echipă din România şi care va mai fi atâta timp cât domnului Ghiţă îi merge bine pe toate planurile. În schimb, echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea, considerată aproape un bun patrimonial al sportului românesc, a dispărut complet cu tot sprijinul acordat de la stat. Iar dinspre partea ailaltă CFR Cluj pare să se stingă fără Arpad Paszkany şi nici Petrolul nu se simte prea bine în ultima vreme sub pulpana DNA.

La Iaşi, singurul sport susţinut serios este fotbalul, datorită primarului Gheorghe Nichita. Restul firimiturilor rămase de la acest colos se împarte celorlalte discipline sportive, care, evident, nu pot satisface cerinţe de performanţă fără o finanţare adecvată. Ba chiar şi regele fotbal gâfâie din greu din motive ştiute de toată lumea. Mai trist este că nici investitorii privaţi nu se înghesuie la porţile sportului şi nu întâmplător performanţele ieşene abundă în zona disciplinelor cu concurenţă redusă, ca popice ori rugby feminin. Ca haz de necaz, la noi în urbea celor şapte coline, domneşte liniştea: neexistând bani pentru sport, nu există suişuri nici coborâşuri, nu există boom, nici insolvenţă. Nu este liniştea care prevede furtuna, ci liniştea care ucide. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri