Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE VIDEO NOU: Peste 20.000 de oameni au fost, in aceasta seara, în Iaşi, la proteste

GALERIE
proteste Iasi2- curentproteste iasi 3proteste iasi 4proteste iasi 5protest 1protest 3proteste iasi 2protest4
  • proteste Iasi2
  • - curent
  • proteste iasi 3
  • proteste iasi 4
  • proteste iasi 5
  • protest 1
  • protest 3
  • proteste iasi 2
  • protest4
- +

Cel mai mare protest de la Revoluţie încoace se desfăşoară acum în Iaşi, Participanţii spun că nu au mai văzut atâţia oameni în stradă din 1994, de la meciul România-Argentina, câştigat de România cu 3-2.

UPDATE 22.01  În piaţa Unirii a mai rămas acum nucleul dur al manifestanţilor. Ei stau în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În continuare sunt biciclişti, tineri şi chiar copii. În total, mai protestează în jur de 2.000 de persoane. Lumea începe, încet, încet să plece spre case. Marea majoritate motivează că mâine dimineaţă trebuie să meargă la serviciu.
  
UPDATE 21.40  Acum, în piaţă, se arborează steaguri în doliu. La un moment dat, a apărut şi un steag  Draco-dacic. De asemenea doi tineri erau îmbracaţi în costum, pe faţă aveau ciorapi de damă, iar în spatele capului aveau chipul premierului Grindeanu. 
 
UPDATE 21.30  În piaţa Unirii a fost denotată la un moment dat o petardă. Oamenii nu au apreciat deloc gestul şi au huiduit în repetate rânduri.
  
UPDATE 21.20 Piaţa Unirii este plină în acest moment. Oamenii s-au răsfirat spre Guliver, iar un alt capăt al coloanei se întinde până la Blocul Tarom. Pentru ca oamenii să poată intra în piaţa Unirii, tramvaiele au fost nevoite să meargă în sens invers pentru a permite accesul oamenilor.  

UPDATE 21.00 Protestatarii au ajuns din nou în piaţa Unirii. Traficul este blocat. Un autobuz şi mai multe tramvaiei nu pot să circule.   

UPDATE 21.00 Manifestanţii merg din nous pre piaţa Unirii. Ei au coborât pe strada Muzicescu, ca să ajungă din nou în centru.  

UPDATE 20,49 Coloana manifestanţilor se întinde în acest moment din Târgu Cucu până la Corpul R al Universităţii vis a vis de pasajul din Fundaţie. Tot centrul este paralizat.  

UPDATE 20,38 Coloana de manifestanţi este acum întinsă între UMF şi Târgul Cucu. Jandarmii estimează că în stradă sunt în jur de 8.000 de persoane. Cifrele lor sunt însă mult mai mici faţă de realitatea din stradă. Protestul este paşnic. 

 

UPDATE: 20,25 Manifestanţii s-au oprit în faţa Palatului de Justiţie. Ei scandează” DNA să vină să vă ia”. “Cine nu sare nu e cu noi”, “Justiţie nu prostituţie”

UPDATE: 20,20 Coloana manifestanţilor se îndreaptă spre Bulverdul Independenţei. Acum sunt în stradă peste 15.000 de oameni. Capătul coloanei începe de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi ajunge până la hotel Europa. Circulaţia se desfăşoară pe un singur fir.  

UPDATE: 20.06 Coloana de manifestanţi se întinde de la sediul BNR de pe Ştefan cel Mare până la sediul Fiscului de pe Anastasie Panu. Tramvaiele şi autobuzele sunt blocate acum de către manifestanţi. Oamenii încă vin la protest.

 UPDATE 19:55

Peste 10.000 de ieșeni sunt în stradă și cer retragerea ordonanței de urgență a Guvernului Grindeanu. Mare parte sunt acum pe strada Anastasie Panu și se duc spre campusul Tudor Vladimirescu.

UPDATE 19:45

Mulțimea a „paralizat” circulația în Centru. Mare parte dintre protestatari au ajuns deja la sediul PSD, unde huiduie împotriva Guvernului. Coloana se va îndreapta ulterior spre Prefectură.

UPDATE 19:30

Peste 7.000 de ieșeni au ieșit la protest până la această oră. Mulțumimea începe să se deplaseze pe Bulevardul Ștefan cel Mare, cu destinația sediul PSD. Se scandează „PSD, Ciuma Roșie”.  

UPDATE 19:10

Piața Unirii din Iași a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 6.000 de protestatari. Mulțimea este prezentă până pe strada Lăpușeanu, pe scările hotelurilor Unirea, Astoria și Traian.

 

  

 UPDATE 19:00

Numărul protestatarilor a depășit 5.000 de persoane. Piața Unirii este plină, ieșenii fiind adunați de pe scările hotelului până în zona Palatului Braunștein. Au început să sosească grupuri mari de corporatiști de la Palas.  

UPDATE 18:45

Numărul ieșenilor din Piață crește de la un minut la altul. Sunt peste 4.000 de persoane acum în stradă. Din zona Palas, încep să vină grupuri organizate de „corporatiști”, imediat ce termină programul de lucru. 

UPDATE 18:30

Peste 3.500 de ieșeni sunt la această oră la protest. O parte a mulțimii scandează „Dragnea”, iar restul răspunde „la pușcarie”. Manifestanții au aprins lanternele la telefoane și brichete. Se strigă „Cine nu sare, nu vrea schimbare!” și „PSD=PCR”. Protestatarii se pregătesc pentru un marș prin oraș.

 

UPDATE 17:55

Mai mulți protestatari au început să scandeze „M**e Dragnea!”. De la megafon s-a auzit imediat „Fără violență!” și scandările cu tentă obscenă au încetat. Peste 1.500 de ieșeni sunt la această oră la protest. În Piață sunt și mulți părinți cu copii, dar și cu câini. Se mai scandează și „Hoții, hoții!”, „DNA, DNA, curăță politica!”. 

UPDATE 17:30

Peste 700 de ieșeni s-au adunat la protest. Lumea scandează „Hoții, hoții!”. Nu este niciun jandarm în Piață, doar două echipaje de la Poliția Locală în parcarea de lângă Librăria Junimea. 

UPDATE 17:25

Piața începe să se umple. Protestatarii au ascultat la megafon piesa „România, trezește-te”, a formației hip hop Morometzii.

UPDATE 17:20

În Piața Unirii, de la megafon, se intonează imnul de stat al României. Numărul protestatarilor crește de la minut la minut. 

UPDATE 17:10

Circa 250 de persoane s-au strâns deja în Piața Unirii. Majoritatea sunt de vârsta a doua și a treia. La fața locului nu sunt persoane cu însemnele vreunui partid politic. Se scandează „Demisia!”. Protestatarii au mai multe steaguri decât data trecută.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Liniștea de dinaintea „furtunii”: mii de persoane și-au anunțat prezența în Piața Unirii, la protest

„Guvernul a adoptat pe furiş, marţi, 31 ianuarie, Ordonanţa de Urgenţă cu privire la modificarea Codului Penal. Toată România, în stradă începând cu 1 februarie! Nu ne lăsăm până nu vedem: retragerea ordonanţei de modificare a Codului Penal, demisia imediată a Guvernului, renunţarea la proiectul de lege pentru graţiere şi alegeri anticipate”, susţin iniţiatorii protestului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri