Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Incredibil: Fără ape mari şi inundaţii

Lucrările la Bahlui se surpă la nici doi ani de la inaugurare!

GALERIE
lucrari reparatii bahlui
  • lucrari reparatii bahlui
- +
In dreptul sălii de sport din Grădinari o parte din gabioanele de susţinere s-au surpat. Lucrarea în valoare de 31 milioane lei a fost dată în folosinţă în decembrie 2013.

Iaşul a fost traversat în ultima săptămână de un front atmosferic deosebit de încărcat. Norii s-au rupt deasupra judeţului şi au avut loc inundaţii deosebit de severe. Râul Bahlui s-a umflat înspăimântător, apele urcând până la câţiva centimetri de stradă. După retragerea apelor s-a constatat că gabioanele de susţinere din dreptul sălii de sport din Grădinari s-au surpat şi trebuie refăcute. Acesta este doar un scenariu, pură ficţiune. Singurul adevăr din cele descrise mai sus este faptul că pe o porţiune însemnată în zona amintită pereţii râului s-au surpat şi lucrările trebuie refăcute. În condiţiile în care Iaşul a fost ocolit în ultima perioadă de catastrofe, de genul celor închipuite mai sus, este greu de explicat cum lucrări inaugurate în urmă cu nici doi ani „au fost luate” de apele molcome şi puţin adânci ale Bahluiului. Legitim se ridică întrebarea - ce se va întâmpla dacă într-adevăr norii se vor rupe, iar apele se vor „umfla” cu 7-8 metri?

De câteva zile, în dreptul cartierului Grădinari, mai multe utilaje ale societăţii Dimar, între care şi un mini-excavator, au început să lucreze la albia Bahluiului. Din informaţiile culese de la faţa locului de reporterii ziarului nostru, ar fi vorba de o alunecare de teren, iar lucrările întreprinse au rolul de a stabiliza malul drept al râului. Aceste informaţii au fost confirmate şi de conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad. Oficialii instituţiei au subliniat faptul că investiţia este în perioada de garanţie, iar deficienţele sunt reparate de constructor. „Obiectivul de investiţie «Regularizare râu Bahlui în Municipiul Iaşi» este în perioada de garanţie. În această perioadă, lucrarea este monitorizată, iar în cazul apariţiei unor deficienţe, acestea se remediază de constructorul lucrărilor. În aceste zile se execută lucrări de stabilizare a alunecărilor produse pe malul drept al râului Bahlui în dreptul cartierului Grădinari. Aceste lucrări nu influenţează funcţionalitatea lucrării în ansamblul ei”, a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Lucrările de regularizare a râului Bahlui s-au finalizat în decembrie 2013, la trei ani de la semnarea contractului cu firma Dimar.

Investiţia este parte a proiectului „Lucrări pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad”. Finanţarea acestuia, în valoare de peste 31,6 milioane lei, s-a efectuat în cadrul Axei Prioritare 5 – POS Mediu, din care 82,04% din fonduri europene. „Sunt încântat de finalizarea acestui proiect, numit şi «Bahlui I», o lucrare extrem de importantă, şi îmi exprim dorinţa de a reuşi să obţinem cât mai repede finanţare pentru a doua etapă a proiectului, «Bahlui II», ce urmăreşte amenajarea turistică a râului. De această a doua etapă suntem responsabili noi şi Primăria Iaşi, care a preluat şi lidershipul acestui proiect. Trebuie să îl felicit pe domnul director ABA Prut Bârlad, domnul Creţu, pentru că a avut un ochi vigilent şi a fost foarte eficient”, declara în decembrie 2013, la recepţia lucrărilor, preşedintele Consiliului Judeţean, acum suspendat din funcţie, Cristian Adomniţei. „Spun Doamne-ajută şi bine că s-a terminat. A fost ca un examen pentru mine, care am absolvit aici acum 30 de ani, în faţa foştilor mei profesori. Mă bucur că nu am dezamăgit şi am reuşit să trec această «restanţă din prima»”, spunea tot atunci Iulian Drăgunoiu, directorul firmei Dimar.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri