Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Luna influențează cutremurele de pe Terra? Dovezile aduse de cercetători

GALERIE
luna
  • luna
- +

Unul dintre cutremurele oferite drept exmplu de către cercetători este cel produs în anul 2004, în Sumatra, având o magnitudine de 9,3 grade pe scara Richter. 

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă fazele Lunii şi mareele ar putea avea un rol în declanşarea cutremurelor pe Terra. Experţii japonezi susţin că au găsit răspunsul la această problemă, sugerând faptul că seismele puternice se produc, cel mai adesea, atunci când există Lună plină sau Lună nouă. 
 
O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a analizat trei baze de date (obţinute la nivel global, din zona statului California şi din Japonia), studiind cutremurele cu o magnitudine mai mare de 5,5 pe scara Richter produse în ultimii doi ani.
 
Concentrându-se asupra informaţiilor referitoare la ultimele două săptămâni dinaintea producerii cutremurelor, specialiştii au putut reconstitui amplitudinea mareelor produse în această perioadă şi au descoperit că seismele cele mai puternice se produc, în mod obişnuit, în intervale de timp apropiate de zilele cu Lună plină sau Lună nouă. În aceste două momente, Soarele, Luna şi Pământul se aliniază, iar atracţia gravitaţională a Lunii asupra Terrei atinge apogeul. 
 
Oamenii de ştiinţă au presupus că alinierea celor trei obiecte cosmice ar putea influenţa declanşarea cutremurelor pe Terra, însă nu au putut demonstra acest lucru până acum. Specialiştii japonezi au arătat că 9 dintre cele 12 cutremure cu magnitudine peste 8,2 grade pe scara Richter au avut loc în perioade apropiate zilelor cu Lună plină. Experţii de la Universitatea din Tokyo nu au putut găsi, însă, o legătură clară între declanşarea cutremurelor de mici dimensiuni şi producerea mareelor. 
 
În luna iulie a acestui an, o echipă de la US Geological Survey, condusă de Nicholas van der Elst, a identificat o corelaţie între seismele de magnitudine redusă (aproximativ 1 grad pe scara Richter) şi momentele în care astrul selenar începe să intre în faza de Lună plină. Zona analizată a fost Falia San Andreas, o zonă situată la intersecţia plăcilor Pacificului şi Nord Americană şi care are o lungime de aproximativ 1300 de kilometri. 
 
Deşi nu au descoperit motivul exact pentru care cutremurele puternice se produc, cercetătorii presupun că ele sunt consecinţa unor evenimente de amplitudine mult mai mică produse în scoarţa Pământului. Aceste fenomene se transformă, în unele cazuri, în adevărate dezastre la suprafaţă. 
 
Cercetătorii spun că nu ar trebui să considerăm fazele Lunii ca motive ale declanşării cutremurelor, ci trebuie doar să ştim că între aceste două fenomene există o legătură. ,,Mareele influenţează, în proporţie de 1% sau mai puţin, mişcarea plăcilor tectonice. Deşi aceasta este o contribuţie mică, ea ar putea declanşa presiunea necesară producerii unui dezastru", susţine Nicholas van der Elst. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri