Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Luna seacă de la Hârlău, care a exasperat oraşul, a luat sfârşit. Curge apă permanent

GALERIE
apa-de-la-robinet
  • apa-de-la-robinet
- +

Locuitorii oraşului vor primi din nou apă rece la robinete întreaga zi. Timp de o lună de zile, aceştia au primit apă „cu ţârâita“ sau chiar deloc. „Hârlăul are o reţea mai bună chiar decât a Iaşului, pentru că s-a schimbat tot“, spun oficialii ApaVital.

Hârlăul primeşte din nou apă întreaga zi. Oficialii ApaVital au anunţat reluarea furnizării apei potabile în regim normal, după o lună în care aceasta a fost livrată cu ţârâita. Săptămâna trecută, ApaVital ajunsese chiar la contraperformanţa de a livra apă la Hârlău doar şase ore pe zi, iar în unele zone ale oraşului şi în comunele învecinate, apa nu mai ajungea deloc.

„Au fost practic finalizate lucrările la ambele bazine ale staţiei de tratare. Fiecare are câte două filtre. Cele două filtre ale unui bazin au fost montate. La celălalt încă se lucrează la filtre, dar situaţia nu este de natură să ducă la întreruperea apei. Se rezolvă în decurs de o zi, cel mult două, definitiv. Cel mult, dacă va mai fi nevoie de eventuala întrerupere câteva ore, pe parcursul nop­ţii. Putem spune astfel că Hârlăul, care a beneficiat de investiţii totale de 13 milioane euro, are acum un sistem de apă-canal nou. A existat un anume disconfort, pe care îl regre­tăm, dar el nu se va mai repeta. Hâr­lăul are o reţea mai bună chiar decât a Iaşului, pentru că s-a schimbat tot“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Directorul ApaVital, Ion Toma, s-a deplasat ieri la Hârlău pentru a purta discuţii cu autorităţile locale şi repre­zentanţii asociaţiilor de proprietari cu privire la investiţiile făcute de socie­tatea ieşeană în oraş şi la beneficiile acestora. În cadrul discuţiilor, localnicii au reproşat calitatea apei, aceasta având o culoare galben-verzuie. Totodată, a fost ridicată problema preţului apei, mai ales că până să curgă apă la robinet apometrele înre­gistrează aer sub presiune.

„Modifi­carea tipului de coagulant de la sulfatul de aluminiu cu un alt coagulant nespecificat, pentru care nu există procedura aprobată, respectiv nu se ştie dacă este biocid, nu se ştiu dozele maxime admise, reprezintă atentat la viaţa populaţiei“, a apreciat un participant la discuţii.

Conform explicaţiilor date de reprezentanţii ApaVital, calitatea apei corespunde parametrilor legali, culoarea ciudată fiind o problemă temporară, iar substanţele folosite pentru tratarea apei sunt conforme normelor. Îngrijorarea localnicilor ar fi astfel nejustificată.

„Vorbim de un proiect cu finanţare europeană. Cine ţi-ar accepta un proiect în care cel mai mic detaliu ar contraveni normelor de sănătate pu­blică? În tehnologia de tratare anterioară se utilizau clor gazos lichefiat la începutul procesului de tratare, sulfat de aluminiu pentru coagulare, clor gazos lichefiat pentru dezin­fecţie, la final. În tehnologia de tratare actuală se utilizează hipoclorit de sodium la începutul procesului de tratare, polihidroxi-clorură de aluminiu pentru coagulare, copolimer acrilic ca adjuvant de coagulare, clor gazos lichefiat pentru dezinfecţie. Toţi reactivii de tratare deţin aviz sanitar, astfel că nu se folosesc substanţe neomologate şi neacceptate de statul român în procesul de tratare, apa rezultată fiind verificată atât prin Direcţia de Sănătate Publică, cât şi prin laboratoarele proprii omologate, atât ca monitorizare, cât şi ca verificare zilnică sau ori de câte ori este nevoie, pentru ca apa să se încadreze în prevederile legii“, a explicat Ma­nolache.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri