Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lungmetrajul ieșeanului Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în topul celor mai bune filme din secolul 21

GALERIE
4 luni, 3 luni şi 2 zile
  • 4 luni, 3 luni şi 2 zile
- +

Lungmetrajul ”4 luni, 3 luni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes, în 2007, a fost inclus în topul 100 al celor mai bune filme din secolul 21, potrivit unui sondaj realizat de BBC Culture, informează News.ro. 

Filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu, se află pe poziţia a 15-lea în topul celor mai bune filme din secolul al XXI-lea. Pelicula ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” este inspirată din drama avorturilor ilegale din România comunistă şi îi are în rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov. Acest lungmetraj, lansat pe marile ecrane în anul 2007, a câştigat prestigiosul Palme d'Or, cel mai important trofeu decernat la Festivalul de film de la Cannes.
 

Alte pelicule cu participare românească se află în topul întocmit de BBC Culture - ”Son of Saul” (regizat de László Nemes, în 2015), cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, ocupă locul al 34-lea, ”The Master” (regizat de Paul Thomas Anderson, în 2012), al cărui director de imagine a fost Mihai Mălaimare Jr., se află pe locul al 24-lea, iar ”Toni Erdmann” (regizat de Maren Ade, în 2016), al cărei producător român a fost Ada Solomon, ocupă locul 100. 

Sondajul BBC Culture a fost realizat pe baza voturilor exprimate de un număr de 177 de critici de film provenind din 36 de ţări.
 
Pe primul loc în acest sondaj se află filmul ”Mulholland Drive”, regizat de David Lynch, în 2001. Filmul îi are în rolurile principale pe Justin Theroux şi Naomi Watts şi i-a adus lui David Lynch o nominalizare la Oscar, la categoria ”cel mai bun regizor”. Pelicula spune povestea unei actriţe aspirante care se mută la Los Angeles şi se împrieteneşte cu o femeie amnezică. ”Mulholland Drive”, deşi nu a avut încasări spectaculoase, i-a încântat pe criticii de specialitate şi a generat cronici elogioase în publicaţiile cinematografice.
 
Filmul ”In the Mood for Love”, cu Maggie Cheung şi Tony Leung în rolurile principale, are o acţiune plasată în Hong Kong, în anii 1960, şi ocupă locul al doilea în sondajul BBC Culture. Pelicula, lansată în anul 2000, a fost regizată de cineastul Wong Kar-wai şi a fost nominalizat la trofeul Palme d'Or.
 
Filmul ”There Will Be Blood”, lansat pe marile ecrane în 2007, se află pe poziţia a treia. Regizat de Paul Thomas Anderson, filmul îi are în rolurile principale pe actorii Daniel Day-Lewis şi Paul Dano şi spune povestea unui reprezentant al industriei petrolului, nemilos şi aparent lipsit de omenie, aflat în căutarea bogăţiei.
 
”Spirited Away” (2001), o animaţie japoneză regizată de Hayao Miyazaki, ocupă locul al patrulea, iar pelicula ”Boyhood” (2014), regizată de Richard Linklater - cel mai recent film din Top 10 - se află pe locul al cincilea.
 
Topul 10 al celor mai bune filme din secolul al XXI-lea este completat de peliculele ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004), ”The Tree of Life” (2011), ”Yi Yi: A One and a Two” (2000), ”A Separation” şi ”No Country for Old Men” (2007).
 
”Spotlight”, câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film din 2016, se află pe locul al 88-lea. Doar alte două filme care au câştigat premiul Oscar la această categorie au reuşit să pătrundă în topul 100 - ”No Country For Old Men” (locul 10) şi ”12 Years a Slave” (locul 44).
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri