Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lupta se întețește. Bodea a prezentat cele 10 eșecuri ale administrației Chirica

GALERIE
bodea
  • bodea
- +

Marius Bodea a prezentat un scurt bilanț la un an de la instalarea ca primar interimar a domnului Mihai Chirica.

”Deși încearcă să cosmetizeze realitatea prin tot felul de acțiuni care nu au niciun fond, cum este așa-zisa dezbatere pe așa-zisa strategie de dezvoltare integrată a municipiului, proiect prin care își face campanie deșănțată pe bani publici, eu cred că nu are cum să îi meargă . Eșecurile și minusurile cântăresc mult mai greu în acest an de mandat decât reușitele (care, vă spun sincer, îmi este greu să le enumăr)”, a declarat Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Municipiului Iași.

Au fost prezentate 10 eșecuri ale administrației Chirica în 12 luni de mandat:

1. Pierderea competiției naționale pentru statutul de Capitală Europeană a Culturii 2021, cauzând orașului o pierdere de sute de milioane de euro pentru următorii 20 de ani

Eșecul rușinos al ratării candidaturii fost descris într-un mod ce arată măsura actulului viceprimar: „N-am pierdut nimic, pentru că nu dădeau nimic“.

2. Falimentul RATP, o „gaură” de 250 de milioane de lei

Transportul public ieșean și-a dat oficial duhul sub mandatul lui Mihai Chirica, pe 30 martie anul acesta, când a fost declanșată procedura falimentului prin decizia Tribunalului Iași. Asta în timp ce firma cumătrului Unistil prosperă!

3. Haosul creat de sistemul de management al traficului și patronarea dezastroasă a comisiei de circulație

Viceprimarul PSD, Mihai Chirica, cu atribuții de primar, a fost cel care a patronat și coordonat de la bun început, atât prin atribuțiile sale, cât și prin șefia Comisei de circulație de la nivelul municipalității, Sistemul de management al traficului. De asemenea, Mihai Chirica a fost viceprimarul care a avut Direcția de Proiecte în coordonare (care a implementat proiectele cu finanțare europeană), a preluat chiar atribuțiile de director al direcției de proiecte după plecarea lui Cosmin Coman, iar recent și-a desemnat propriul om în fruntea acestei direcții. El este direct responsabil de managementul dezastruos pentru sistemul de trafic.

4. Decizia tăierii teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și replantarea lor cu costuri financiare și de imagine pentru oraș, imense

Întreaga operațiune de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și până la mascarada replantării unor plante specifice cimitirelor, înlocuirea acestora și replantarea unor arbori tineri, a fost coordonată de Mihai Chirica. Există documente oficiale care arată că Mihai Chirica a fost cel care a decis, încă din 2012, tăierea arborilor din centru; o adresa semnată de acesta, în calitatea de manager al proiectului european de dezvoltare a rețelei rutiere în zona cultural-turistica a Iașului, care a inclus și bulevardul Stefan cel Mare.

Operațiunea de replantare de acum câteva luni a fost o adevărată mascaradă. Ea a fost confiscată de Mihai Chirica și alți membri PSD pentru a se crea falsa impresie că aceștia aduc ceva nou, când de fapt, pe banii ieșenilor, peticeau ceea ce distrusese Chirica.

5. Îndatorarea ieșenilor cu 30  milioane de lei pentru plata greșelilor sale

Mihai Chirica, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar interimar a Municipiului Iași, în perioada mai 2015-mai 2016, a făcut propunerea, în septembrie 2015, ca orașul să se împrumute cu nu mai puțin de 30 milioane de lei (cca. 7 milioane de euro) pentru a finaliza un proiect european pentru care Uniunea Europeană refuză să deconteze un sfert din sumă din cauza unor licitații atribuite cu dedicație. Este vorba tocmai de proiectul de management al traficului, un dezastru pentru oraș.

6. Angajarea unei rude la conducerea Poliției Locale Iași și demararea acțiunilor de a servi interesele personale ale lui Mihai Chirica

Cea mai recentă angajare a clanului este desemnarea Mihaelei Tulică la conducerea Serviciului Control Urbanism, ea fiind şi soţia șefului jandarmilor ieșeni (Mircea Tulică). Soții Tulică sunt rude ale primarului interimar Mihai Chirica, în contextul în care, în 2013 edilul a botezat-o pe fiica acestora. Chirica a recunoscut că el a fost cel care a solicitat și aprobat promovarea acesteia în structurile de conducere ale serviciilor din subordine pe linie de control.

7. Ratarea termenelor pentru realizarea unui PUG care să creeze în oraș o disciplină urbanistică și a construcțiilor

Procesul elaborării unui nou PUG a fost în mod deliberat și controlat întârziat pentru a declanșa un întreg sistem al încălcării legii prin emiterea unor autorizații de construcții controversate sau ilegale. Haosul domnește în Iași, nu există nicio strategie a dezvoltării, autorizațiile sunt emise fără a avea baze legale și urbanistice, iar în ultimul an, sub viceprimarul cu atribuții de primar interimar Mihai Chirica, a fost ratat un alt termen. Nici în 2015 și nici în 2016 Iașul nu a avut un PUG, ceea ce a însemnat direct continuarea distrugerii zonelor istorice și cu importanță strategică pentru dezvoltarea orașului.

În luna august anul trecut, dl. Mihai Chirica a spus public că va finaliza până la finalul anului PUG-ului. Evident că nu s-a ținut de cuvânt.

8. Încercarea de a cumpăra, printr-o licitație aranjată, autobuze second-hand prin cumătrul său

Primăria pregătea pe ascuns o licitație cu dedicație, fiind dispusă să plătească cate 24.000 de euro pentru fiecare dintre cele 40 de autobuze second-hand pe care intenționa să le cumpere. Acestea erau inferioare ca și calitate decât cele achiziționate în anii trecuți, dar la un preț mult mai mare. În caietul de sarcini s-au impus condiții care favorizau tocmai firma UNISTIL, a cumătrului viceprimarului Chirica. Astfel, banii ar fi rămas în familie.

9. Compromiterea imaginii orașului prin trimiterea de adrese la diverse companii aeriene pentru introducerea unor curse deja existente

Pe 9 martie 2016, Chirica a trimis mai multor companii aeriene o adresă incredibilă în care pretinde că el a modernizat Aeroportul Iaşi iar apoi cerea să se introducă urgent zboruri spre câteva destinații expres indicate. Prin acest demers, Chirica arată din plin cât de habarnist este: companiile luate la rost operează deja de 1 sau 2 ani zboruri către unele destinațiile solicitate

10. Păstrarea în Primărie a colaboratorilor lui Nichita condamnați, anchetați sau puși sub acuzare de către DNA

Eugen Chişcă, şeful Serviciului Administrativ şi Dumitru Tomorug, șeful Direcției Tehnice Iași din primăria Iași, ambii personaje cheie în dosarul primarului arestat, Gheorghe Nichita, sunt bine mersi în instituția condusă acum de locotenentul lui Nichita, viceprimarul cu atribuții de primar interimar, Mihai Chirica. Aceasta arată încrengăturile penale și putred de corupte dintre Mihai Chirica și oamenii lui Nichita.

”Eu cred că sunt suficiente motive pentru ca, din iunie, să avem o nouă administrație!”, a încheiat Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Municipiului Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri